Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

Σκάνδαλο Novartis: Διεθνώς ρεζίλι για την συγκάλυψη και τις διώξεις σε Τουλουπάκη – Παπαδάκου!

Μία χούφτα διεφθαρμένων, ξεφτιλίζει την Ελλάδα διεθνώς!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Κατάφεραν να μετατρέψουν τους ελεγκτές σε κατηγορούμενους για να σταματήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα»! 

Με ένα εκτενές αφιέρωμα γύρω από τις εξελίξεις και την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου NOVARTIS, αλλά και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα μας.

Καταγράφεται μάλιστα ως αδιανόητο το γεγονός ότι ενώ η Novartis έχει ομολογήσει την ενοχή της στις ΗΠΑ πληρώνοντας ένα κολοσσιαίο πρόστιμο, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει λογοδοτήσει, αλλά βρίσκονται υπό διωγμό όσοι προσπάθησαν να το αποκαλύψουν και να ξεσκεπάσουν την ευρεία διαφθορά που προκλήθηκε από τις ενέργειες της εταιρείας. Αντί δηλαδή να διώκονται οι ένοχοι, διώκονται αυτοί που υπεράσπισαν το δημόσιο συμφέρον.

Το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), που ιδρύθηκε το 2006 είναι από τους πλέον εμβληματικούς διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την διαφάνεια και τον πόλεμο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος.

Το δημοσίευμα όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα

Αναφέρει συγκεκριμένα το OCCRP σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα του:

Ενώ ο φαρμακευτικός κολοσσός Novartis συμφώνησε το 2020 να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό, αναγνωρίζοντας έτσι ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες γιατρούς και αξιωματούχους, η ίδια η Ελλάδα έκανε ελάχιστα για να τιμωρήσει την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία και τους αξιωματούχους αποδέκτες των δωροδοκιών.

Αντίθετα, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που ερευνούσε τη Novartis και κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργούς, βρέθηκε αντιμέτωπη με δίωξη, προφανώς για να της αφαιρεθεί η υπόθεση.

Η κ. Τουλουπάκη κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας σε άλλη υπόθεση και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία εναντίον της. Ο ίδιος ο ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας που κατηγόρησε την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου την κατηγόρησε και για εκβιασμό!

Καταιγιστικές εξελίξεις για την κλήση – σκάνδαλο, που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς!

Η Τουλουπάκη μίλησε στο OCCRP, αποκαλύπτοντας ότι από τότε που άρχισε να ερευνά την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis, βρίσκεται υπό διωγμό με πολιτικά χαρακτηριστικά. «Κατάφεραν να μετατρέψουν τους ελεγκτές σε κατηγορούμενους για να σταματήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα»! 

Το αφιέρωμα παραθέτει και την δήλωση στήριξης της ΕΣΗΕΑ στην Γιάννα Παπαδάκου, λέγοντας ότι έγινε στόχος λόγω της προσπάθειας της για αποκάλυψη αξιωματούχων που πιστεύεται ότι έλαβαν δωροδοκίες από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis και επειδή ασχολήθηκε με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ενοχλώντας πάμπλουτους ανθρώπους που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

«Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη στήριξή της στη Γιάννα Παπαδάκου και τονίζει ότι το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά της Ελευθερία του Τύπου που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν μπορούν να διωχθούν».

Η Γιάννα Παπαδάκου μίλησε επίσης στο OCCRP για την κλήτευση της ενώπιον δικαστών στις 11 Ιανουαρίου προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ρεπορτάζ της για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis καθώς και σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία ότι αυτή και άλλοι είχαν προσπαθήσει να τον εκβιάσουν.

«Έγραψα για τη Novartis και ασχολήθηκα με το σκάνδαλο στις τηλεοπτικές μου εκπομπές»

Η Παπαδάκου είπε ότι ο πραγματικός λόγος για τις κατηγορίες εναντίον της είναι οι καταγγελίες της για άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

«Με στοχοποιούν επειδή έκανα ρεπορτάζ για άτομα στη Λίστα Λαγκάρντ και επειδή ήμουν μάρτυρας στην κοινοβουλευτική έρευνα», είπε, αναφερόμενη σε μια λίστα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περίπου 2000 πλούσιοι Έλληνες, που είχαν κρυφούς λογαριασμούς στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη.

Η λίστα με τους Έλληνες καταθέτες, που περιέχει πολλά μέλη της ελίτ της χώρας, παραδόθηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της το 2010, όταν η κυβέρνησή του επέβαλε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας ως μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας διάσωσης. Αλλά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έκανε καμία ενέργεια και αργότερα κατηγορήθηκε ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του από αυτή.

Σε ρεπορτάζ της τον Δεκέμβριο του 2012, η ​​Παπαδάκου αποκάλυψε ότι ένα από τα ονόματα στη λίστα ήταν αυτό μιας υπαλλήλου εταιρείας που ανήκει στον ίδιο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματία που την κατήγγειλε.

Ανέφερε επίσης ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε ερευνηθεί στις ΗΠΑ για φορολογικά αδικήματα. Ο επιχειρηματίας τότε, μήνυσε την Παπαδάκου για συκοφαντική δυσφήμιση στο Λονδίνο και κέρδισε την υπόθεση το 2014, αφού η δημοσιογράφος αδυνατούσε να προσλάβει δικηγόρους για να την εκπροσωπήσουν.

Η δημοσίευση της λίστας πυροδότησε κοινοβουλευτική έρευνα στην οποία η Παπαδάκου κατέθεσε επί οκτώ ώρες. Ολοκληρώθηκε με την παραπομπή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε.

Η Παπαδάκου είπε ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και κατήγγειλε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. Κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε την υπόθεσή της παραδεκτή και αναμένεται η ετυμηγορία.

Η υπόθεση εναντίον της Παπαδάκου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Η Έκθεση της Επιτροπής Κράτους Δικαίου για το 2021 επεσήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έπεσε πέντε μονάδες στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου το 2020.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρατούνται ακόμα 8 Πακιστανοί για την υπόθεση τρομοκρατίας – Νέα στοιχεία για την επιχείρηση...

Μοσάντ: Γνωστός στρατολογητής ο «εγκέφαλος» - Επιλέγει κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους

Το αποφάσισε: Που θα είναι υποψήφιος ο Βασίλης Καρράς

Μετά την περιπέτεια της υγείας του και επιστρέφοντας ανανεωμένος και αδυνατισμένος, ο αγαπημένος τραγουδιστής...

Μυστήριο στη Βουλιαγμένη: Σε βίλα γνωστού επιχειρηματία βρέθηκε νεκρή μια 33χρονη Πολωνή!

Μια περίεργη υπόθεση εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές των νοτίων προαστίων, καθώς είναι σε εξέλιξη...

Στο εβραϊκό εστιατόριο που ήταν στόχος των Πακιστανών, δείπνησε ο Μπακογιάννης

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επισκέφθηκε απόψε το Chabad House στου Ψυρρή και δείπνησε...

Σοκ στο Πέραμα: Ιρακινός κακοποίησε σεξουαλικά εξάχρονη στην αποθήκη του πλυντηρίου αυτοκινήτων που εργαζόταν!

Στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού (με ιρακινή υπηκοότητα) στο Πέραμα, που κατηγορείται για γενετήσιες...

Καθηγητής τέρας στη Ρόδο: Ασελγούσε από τα 10 της σε μαθήτριά του!

Κάτι πολύ στραβά πηγαίνει στην κοινωνία μας, καθώς καθημερινές πλέον είναι οι υποθέσεις σεξουαλικής...

Σοβαρές ζημιές στο αντιτορπιλικό «Βέλος»: Οι ισχυροί άνεμοι έσπασαν τους κάβους και το έριξαν...

Εικόνες ντροπής, που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο αντιτορπιλικό Βέλος, σύμβολο του...

Βαλίτσα με ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη

Την κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε βαλίτσα που βρέθηκε σε σπίτι στη Σταυρούπολη, η οποία...

Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής: Ο λυράρης που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου, δεν είναι...

Με αφορμή το τραγικό γεγονός που βγήκε στη δημοσιότητα και αφορά «καλλιτέχνη» της Κρητικής...

Ξεκινούν απόψε δυο εμπορικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train

Στις ράγες μπαίνουν απόψε δυο εμπορικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train. Σύμφωνα με ανακοίνωση της...

«Να σκοτώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε… Προχωρήστε!» – Τι έλεγαν οι Πακιστανοί με τον αρχηγό...

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των δύο Πακιστανών που συνελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές...

Τέμπη: Εκτός ΜΕΘ η Δάφνη, η σύντροφος του αδικοχαμένου Βάιου – «Χρειάζεται προσοχή»

Βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η Δάφνη, μια από τους επιβάτες που κατάφεραν...

Σοκαριστικό τροχαίο στην Ηλεία: ΙΧ καρφώθηκε σε τοίχο σπιτιού!

Σοβαρά τραυματισμένοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Πύργου ένας άνδρας και μια γυναίκα που επέβαιναν...

Στον νεκρό διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ θα ρίξει την ευθύνη ο επιθεωρητής!

Στο Κωνσταντίνο Χρυσάγη, τον 66χρονο διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ ο οποίος έχασε την ζωή...

Αρνείται κάθε ανάμειξη με το δίκτυο των Πακιστανών η πρεσβεία του Ιράν

Κάθε εμπλοκή στο τρομοκρατικό δίκτυο των Πακιστανών, που ήθελαν να χτυπήσουν εβραϊκούς στόχους στην...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

Σοκάρει το βίντεο με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στον Εύοσμο

Τον απόλυτο εφιάλτη βιώνει ένα 14χρονο κορίτσι στον Εύοσμο,...

Όλαφ Σολτς: Μετακυλίει το κραχ της Deutsche Bank στην Ε.Ε.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας γνωρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα...

Αποδοκιμασίες και σκληροί χαρακτηρισμοί στον 28χρονο ποδοσφαιριστή που ασελγούσε σε 4χρονο

Κόπηκε ο ήχος από βίντεο της ΕΡΤ λόγω των σκληρών εκφράσεων των συγγενών!

NEWSROOM