ΑΡΧΙΚΗΕΛΛΑΔΑΚάμερες AI: Οδηγοί καταγγέλλουν λάθος πρόστιμα της Τροχαίας - «Φορούσα ζώνη και με έγραψαν»

Κάμερες AI: Οδηγοί καταγγέλλουν λάθος πρόστιμα της Τροχαίας – «Φορούσα ζώνη και με έγραψαν»

Οδηγοί σε απόγνωση – Τι απαντά η Τροχαία για τα σφάλματα του συστήματος.

Έντονο προβληματισμό και ανασφάλεια στους οδηγούς έχουν προκαλέσει οι πρώτες καταγγελίες για τις κάμερες AI της Τροχαίας. Στο επίκεντρο βρίσκονται περιπτώσεις πολιτών που υποστηρίζουν ότι έλαβαν τσουχτερά πρόστιμα για παραβάσεις που δεν διέπραξαν ποτέ, εγείροντας ερωτήματα για την αξιοπιστία του συστήματος.

Η παγίδα του «μαύρου ρούχου»

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία οδηγού στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Ο ίδιος έλαβε ειδοποίηση μέσω του Gov.gr για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά τη διάρκεια οδήγησης στις 7 Απριλίου και ώρα 16:07. Ο οδηγός ξεκαθαρίζει πως φοράει πάντα ζώνη, όχι μόνο για την ασφάλειά του, αλλά και γιατί το σύγχρονο όχημά του διαθέτει ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό ηχητικό σήμα προειδοποίησης που δεν σταματά αν δεν δεθεί.

Το πρόβλημα, όπως εξηγεί, εντοπίζεται στην ποιότητα της λήψης: «Με μια πρώτη ματιά φαίνεται σαν να μην τη φοράω, όμως η ζώνη δεν διακρίνεται εύκολα λόγω των χρωμάτων. Ζήτησα να εξεταστεί άλλη φωτογραφία ή διαφορετική λήψη, αλλά η ένστασή μου απορρίφθηκε χωρίς να μου δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσω τι έχει συμβεί».

 

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα χρώματα στη φωτογραφία της κλήσης ήταν τόσο αλλοιωμένα, που η μαύρη μπλούζα του φαινόταν γκρίζα. Καθώς τόσο το ρούχο όσο και η ζώνη ήταν σκούρα, το λογισμικό «μπερδεύτηκε» και έβγαλε λανθασμένο πόρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος εκφράζει πλέον τον φόβο του για το μέλλον, καθώς περνά καθημερινά από το ίδιο σημείο φορώντας συχνά σκούρα ρούχα. «Αν κάποιος ξύσει το αυτί του τη στιγμή της διέλευσης, υπάρχει ο φόβος να καταγραφεί λανθασμένα ως χρήση κινητού τηλεφώνου» προσθέτει.

Η θέση της Τροχαίας: Χρήσιμο εργαλείο, αλλά με αδυναμίες

Στον αντίποδα, η Τροχαία αναγνωρίζει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση της νέας τεχνολογίας. Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος, στέλεχος της Υπηρεσίας, επισημαίνει ότι οι κάμερες αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την προστασία των πολιτών, ωστόσο κάθε τεχνολογικό μέσο απαιτεί προσοχή στη χρήση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναβάθμιση και βελτίωση.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι καμία κλήση δεν βγαίνει «στα τυφλά», καθώς όλες οι καταγραφές εξετάζονται από αστυνομικούς στα γραφεία παραβάσεων πριν βεβαιωθεί ένα πρόστιμο. Ο κ. Αποστολόπουλος υπογραμμίζει ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής στις παραβάσεις δεν αναιρεί την ανάγκη για κοινωνική ευαισθησία και δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών, ενώ συμπληρώνει με νόημα: «τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στις κάμερες απαιτούν επαρκές προσωπικό για την αποτελεσματική εποπτεία τους. Παρά τις επιμέρους αδυναμίες, σε παραβάσεις όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη οι κάμερες αποτελούν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άννα βάστα γερά

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης