Τετάρτη 16/6/2021

Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος ρευμετοκλοπής.

Προφυλακιστέος με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε μετά την απολογία του ο φερόμενος ως “εγκέφαλος” του κυκλώματος ρευματοκλοπής. Οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι στους οποίους αποδίδονται κατά περίπτωση τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της απάτης και της  πλαστογραφίας αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Τρεις αστυνομικοί και ένας πυροσβέστης της ΕΜΑΚ

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν αρνήθηκαν τις πράξεις τους ισχυριζόμενοι ότι ό,τι έκαναν ήταν λόγω οικονομικής ένδειας.

Να σημειωθεί πως μεταξύ όσων φέρονται ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της ρευματοκλοπής ως πελάτες της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας πυροσβέστης της ΕΜΑΚ και τρεις αστυνομικοί, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συμπληρωματική κλήση ενώπιον της ανακρίτριας λόγω πληθώρας στοιχείων από τη ΔΕΗ.

Πάνω από 600 οι «πελάτες»

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, οι «πελάτες» του κυκλώματος ρευματοκλοπής που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής αγγίζουν τους 600.
Βάση του κατηγορητηρίου η σπείρα που εντοπίστηκε στα μέσα του 2018 κι έκτοτε παρακολουθείτο, μέχρι και τη σύλληψη των μελών της στις αρχές της εβδομάδας επέφερε ζημία στη ΔΕΗ που με τα έως τώρα δεδομένα αγγίζει τα 1,7 εκ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να ανέβει εφόσον υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον αριθμό των «πελατών» ο οποίος αναμένεται να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια  όταν οι εταιρείες τηλεφωνίας δώσουν τα στοιχεία όλων όσων επικοινωνούσαν με τα μέλη της σπείρας.

«Άνεργος» με ηλεκτρολογικές γνώσεις

Ο φερόμενος ως διευθύνων της εγκληματικής οργάνωσης που οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την απολογία του, εμφανιζόταν ως άνεργος με γνώσεις όμως ηλεκτρολόγου ο οποίος «πείραζε» τα ρολόγια. Από τους υπόλοιπους, κάποιοι είχαν αναλάβει να βρίσκουν τους «πελάτες» και κάποιοι λιγότεροι αφού είχαν μάθει στην πορεία τη «δουλειά» συνέδραμαν τον αρχηγό στο «πείραγμα». Η «ταρίφα», φέρεται να ήταν 50 με 100 ευρώ στους μικρούς πελάτες ενώ στους μεγάλους, κυρίως δηλαδή τα καταστήματα, ήταν το 10% της μείωσης.

Οι «κωδικοί» και το ξέπλυμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των μελών του κυκλώματος, στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί. Έτσι το «πάμε για ποτό» σήμαινε ραντεβού για να γίνει η δουλειά και το «πόσα κιλά να φέρω» σήμαινε πόσες κιλοβατώρες ήθελε ο πελάτης να «σβήσει».

Όσον αφορά στα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, αυτά ξεπλένονταν μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ και μάλιστα ο ιδιοκτήτης του «συνεργαζόμενου» πρακτορείου ήταν επίσης «πελάτης» του κυκλώματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ