Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επιρρίπτει αιχμές για τις καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης

Ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης είτε δεν μπορούσε, είτε δεν ήθελε…

Must Read

Αιχμές κατά των εκάστοτε υπουργών Δικαιοσύνης για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, επιρρίπτει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Ο λόγος των καθυστερήσεων δεν είναι οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί, αλλά τα τεράστια δομικά προβλήματα που δεν κατάφερε κανένας υπουργός Δικαιοσύνης να επιλύσει, είτε γιατί δεν μπορούσε, είτε γιατί δεν ήθελε», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών. Επισημαίνουν δε ότι η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης που επηρεάζει άμεσα την υπηρεσιακή κατάσταση των φορέων της Δικαστικής Λειτουργίας «πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, με ευθύνη του Υπουργείου, ερήμην των ίδιων των δικαστικών λειτουργών».

Καταγγέλλει δε την πρωτοβουλία από «δημοσιογράφο-διευθυντή του γραφείου Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, να συλλέγει στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και να δέχεται επώνυμες αναφορές δικηγόρων και πολιτών για μεγάλες καθυστερήσεις με συγκεκριμένες ονομαστικές αναφορές σε δικαστές, την ίδια χρονική στιγμή που η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων υποβάλει αιτήματα στον Άρειο Πάγο, ζητώντας στατιστικά στοιχεία ανά Δικαστήριο σχετικά με τον χρόνο καθυστέρησης και επιπλέον να πληροφορηθεί εάν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε δικαστικούς λειτουργούς που εμφανίζουν καθυστέρηση».

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, η ΕνΔΕ αναφέρει: «Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας ψευδών κοινωνικών εντυπώσεων, που σκοπεύουν αφενός να επιρρίψουν τις ευθύνες της καθυστέρησης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης στους “αδιάφορους” δικαστές και εισαγγελείς και αφετέρου να βρουν ένα καλό πρόσχημα για βαθιές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης. Δεν εξηγεί, φυσικά, κανένας στους πολίτες ότι ο βασικός και κύριος λόγος των καθυστερήσεων δεν είναι οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί, αλλά τα τεράστια δομικά προβλήματα που δεν κατάφερε κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης να επιλύσει, είτε γιατί δεν μπορούσε, είτε γιατί δεν ήθελε».

Θεσμοθέτηση ουσιαστικής δικαστικής μεσολάβησης

Επίσης, οι εκπρόσωποι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών επισημαίνουν την πρόταση της ΕνΔΕ για θεσμοθέτηση ουσιαστικής δικαστικής μεσολάβησης και προκαθορισμένης κατά κεφαλήν ανώτατη χρέωση υποθέσεων. «Είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι ο αριθμός των δικογραφιών αυξάνεται κάθε χρόνο σε ποσότητα (με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας) και δυσχεραίνει το δικαστικό έργο με την προσθήκη νέων αντικειμένων που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών, ενώ η μικρή αύξηση των οργανικών θέσεων Δικαστών και Εισαγγελέων που εξαγγέλθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στα τέλη του 2019 και ψηφίστηκε νομοθετικά το 2020 δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί στην πράξη», τονίζουν.

Και καταλήγουν: «Η δημόσια συζήτηση που αφορά την ουσία του προβλήματος της καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης και επηρεάζει άμεσα την υπηρεσιακή κατάσταση των φορέων της Δικαστικής Λειτουργίας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, με ευθύνη του Υπουργείου, ερήμην των ίδιων των δικαστικών λειτουργών. Η ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών επισήμανε ότι με τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα η Ελληνική Κυβέρνηση παραβιάζει βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου. Το Υπουργείο αδιαφορεί γι’ αυτές τις επισημάνσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This