Σχολικά γεύματα: Αμφιλεγόμενη τροπολογία μετά το χαστούκι του Ελεγκτικού

Δεν είναι η πρώτη φορά που επί υπουργίας της κυρίας Μιχαηλίδου δημιουργούνται προβλήματα

Must Read

Κόντρα στους νόμους και σε κάθε λογική κινείται η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, που προσπαθεί με ακροβατικούς χειρισμούς να παρακάμψει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θύματα όλων αυτών των ερασιτεχνισμών είναι χιλιάδες οικογένειες που ακόμη περιμένουν τα σχολικά γεύματα, αν και τα σχολεία άνοιξαν πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Το ανώτατο δικαστήριο με μια απόφαση-χαστούκι στις 13 Οκτωβρίου ακύρωσε τον διαγωνισμό που διενήργησε ο ΟΠΕΚΑ για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας, κάνοντας ευθέως λόγο για αδιαφανείς όρους, καθώς αυτοί ήταν κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα πολύ συγκεκριμένων μεγάλων εταιριών, με συνέπεια να αποκλείονται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε ρητά το Ελεγκτικό Συνέδριο τότε ότι «τίθεται για πρώτη φορά όρος στη διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ που… αντιβαίνει και την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού και τον νόμο 4412/16 περί δημοσίων συμβάσεων και τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου» και… «απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού».

Για να περάσει τον σκόπελο της ακύρωσης του διαγωνισμού, η κυρία Μιχαηλίδου κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με στόχο αυτή να ψηφιστεί αύριο, η οποία προβλέπει την απευθείας διαπραγμάτευση με τις ίδιες εταιρίες που απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο! Ακόμα χειρότερα, για να το πράξει αυτό κάνει χρήση του άρθρου 32 του ν. 4412/2016, το οποίο όμως ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση εφαρμόζεται «στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.

Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες Αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη».

Καθώς όμως ο ΟΠΕΚΑ κατάρτισε τους όρους του διαγωνισμού, είναι δική του υπαιτιότητα η ακύρωση και επομένως δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση του νόμου του 2016 για την απευθείας διαπραγμάτευση!

Δεν είναι η πρώτη φορά που επί υπουργίας της κυρίας Μιχαηλίδου δημιουργούνται προβλήματα στη χορήγηση των σχολικών γευμάτων. Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν αυτά διακόπηκαν χωρίς καμία ανακοίνωση, με στόχο το γεγονός να… περάσει στα ψιλά.

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν και ένα πινγκ πονγκ ανταλλαγής ευθυνών μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων τα σχολικά γεύματα επανεκκίνησαν ύστερα από περίπου δέκα ημέρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This