Παρασκευή 18/6/2021

Αγρια συμπλοκή στις φυλακές Βόλου

Συνεχίζονται τα περιστατικά έντασης μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές Βόλου στη Χιλιαδού, όπου φιλοξενείται διπλάσιος αριθμός κρατουμένων από τον προβλεπόμενο!
Είναι φυσικό κι επόμενο ο εγκλεισμός να δημιουργεί προβλήματα, όμως στο σωφρονιστικό κατάστημα του Βόλου οι κρατούμενοι δεν βάζουν τις διαφορές τους στην άκρη. Μεταξύ τους υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί με ουσιαστικές εθνοτικές διαφορές κι αυτό πυροδοτεί επεισόδια.

Το περασμένο Σάββατο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα επεισόδιο που σημειώθηκε γύρω στις 8.30 το βράδυ. Το νέο επεισοδιακό σκηνικό έληξε μέσα σε μισή ώρα, όμως οι καταστροφές που προκάλεσαν οι αλλοδαποί με την πρωτοφανή αγριότητά τους ήταν μεγάλες.

Χτυπούσε ο ένας τον άλλον

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του taxydromos.gr, όλα ξεκίνησαν σε ανύποπτη χρονική στιγμή όταν απλώς διασταυρώθηκαν οι δρόμοι δύο διαφορετικών ομάδων κρατουμένων, Σύρων και Αφγανών, στους διαδρόμους των φυλακών, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα από τους θαλάμους τηλεφώνων. Σε δευτερόλεπτα τα αίματα «άναψαν».

Οι αλλοδαποί άρχισαν να χτυπούν ο ένας τον άλλο και παράλληλα να προκαλούν καταστροφές με μανία. Έπεφταν πάνω στις πόρτες από τις εσωτερικές σκοπιές, έσπαγαν τις κάμερες ασφαλείας, κατέστρεφαν τα καλοριφέρ. Τελικά, η ένταση αποκλιμακώθηκε. Στο διάστημα μισής ώρας από την έναρξη της συμπλοκής, οι κρατούμενοι υπάκουαν στις παραινέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών να επανέλθουν στην τάξη και να επιστρέψουν στα κελιά τους. Κανένας από τους νεαρούς κρατούμενους όπως διαπιστώθηκε δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς παρά μόνο επιπόλαιους.

Διπλάσιοι κρατούμενοι

Επίσης, κανένας από τους υπαλλήλους που επενέβησαν για να αποσοβηθεί η κατάσταση δεν τραυματίστηκε. Για το περιστατικό πάντως ενημερώθηκε η Εισαγγελία Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επεισόδιο ενεπλάκησαν τουλάχιστον έντεκα κρατούμενοι. Οι πρωταίτιοι της συμπλοκής αναμένεται να οδηγηθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο και να τιμωρηθούν ακόμη και με πειθαρχική μεταγωγή. Το πειθαρχικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί σήμερα Τρίτη.

Οι μεταγωγές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες δεν συνδέονται με το εν λόγω περιστατικό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ρύθμισε με αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκυκλίους όλα τα θέματα που αφορούσαν στην απρόσκοπτη λειτουργία των φυλακών μετά την υπαγωγή τους εκεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έτσι οι μεταγωγές που έχουν αποφασιστεί πραγματοποιούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι στις φυλακές Βόλου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περί τους 109 κρατούμενους όταν οι θέσεις είναι συνολικά 54. Έτσι ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπάλληλοι των φυλακών έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοια περιστατικά. Το 80% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί και έχουν φυλετικές διαφορές μεταξύ τους ενώ οι συνθήκες κράτησης είναι ασφυκτικές. Στις φυλακές κρατούνται νέοι ηλικίας 18 έως 21 ετών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ