20/8/2022

Σκάνδαλο Novartis: Διεθνώς ρεζίλι για την συγκάλυψη και τις διώξεις σε Τουλουπάκη – Παπαδάκου!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μία χούφτα διεφθαρμένων, ξεφτιλίζει την Ελλάδα διεθνώς!

«Κατάφεραν να μετατρέψουν τους ελεγκτές σε κατηγορούμενους για να σταματήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα»! 

Με ένα εκτενές αφιέρωμα γύρω από τις εξελίξεις και την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου NOVARTIS, αλλά και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα μας.

Καταγράφεται μάλιστα ως αδιανόητο το γεγονός ότι ενώ η Novartis έχει ομολογήσει την ενοχή της στις ΗΠΑ πληρώνοντας ένα κολοσσιαίο πρόστιμο, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει λογοδοτήσει, αλλά βρίσκονται υπό διωγμό όσοι προσπάθησαν να το αποκαλύψουν και να ξεσκεπάσουν την ευρεία διαφθορά που προκλήθηκε από τις ενέργειες της εταιρείας. Αντί δηλαδή να διώκονται οι ένοχοι, διώκονται αυτοί που υπεράσπισαν το δημόσιο συμφέρον.

Το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), που ιδρύθηκε το 2006 είναι από τους πλέον εμβληματικούς διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την διαφάνεια και τον πόλεμο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος.

Το δημοσίευμα όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα

Αναφέρει συγκεκριμένα το OCCRP σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα του:

Ενώ ο φαρμακευτικός κολοσσός Novartis συμφώνησε το 2020 να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό, αναγνωρίζοντας έτσι ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες γιατρούς και αξιωματούχους, η ίδια η Ελλάδα έκανε ελάχιστα για να τιμωρήσει την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία και τους αξιωματούχους αποδέκτες των δωροδοκιών.

Αντίθετα, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που ερευνούσε τη Novartis και κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργούς, βρέθηκε αντιμέτωπη με δίωξη, προφανώς για να της αφαιρεθεί η υπόθεση.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Στον ανακριτή ο 65χρονος για την φωτιά στη Θάσο: «Την έβαλα για να γελάσω»

Η κ. Τουλουπάκη κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας σε άλλη υπόθεση και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία εναντίον της. Ο ίδιος ο ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας που κατηγόρησε την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου την κατηγόρησε και για εκβιασμό!

Καταιγιστικές εξελίξεις για την κλήση – σκάνδαλο, που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς!

Η Τουλουπάκη μίλησε στο OCCRP, αποκαλύπτοντας ότι από τότε που άρχισε να ερευνά την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis, βρίσκεται υπό διωγμό με πολιτικά χαρακτηριστικά. «Κατάφεραν να μετατρέψουν τους ελεγκτές σε κατηγορούμενους για να σταματήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα»! 

Το αφιέρωμα παραθέτει και την δήλωση στήριξης της ΕΣΗΕΑ στην Γιάννα Παπαδάκου, λέγοντας ότι έγινε στόχος λόγω της προσπάθειας της για αποκάλυψη αξιωματούχων που πιστεύεται ότι έλαβαν δωροδοκίες από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis και επειδή ασχολήθηκε με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ενοχλώντας πάμπλουτους ανθρώπους που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

«Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη στήριξή της στη Γιάννα Παπαδάκου και τονίζει ότι το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά της Ελευθερία του Τύπου που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν μπορούν να διωχθούν».

Η Γιάννα Παπαδάκου μίλησε επίσης στο OCCRP για την κλήτευση της ενώπιον δικαστών στις 11 Ιανουαρίου προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ρεπορτάζ της για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis καθώς και σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία ότι αυτή και άλλοι είχαν προσπαθήσει να τον εκβιάσουν.

«Έγραψα για τη Novartis και ασχολήθηκα με το σκάνδαλο στις τηλεοπτικές μου εκπομπές»

Η Παπαδάκου είπε ότι ο πραγματικός λόγος για τις κατηγορίες εναντίον της είναι οι καταγγελίες της για άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Στον ανακριτή ο 65χρονος για την φωτιά στη Θάσο: «Την έβαλα για να γελάσω»

«Με στοχοποιούν επειδή έκανα ρεπορτάζ για άτομα στη Λίστα Λαγκάρντ και επειδή ήμουν μάρτυρας στην κοινοβουλευτική έρευνα», είπε, αναφερόμενη σε μια λίστα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περίπου 2000 πλούσιοι Έλληνες, που είχαν κρυφούς λογαριασμούς στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη.

Η λίστα με τους Έλληνες καταθέτες, που περιέχει πολλά μέλη της ελίτ της χώρας, παραδόθηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της το 2010, όταν η κυβέρνησή του επέβαλε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας ως μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας διάσωσης. Αλλά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έκανε καμία ενέργεια και αργότερα κατηγορήθηκε ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του από αυτή.

Σε ρεπορτάζ της τον Δεκέμβριο του 2012, η ​​Παπαδάκου αποκάλυψε ότι ένα από τα ονόματα στη λίστα ήταν αυτό μιας υπαλλήλου εταιρείας που ανήκει στον ίδιο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματία που την κατήγγειλε.

Ανέφερε επίσης ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε ερευνηθεί στις ΗΠΑ για φορολογικά αδικήματα. Ο επιχειρηματίας τότε, μήνυσε την Παπαδάκου για συκοφαντική δυσφήμιση στο Λονδίνο και κέρδισε την υπόθεση το 2014, αφού η δημοσιογράφος αδυνατούσε να προσλάβει δικηγόρους για να την εκπροσωπήσουν.

Η δημοσίευση της λίστας πυροδότησε κοινοβουλευτική έρευνα στην οποία η Παπαδάκου κατέθεσε επί οκτώ ώρες. Ολοκληρώθηκε με την παραπομπή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε.

Η Παπαδάκου είπε ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και κατήγγειλε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. Κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε την υπόθεσή της παραδεκτή και αναμένεται η ετυμηγορία.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Προφυλακιστέος ο 65χρονος για την φωτιά στην Θάσο

Η υπόθεση εναντίον της Παπαδάκου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Η Έκθεση της Επιτροπής Κράτους Δικαίου για το 2021 επεσήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έπεσε πέντε μονάδες στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου το 2020.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προφυλακιστέος ο 65χρονος για την φωτιά στην Θάσο

Προφυλακιστέος κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 65χρονος που συνελήφθη ως ο...

Στον ανακριτή ο 65χρονος για την φωτιά στη Θάσο: «Την έβαλα για να γελάσω»

Στον ανακριτή Καβάλας οδηγήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο 65χρονος που έχει συλληφθεί για...

Στο εδώλιο οι 12 κατηγορούμενοι της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού

Στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παραπέμπονται να δικαστούν οι 12 κατηγορούμενοι για τη...

Δικαίωση για ανεμβολίαστη υγειονομικό – Θα πληρωθεί για όσο ήταν σε αναστολή

Γιαννάκος: «Να αρθεί η αναστολή τώρα που δεν υπάρχει κανένα μέτρο»

Στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού ο Βασίλης Γοργολίτσας που μπούκαρε στο Εφετείο – «Δεν θέλω...

Tι ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 34χρονος πρώην παίκτης ριάλιτι

Στο σκαμνί διευθύντρια σχολείου και πρώην μαθητής για υπόθεση bullying – Ανατριχιαστικές περιγραφές

Την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο διευθύντρια σχολείου της Βορείου Ελλάδος και...

Άγριο έγκλημα στην Κατερίνη: «Θέλω μόνο δικαίωση» λέει ο πατέρας του 45χρονου κομμωτή

Ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι λυγίζουν στο άκουσμα όσων λέει ο τραγικός πατέρας του...

Στην φυλακή 30χρονος Πακιστανός που προσπάθησε να βιάσει την αδερφή της συντρόφου του στην...

Την ανήλικη αδερφή της συντρόφου του επιχείρησε να βιάσει ένας Πακιστανός στην Κρήτη και...

«Καμπάνα» σε Ουκρανή που ξυλοφόρτωσε τον 73χρονο σύντροφό της στο Βόλο

Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή επέβαλε το δικαστήριο σε μια 52χρονη Ουκρανή που...

Κινείται νομικά η Λίλιαν Αρχοντή μετά τη βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών στην κόρη της

Τη νομική οδό παίρνει τελικά η υπόθεση της σοκαριστικής καταγγελίας της ηθοποιού Λίλιαν Αρχοντή...

Δικογραφία για την 75χρονη που χτύπησε με μπαστούνι το σκυλάκι που κοιμόταν

Τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου έκανε το βίντεο με την ηλικιωμένη γυναίκα που φαίνεται...

Τα μαζεύει ο Τέλλογλου για τα περί παρακολούθησης Μητσοτάκη!

«Δεν έχω κάνει καταγγελία για παρακολούθηση Μητσοτάκη από αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Είπα ότι...

Βγαίνει από τη φυλακή ο «φαντομάς» της Εθνικής Πινακοθήκης που έκλεψε τον πίνακα του...

Αποφυλακίζεται ο Γιώργος Σαρματζόπουλος, ο οποίος είχε κριθεί προφυλακιστέος για την κλοπή του πίνακα...

Οι αρμοί της εξουσίας, το παρακράτος και οι υποκλοπές

Του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης«Οι βλακώδεις δικαιολογίες ότι όλα έγιναν νόμιμα με...

Ο Ντογιάκος καλεί τους πρώτους μάρτυρες για την υπόθεση υποκλοπών – Ποιοι καταθέτουν

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, θα προσέλθει για να καταθέσει για το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Μαγνήτισε τα βλέμματα ο Λάκης Γαβαλάς με το φουστάνι του

Τις διακοπές του στην Πάρο κάνει ο γνωστός σχεδιαστής...

«Κρυφακούλης»: Έξαλλοι στο Μαξίμου με το «γαλάζιο» SMS

Άσχημη εξέλιξη είχε η φαεινή ιδέα γαλάζιων βουλευτών να...

Αναχαιτίστηκε τουρκικό UAV, που πέταξε πάνω από την Κίναρο

Πτήσεις τριών ζευγών τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους...

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

Τοπλες στην παραλία η Μαρία Βοσκοπούλου

Στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της, την Κέρκυρα, απολαμβάνει...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ