4-7-2020

Ο Προσωπικός Aριθμός καταργεί το ΑΦΜ – Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

Το ΑΦΜ καταργείται και τη θέση του παίρνει ο νέος «Προσωπικός Aριθμός», με τον οποίο οι πολίτες θα κάνουν όλες τις συναλλαγές τους με το κράτος.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέφερε ότι ο «Π. Α.» θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και εντέλει θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας. «Για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α. αλλά και ΑΜΚΑ μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός» δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Προσωπικός Αριθμός θα χρησιμοποιείται για την την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων για παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο Π.Α. θα αποδίδεται μία φορά σε κάθε που πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν θα μεταβάλλεται. 

Την ίδια στιγμή, θεσμοθετείται το Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο θα αποτελεί το μοναδικό σημείο της Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση, τηλέφωνο, email). Όλοι οι δημόσιοι φορείς θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το μητρώο, για να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οι πολίτες να δηλώνουν ή να επικαιροποιούν ξεχωριστά σε κάθε φορέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Οι νέες ταυτότητες

νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες θα μοιάζουν με το δίπλωμα οδήγησης και θα έχουν έγχρωμη φωτογραφία. Σε αυτές θα αναγράφεται μόνο ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας. Ωστόσο, το σύστημα θα είναι έτοιμο το 2022, όπως ανέφερε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ