10-8-2020

Απόφαση-σταθμός από το Ευρωδικαστήριο: Τα πρόστιμα του ΚΟΚ θα εκτελούνται σε όλη την Ευρώπη

Σε μία απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει προχώρησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε πως εφεξής θα υπάρχει δυνατότητα για ένα πρόστιμο που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτη οχήματος για παράβαση του ΚΟΚ να εκτελείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με μόνη προϋπόθεση το τεκμήριο ευθύνης να είναι μαχητό, δηλαδή να δίνει τη δυνατότητα στον θιγόμενο να αποδείξει την αθωότητά του.

Δείτε επίσης: Ο Σαλβίνι «έκοψε» τη Nutella επειδή περιέχει… τούρκικα φουντούκια!

Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασε από πολωνικό δικαστήριο στα χέρια των Ευρωπαίων δικαστών η υπόθεση του Ζ.Ρ., στον οποίο και επιβλήθηκε το Νοέμβριο του 2017 πρόστιμο ύψους 232 ευρώ για παράβαση του ΚΟΚ στην Ολλανδία, με όχημα που είναι κατοχυρωμένο στην Πολωνία.

Οι ολλανδικές Αρχές επέβαλλαν πρόστιμο στον Ζ.Ρ., εναποθέτοντας την απόφαση του δικαστηρίου στο γραμματοκιβώτιο του κατηγορούμενου. Η επιστολή ανέγραφε την 21 Δεκεμβρίου 2017 ως καταληκτική ημερομηνία για προσβολή της απόφασης.

Μετά το πέρας της προθεσμίας, η ολλανδική κεντρική υπηρεσία δικαστικών εισπράξεων, που υπάγεται στο ολλανδικό Υπουργείο Ασφάλειας και Δικαιοσύνης αιτήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο Chelmno της Πολωνίας, αναγνώριση και εκτέλεση της απόφασης.

Όταν κλήθηκε από τις πολωνικές αρχές, ο Ζ.Ρ. ισχυρίστηκε πως κατά τη φερόμενη ως ημερομηνία παράβασης, δεν είχε στην κατοχή του το αμάξι καθώς το είχε πουλήσει. Δεδομένων αυτών αλλά και της άγνοιας που δήλωσε ο Ζ.Ρ. για την απόφαση που του είχε κοινοποιηθεί από τις ολλανδικές Αρχές, το πολωνικό δικαστήριο τότε στράφηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναλαμβάνοντας την υπόθεση, κατέληξε στην απόφαση-πλαίσιο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασυνοριακής αναγνώρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων που επιβάλλουν πρόστιμα κατόπιν παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Ζ.Ρ., το Δικαστήριο της Ε.Ε. κατοχύρωσε πως υπόκειται στην ευχέρεια του πολωνικού δικαστηρίου για το αν θα κρίνει πως ο Ζ.Ρ. είχε επαρκή γνώση αλλά και χρόνο να προσβάλει την απόφαση των ολλανδικών αρχών.

Σε περίπτωση που κρίνει θετικά την υπόθεση, τότε οφείλει να λάβει κάθε προβλεπόμενο μέτρο για την είσπραξη του προστίμου. Σε αντίθετη περίπτωση, το πολωνικό δικαστήριο μπορεί να αρνηθεί στην εκτέλεση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ