Σάββατο 19/6/2021

«Θαλασσοταραχή» για τραπεζίτες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ: 100 άτομα κλήθηκαν σε απολογία για τα «θαλασσοδάνεια»!

Στο σκαμνί ταμίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας γύρω από τα στελέχη του τραπεζικού τομέα για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις στα πολιτικά κόμματα.

Η ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη έστειλε κλήσεις για απολογία σε τραπεζίτες και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα δανεικά και… αγύριστα.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, τα πρώτα στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν «θαλασσοδάνεια» στα δυο κόμματα καλούνται να απολογηθούν για κακουργηματική απιστία. Στη συνέχεια θα πάρουν σειρά οι «ταμίες» των κομμάτων, που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια σειρά βουλευμάτων που έκριναν αντισυνταγματική την διάταξη με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να αμνηστεύσει τα τραπεζικά στελέχη.

Πως επιχειρήθηκε το μεγάλο «κουκούλωμα»

Η «φωτογραφική» ασυλία στα τραπεζικά στελέχη πέρασε το Νοέμβριο του 2019, με τροπολογία των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, η οποία προέβλεπε ότι για να συνεχιστούν οι δικαστικές έρευνες οι οποίες ήταν ήδη σε εξέλιξη, θα έπρεπε οι ίδιες οι τράπεζες να υποβάλουν εγκλήσεις ή δήλωση ότι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της ποινικής διαδικασίας εντός χρονικού πλαισίου τεσσάρων μηνών. Στη συνέχεια, προκειμένου να εξασφαλίσει πλήρως αυτή την ασυλία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξαίρεσε εν μέσω πανδημίας και με τα δικαστήρια κλειστά τα πιστωτικά ιδρύματα από τις αναστολές που θεσπίστηκαν για όλες τις άλλες υποθέσεις.

Όμως, οι δικαστές γκρέμισαν τα τείχη προστασίας των τραπεζικών στελεχών, όχι με ένα αλλά με τρία βουλεύματα, διαφορετικών Συμβουλίων Πλημμελειοδικών. Ο επίμαχος νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και δόθηκε εντολή να συνεχιστούν οι ανακριτικές διαδικασίες. Μάλιστα οι δικαστές κάνουν ξεκάθαρα λόγο για «συγκεκαλυμμένη αμνήστευση ποινικών αδικημάτων για μια μεμονωμένη κατηγορία προσώπων».

Η ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία ερευνά τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων είχε ενεργήσει ταχύτατα καλώντας τις τράπεζες να εφαρμόσουν το νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να στείλουν άμεσα τις προβλεπόμενες δηλώσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία. Καμία τράπεζα δεν απάντησε. Τώρα, με την σφραγίδα του βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η ανακρίτρια προχωρά κανονικά.

Ο επίμαχος νόμος εκκρεμεί και στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του οποίου Γ. Παπαγεωργίου έχει ασκήσει αναίρεση κατά αντίθετου βουλεύματος με το οποίο, κατ’ εφαρμογή του χαριστικού νόμου Μητσοτάκη, έπαυε η ποινική δίωξη σε τραπεζικά στελέχη για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σε υπεύθυνο επιχειρηματικού ομίλου.

Η προσπάθεια Σαμαρά

Τα δάνεια των κομμάτων έχουν περάσει από 40 κύματα εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Αυτή η προσπάθεια αμνήστευσης των τραπεζικών στελεχών είναι η δεύτερη που εκδηλώνεται από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ο Σαμαράς το 2013 που επιχείρησε να θέσει στο αρχείο την πολύκροτη υπόθεση με τροπολογία της κυβέρνησής του. Και, όντως, πέτυχε το στόχο του ώσπου η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έβγαλε από το αρχείο τα «θαλασσοδάνεια» και τον Μάρτιο του 2019 ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις εναντίον 97 τραπεζικών στελεχών και επτά στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το κυβερνητικό κόμμα και το ΠΑΣΟΚ είχαν λάβει δάνεια συνολικού ύψους σχεδόν 430 εκατομμυρίων ευρώ με μοναδική εγγύηση τα… μελλοντικά ποσοστά τους στις εκλογικές αναμετρήσεις, τα οποία μετέφραζαν σε κρατικές επιχορηγήσεις! Ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γ. Καλούδης, ο οποίος είχε «τρέξει» την εισαγγελική έρευνα, είχε καταλήξει σε ένα πόρισμα κόλαφο για τράπεζες και κόμματα, επισημαίνοντας ότι τα ευμετάβλητα ποσοστά των εκλογών δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκής εξασφάλιση για τη χορήγηση δανείων.

«Αυτές οι εξελίξεις, αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθειά της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε τραπεζίτες αλλά και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, εάν και πότε, θα επιστρέψει η ΝΔ τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ