Αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων στο “μπλόκο” των Ελλήνων Ευρωπαίων Εισαγγελέων από τη Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέα!

Νομίζει ότι απευθύνεται σε μπανανία!

Must Read

Την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση της Ρουμάνας Γενικής Εισαγγελέως Laura Codruţa Kövesi να αμφισβητήσει την κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για την επιλογή των επτά Ελλήνων εισαγγελικών λειτουργών που θα αποτελέσουν τους εντεταλμένους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στην Ελλάδα.

Η Ρουμάνα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από δύο από τους επτά Εισαγγελείς, αν και επελέγησαν ομόφωνα από τον Άρειο Πάγο.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννας Ζαϊρη η οποία έστειλε επιστολή στη Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέα, επισημαίνοντας ως προς το ζήτημα των πρόσθετων στοιχείων που ζητήθηκαν από τους Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη για την πρακτική τους εμπειρία, πως “αυτή αυταπόδεικτα είναι μεγαλύτερη της εικοσαετίας”.
Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέα να σεβαστεί την κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ελλάδος, ώστε να εγκαθιδρυθεί η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών στο νέο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Η επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στην Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέα
Διαβάστε την επιστολή της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννας Ζαϊρη προς την Γενική Εισαγγελέα Laura Codruţa Kövesi:

“Αγαπητή κα Κοβέτσι

Περιήλθε σε γνώση μας, ότι κατά την διαδικασία επιλογής των Ελλήνων Εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων μέχρι σήμερα διορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (European Public Prosecutor’s Office – EPPO) μόνο οι πέντε εξ’ αυτών ενώ για τους άλλους δυο ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία που συνδέονται με την πρακτική τους εμπειρία, παρότι αυτή αυταπόδεικτα είναι μεγαλύτερη της εικοσαετίας.
Σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του Ν. 4786/2021 που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 ο νόμος 4786/2021, η επιλογή των υποψηφίων για διορισμό ως Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων πραγματοποιείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, το οποίο αφού εξετάσει τα τυπικά τους προσόντα, τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και την πρακτική εμπειρία τους σε εθνικό επίπεδο, επιλέγει εκείνους που πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων με βάση την εθνική νομοθεσία και ορίζει τη σειρά των επιλαχόντων.
Εναντίον της απόφασης του ως άνω Συμβουλίου χωρεί προσφυγή ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 68 και 79 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
Στην προκειμένη περίπτωση το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, το οποίο συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δεκατρείς Αρεοπαγίτες, αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και παρέχει τις μέγιστες συνταγματικές εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, αφού μελέτησε το φάκελο ενός εκάστου υποψηφίου επέλεξε εκείνους στο πρόσωπο των οποίων έκρινε, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τον διορισμό στις εν λόγω θέσεις έχοντας πλήρη εικόνα των μεταξύ αυτών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
Η ορθότητα της εν λόγω κρίσης δεν αμφισβητήθηκε με προσφυγή από τους λοιπούς υποψηφίους (άνω των τριάντα συνολικά).
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος που εκπροσωπεί το σύνολο των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, στο πλαίσιο των καταστατικών της σκοπών, που επιτάσσουν την επιδίωξη εφαρμογής ασφαλών αξιοκρατικών κριτηρίων στις κρίσεις των Λειτουργών της Δικαιοσύνης, επισημαίνει την ανάγκη σεβασμού της κρίσης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ελλάδος, τόσο για να μην δοθεί η εντύπωση ότι τίθεται εν αμφιβόλω η κρίση του Ελληνικού Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου όσο και να εγκαθιδρυθεί η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας”.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This