Δευτέρα 21/6/2021

Αντιδρούν δικαστές και εισαγγελείς στην περικοπή των διακοπών

ΕνΔΕ: Πρόσχημα η πανδημία για εντατικοποίηση της εργασίας

Την αντίδραση της διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατ’ ουσίαν παρατείνει το δικαστικό έτος, περικόπτοντας τις «δικαστικές διακοπές» για την περίοδο από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου, όπως συνέβη και πέρυσι λόγω της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας.

Μία μέρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας, αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, καταγγέλλοντας ότι «η πανδημία αξιοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια ως ένα βολικό πρόσχημα».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, στη συνάντηση που είχε το ΔΣ της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο, παρέθεσαν αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας καλύφθηκαν με εντατικοποίηση της εργασίας των δικαστικών λειτουργών και  υπερδιπλασιασμό των πινακίων μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και «αντιληφθήκαμε ότι το μέτρο χρησιμοποιήθηκε μόνο για συμβολικούς λόγους χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Κατέθεσαν, επίσης, στατιστικά στοιχεία από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας που αποδεικνύουν ότι η περίοδος του θέρους (από την 1 η Ιουλίου μέχρι την 15 η Σεπτεμβρίου) είναι περισσότερο στάδιο παραγωγικής εργασίας παρά διακοπών.

Οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων είναι σταθεροί σε σχέση με όλο το υπόλοιπο δικαστικό έτος.

Ειδικότερα:

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο Δικαστήριο της Χώρας, το έτος 2019 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 5.043 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά 5.695.

Στο ίδιο Δικαστήριο το έτος 2018 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 6.147 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 6.522.

Στο Εφετείο Αθηνών το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 572 αποφάσεις, ενώ την υπόλοιπη χρονιά μηνιαία 606.

Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης το ίδιο έτος εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 195 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 243.

Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 852 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 997.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας το έτος 2019 εκδόθηκαν τους θερινούς μήνες κατά μέσο όρο το μήνα 4.290 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 5.637. Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 1.462 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 1.806.

Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν μόνο τις πολιτικές αποφάσεις και όχι και τις ποινικές.

Η ΕνΔΕ υπενθυμίζει στην ανακοίνωση της ότι στην περίοδο των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες εξακολουθούν να λειτουργούν σε Τμήματα. Κι’ αν για τα μεγάλα Δικαστήρια η περίοδος του κάθε Τμήματος είναι 15 ημέρες, υπάρχουν πολλά επαρχιακά Δικαστήρια που λειτουργούν με δύο Τμήματα των 40 ημερών το καθένα.

Σχολιάζοντας την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης η διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει πως «εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική μονιμοποίησης του μέτρου της μείωσης των «δικαστικών διακοπών» και εντατικοποίησης της εργασίας όπως είχε τεθεί ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό στη Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας τον Δεκέμβριο του 2016. Η πανδημία αξιοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια ως ένα βολικό πρόσχημα».

Οι εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών θα έχουν ενημερωτικές συναντήσεις με τους πολιτικούς Αρχηγούς στους οποίους θα θέσουν τους σχετικούς προβληματισμούς και θα υποβάλουν τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των παραγόντων της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

tropologia_paratasi_dikastikou_etous

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ