Χρυσή Αυγή: Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Με απόφαση Τσιάρα έγινε δεκτό το αίτημα να μην εκδικαστεί στις φυλακές Κορυδαλλού

Must Read

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου να ξεκινήσει στη μία από τις δύο δικαστικές αίθουσες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Όμως, μετά από αντιδράσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), του δημάρχου Κορυδαλλού, αλλά και σχετικό αίτημα των δικαστικών αρχών, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεκτό το αίτημα εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Κ. Τσιάρα αναφέρεται πως με τον ορισμό της μεγάλης αίθουσας των Εφετείου Αθηνών θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας, ενώ προάγεται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, δεδομένου ότι η χωρητικότητα της εν λόγω αίθουσας είναι μεγαλύτερη, δίδοντας, έτσι, τη δυνατότητα πληρέστερης δημοσιογραφικής κάλυψης της εκδίκασης της υπόθεσης.

Διαβάστε την υπουργική απόφαση:

«Ορισμός αίθουσας συνεδριάσεων για την εκδίκαση της υπό στοιχεία ΠΕΚ 22-90 υπόθεσης («ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) Των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 18 του ν. 1756/1988 «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» (Α’ 35),
β) της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο Εφημερίς της Κυβερνήσεως και άλλες διατάξεις» (Α’ 131), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4368/2016 (Α’ 21),
γ) του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005, «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133),
δ) του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),

2. Το υπό στοιχεία 4160/18.04.2022 έγγραφο της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, μετά των συνημμένων αυτού υπό στοιχεία
α) 4893/15.04.2022 έγγραφα της Διευθύνουσας την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και του Εισαγγελέα Εφετών, Νικολάου Δεγαΐτη,
β) της από 31.03.2022 δημόσιας επιστολής-υπομνήματος των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», γ) 784/06.04.2022 επιστολής της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και δ) 130/13.04.2022 επιστολής του Δημάρχου Κορυδαλλού, από τα οποία συνάγεται η ύπαρξη διαρκούς αντικειμενικής αδυναμίας πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, ενώπιον του οποίου έχει ορισθεί να συζητηθεί η ως άνω υπόθεση, στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

3. Το γεγονός ότι, με βάση τα αναφερόμενα στην προηγούμενη σκέψη έγγραφα, προκύπτει η ανάγκη καθορισμού, ως έδρας συνεδρίασης του ως άνω Δικαστηρίου, της Αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, για τους λόγους ότι α) η εν θέματι υπόθεση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ικανό αριθμό συνεδριάσεων, γεγονός, το οποίο ενδέχεται να επιφέρει αδυναμία πραγματοποιήσεών τους στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, β) υφίσταται ανάγκη εξασφάλισης της απρόσκοπτης και ασφαλούς εξέλιξης της ποινικής διαδικασίας, γ) προτάσσεται η μέριμνα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των διαδίκων στην τήρηση του εύλογου χρόνου διάρκειας της ποινικής δίκης και δ) προάγεται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, δεδομένου ότι η χωρητικότητα της εν λόγω αίθουσας είναι μεγαλύτερη, δίδοντας, έτσι, τη δυνατότητα πληρέστερης δημοσιογραφικής κάλυψης της εκδίκασης της υπόθεσης.

4. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας, δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Ορίζουμε, από 15.06.2022, ως αίθουσα συνεδριάσεων για την εκδίκαση της υπό στοιχεία ΠΕΚ 22- 90 υπόθεσης («ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»), ενώπιον του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, την Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, εντός του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κυρίλλου Λουκάρεως, αρ. 14.

Η παρούσα να γνωστοποιηθεί με κοινοποίηση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και με επικόλλησή της στην είσοδο του δικαστικού καταστήματος.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 26 Απριλίου 2022

Ο Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This