Τα στοιχεία-σοκ και το who is who του κυκλώματος που έκλεβε το Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος (και) της HSBC!

Must Read

Συγκλονιστικά στοιχεία φέρνει στο φως η εφημερίδα «δημοκρατία» που αποδεικνύουν ότι ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής και τουλάχιστον 12 συνεργοί του έκλεβαν το Ελληνικό Δημόσιο, δρώντας για λογαριασμό φοροφυγάδων πελατών τους και προς όφελος της τράπεζας HSBC, περιέχονται σε έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η έκθεση, που φέρει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2019, είχε «θαφτεί» επί μήνες στα αρχεία της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Είχε δε, «όλως τυχαίως», εξαφανιστεί από το αντίγραφο της δικογραφίας που παραδόθηκε στα στελέχη της «δημοκρατίας» τα οποία συκοφάντησε ο ψευδομάρτυρας Μιωνής και κλήθηκαν αδικαιολόγητα σαν δήθεν «ύποπτοι» από την Επιτροπή.

Ωστόσο, για κακή τύχη όσων έστησαν τη σκευωρία προς ίδιον πολιτικό και οικονομικό όφελος, η «δ» εντόπισε λακωνική παραπομπή στην κρίσιμη έκθεση σε μόλις μία από τις 200.000 σελίδες της δικογραφίας, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να αναγκαστεί να παραδώσει, τελικά, το επίμαχο έγγραφο.

Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε πλήθος ηλεκτρονικών αρχείων που προέρχονται από την τράπεζα HSBC και περιέχονταν στη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία είχε παραδοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 και στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012. Αξιοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις ένορκες καταθέσεις του Ε. Φαλτσιανί, πρώην υπαλλήλου της HSBC Γενεύης, προς τους οικονομικούς εισαγγελείς το 2015 και το 2016. Στη συνέχεια, το 2017, αξιολογήθηκαν πρόσθετα έγγραφα, ενώ υπήρξε διασταύρωση για την ταυτοποίηση προσώπων με στοιχεία από το Αρχείο Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό, τουλάχιστον 13 Ελληνες πολίτες βρίσκονταν σε επαφή με καταθέτες, κυρίως, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (ασφαλώς, δεν ήταν φοροφυγάδες όλοι οι πελάτες). Επίσης, τουλάχιστον πέντε αλλοδαποί-στελέχη της HSBC διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη διακίνηση των χρημάτων από τη Γενεύη προς δεκάδες offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Δρούσαν εις όφελος και της HSBC

Οπως προκύπτει από τα ηλεκτρονικά αρχεία, το σημαντικό είναι ότι οι «13» δρούσαν «εις όφελος και της HSBC, μεταξύ άλλων, ως διαχειριστές λογαριασμών πελατών αυτής αναφορικά με μεγάλο πλήθος εξωχώριων εταιριών και λοιπών οντοτήτων». Ταυτόχρονα, ορισμένοι από τους «13» αποδεικνύεται πως ήταν συνδεδεμένοι «ιδιοκτησιακά και διοικητικά με πλήθος οντοτήτων» που αναφέρονται στα αρχεία.

Τα ακλόνητα στοιχεία ότι οι «13» δρούσαν προς όφελος της HSBC επιτρέπουν (και επιβάλλουν) στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει, είτε από τη μητρική βρετανική τράπεζα είτε από τη θυγατρική της στην Ελβετία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους διαφυγόντες φόρους και άλλες ζημίες που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Αλλωστε το έχουν ήδη πετύχει στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, και προτού καν οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια, η Γαλλία (300.000.000 ευρώ το 2017) και το Βέλγιο (295.000.000 ευρώ το 2019) για τις αντίστοιχες «λίστες Λαγκάρντ» με δικούς τους πολίτες.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει έμφαση και ξεκινά από τέσσερις εταιρίες συμφερόντων του Σ. Μιωνή και άλλων. Πρόκειται για τις «CM ADVISORS LIMITED», «CMA CAPITAL MANAGEMENT ADVISORS LTD», «CMA GLOBAL HEDGE PCC LIMITED» και «CAPLAND S.A.» (πρώην «Capital and Land Asset Management S.A.»), οι οποίες συναλλάσσονταν και διασυνδέονταν με τρία νομικά σχήματα της HSBC στην Ελβετία και την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα καταγράφονται αναρίθμητες συνδεόμενες οντότητες από την Ιρλανδία, το Γκέρνσεϊ, την Κύπρο και το Λιχτενστάιν ως τη Λιβερία, τον Παναμά, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τα Κέιμαν, τις Μπαχάμες, τις Σεϊχέλλες και το Νιούε (χώρα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας στον Ειρηνικό Ωκεανό).

Η έκθεση αποκαλύπτει συκοφαντίες κατά της «δημοκρατίας»

Ενδεικτικό της σκευωρίας, που είχε στηθεί κατά της «δημοκρατίας», είναι και το γεγονός ότι ο Σ. Μιωνής γνώριζε (άγνωστο πώς…) για έναν πίνακα-τμήμα της αποκαλυπτικής έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ., που ταυτοποιεί 208 πελάτες της HSBC, και το χρησιμοποίησε για να ψευδομαρτυρήσει.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή την 26η Φεβρουαρίου 2020 ο Σ. Μιωνής ισχυρίστηκε ότι η εργασία ήταν «φοβερά επαγγελματική», έγινε από τον αρθρογράφο της «δ» Αλέξανδρο Τάρκα και ότι ο πίνακας παραδόθηκε από την εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Φιλιππάκη το 2015 στον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αναρωτήθηκε δε συκοφαντικά: «Ποιος κάνει μια τόσο λεπτομερή και εξονυχιστική δουλειά για να κάνει μία καταγγελία, κάτι που θέλει χρόνο και χρήμα για να γίνει, αν δεν σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για οικονομικό όφελος;»

Ομως η αλήθεια, γρήγορα, αποκαλύπτεται! Η έκθεση δεν είχε συνταχθεί από τον Αλ. Τάρκα, αλλά από τον αστυνόμο Γ.Τ. και τον υπαστυνόμο Ι.Τ. του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Και δεν θα μπορούσε να έχει παραδοθεί το 2015 από τον εκδότη της «δ» στον κ. Παπαγγελόπουλο, αφού η έκθεση συντάχθηκε το 2019!

Τα πρόσωπα του κυκλώματος και το παγκόσμιο πλυντήριο

Βάσει της έκθεσης, οι «13», που δρούσαν προς όφελος των ιδίων και της HSBC, και (συνοπτικά) η δράση τους, παρουσιάζονται ως εξής:

1.     Σάμπυ Μιωνής: η επαγγελματική του δραστηριοποίηση εμφανιζόταν να ασκείται στο εξωτερικό, μέσω συνδεόμενων με τον ίδιο εταιριών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι εταιρίες δραστηριοποιούνταν κυρίως στην Ελλάδα, λειτουργώντας ουσιαστικά εις όφελος και της HSBC και μερικές φορές σε συνεργασία με κάποια από τα στελέχη των συνδεόμενων με αυτήν ελληνικών και αλλοδαπών εταιριών. Ο κωδικός πελάτη-συναλλασσόμενου του Σ. Μιωνή στην HSBC ήταν ο 5090142709 και από τις 27 Νοεμβρίου 1997 και έπειτα συνδέθηκε, ιδιοκτησιακά και διοικητικά, με τουλάχιστον 9 εταιρίες και τουλάχιστον άλλες 18 «οντότητες» (νομικά και φυσικά πρόσωπα) που διακινούσαν χρήματα μέσω της HSBC.

Σημαντικά είναι τα παράλληλα ευρήματα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. αφενός ως προς τους λογαριασμούς τρίτων που διαχειριζόταν ο Σ. Μιωνής και αφετέρου ως προς τους τρίτους που διαχειρίζονταν δικούς του λογαριασμούς. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στελέχη της HSBC Τιερί Βάις, Μόνικα Εσπινόζα – Πατρίτσιο, Γ. Καλέας και Κων. Λαναράς. Σε κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ», τον Ιούνιο του 2013, ο ίδιος ο Σ. Μιωνής είχε αναφέρει πως η CAPLAND είναι μια ελβετική εταιρία διαχείρισης περιουσίας, «που ανήκει σε κάποιον κύριο που λέγεται Κωνσταντίνος Λαναράς, ο οποίος ήταν στέλεχος της τράπεζας HSBC και αργότερα έκανε αυτή την εταιρία CAPLAND». Είχε προσθέσει ότι «ο Λαναράς ήταν το στέλεχος το οποίο μας εξυπηρετούσε στην HSBC και, φεύγοντας από εκεί και κάνοντας τη δική του εταιρία, διατήρησε ουσιαστικά το πελατολόγιό του. Οπότε ουσιαστικά, επειδή τους λογαριασμούς τους είχαμε στην HSBC και άντε τώρα εγώ να κάνω σχέσεις με τον καινούργιο banker που θα είναι στην HSBC, το πιο εύκολο από όλα ήταν να του πω “έλα εδώ, Κωνσταντίνε, που έφτιαξες την CAPLAND, εγώ θα μιλάω με σένα όπως μιλούσα και πριν και θα μιλάς εσύ με την τράπεζα”. Για να έχει το μάτι του και κάποιος άλλος, γιατί εγώ ήμουν πολυάσχολος».

Ωστόσο, όπως και στην πρόσφατη κατάθεσή του στη Βουλή, ο κ. Μιωνής είχε ψευδορκήσει στην κατάθεση του 2013. Γιατί σκόπιμα απέκρυψε πως ο κ. Λαναράς ήταν εργαζόμενος, μέλος του Δ.Σ. και με δικαίωμα υπογραφής και στην εταιρία του ιδίου του κ. Μιωνή, τη CMA Γενεύης. Δεν ήταν ένας απλός εξωτερικός συνεργάτης «με τη δική του CAPLAND»!

2.        Αγγελος Μεταξάς: συνεταίρος των Σ. Μιωνή και Στ. Παπασταύρου στον όμιλο CMA. Και στη δική του περίπτωση καταγράφεται ότι κάποιες από τις συνδεόμενες, με τον ίδιο, εταιρίες λειτουργούσαν πρακτικά εις όφελος και της HSBC. Ο κωδικός του στην HSBC ήταν ο 5090147794. Με ημερομηνία έναρξης τη 16η Ιουνίου 2000, ο Αγγ. Μεταξάς εμφανίζεται με ιδιοκτησιακή ή διοικητική σχέση με 10 εταιρίες και συναλλάσσεται με άλλες 14. Μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζιτών είναι τα πρόσωπα που συνεργάζονται και με τον Σ. Μιωνή, δηλαδή οι Τιερί Βάις, Μόνικα Εσπινόζα – Πατρίτσιο, Γ. Καλέας, Κων. Λαναράς, καθώς και ο Κων. Βελουδάκης.

3.        Σταύρος Παπασταύρου: συνεταίρος των δύο προηγουμένων στη CMA (σ.σ.: γνωστός και για τη διοίκηση, μέσα από το Μαξίμου επί Σαμαρά, τριών offshore στον Παναμά). Ακολουθώντας την ίδια πρακτική με τους Σ. Μιωνή και Αγγ. Μεταξά, οι συνδέσεις του με διάφορες εταιρίες λειτουργούσαν, πρακτικά, υπέρ της HSBC. Ο κωδικός πελάτη- συναλλασσόμενου στην HSBC ήταν ο 5090159885. Αναφέρεται σε δύο εταιρίες και άλλες δύο οντότητες, και ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεργασία του με τους Κων. Λαναρά, Τιερί Βάις, Μόνικα Εσπινόζα – Πατρίτσιο και την CAPLAND. Διαχειριστές, επίσης, μίας οντότητας συνδεόμενης με τον Στ. Παπασταύρου ήταν τα στελέχη της HSBC Εύα Κολοκοτρώνη και Φαμπιόλα Μπαρόζο. H διερεύνηση των τραπεζικών γνωριμιών του κ. Παπασταύρου, όπως και του Σ. Μιωνή, θα αποδειχθεί σύντομα κορυφαίας πολιτικής σημασίας.

Τα τελευταία χρόνια είχε δοθεί δημοσιότητα και είχε διερευνηθεί δικαστικά και από την Επιτροπή της Βουλής του 2013 η σχέση του κ. Παπασταύρου με την εταιρία STABRI που έδρευε στην Τορτόλα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Τα ηλεκτρονικά αρχεία δείχνουν ότι στις 7 Ιουλίου 2005 η STABRI διέθετε στον λογαριασμό της HSBC, με αριθμό 11725341, ποσό 4.324.391 δολαρίων και, την ίδια μέρα, στον λογαριασμό 11725350 ποσό 1.528.221,70 ευρώ. Στις 17 Απριλίου 2007, στον λογαριασμό 11725350 υπήρξε εισροή 1.353.250 ευρώ με αιτιολογία «με εντολή ενός πελάτη», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Από τις 26 Φεβρουαρίου 2007 ως τις 3 Οκτωβρίου 2007 στους λογαριασμούς της STABRI έγιναν εισροές 1.393.323 ευρώ και ενός μικρού ποσού δολαρίων.

4.        Σπύρος Μεταξάς: ένας παλαιός Ελληνας τραπεζικός στην Ελβετία, τον οποίο συμβουλεύτηκε η «δ» για το παρόν άρθρο, σχολίασε «σιγά, μην έλειπε ο Μάρτης από τη Σαρακοστή». Ο Σπ. Μεταξάς είναι γνωστός στο τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική Δικαιοσύνη και καταδικασμένος για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα, και φέρεται ότι εξυπηρετούσε διάφορους πελάτες στην Ελλάδα με τη μέθοδο της ανταλλαγής. Δηλαδή, μετέφερε μετρητά σε κάποιον πελάτη, τα οποία είχε πάρει από άλλον, χωρίς απαραίτητα να ξέρει ο ένας τον άλλον και έχοντας δημιουργήσει «κουμπαρά» μετρητών. Παρόμοιους «συμψηφισμούς» έκανε και με ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω της HSBC και άλλων τραπεζών, με offshore εταιρίες, χωρίς να είναι γνωστές οι διαδρομές του χρήματος στους πελάτες.

Ο Σπ. Μεταξάς ήταν επαγγελματικά δραστήριος στο εξωτερικό και κάποιες εκ των εταιριών του λειτουργούσαν, εμμέσως, υπέρ της HSBC. Στη συγκεκριμένη τράπεζα είχε δύο κωδικούς πελάτη-συναλλασσόμενου, τους 5090132266 και 5090148441, ενώ συνδέθηκε -ιδιοκτησιακά και διοικητικά- με 23 εταιρίες και «οντότητες» πελατών. Είχε, μεταξύ άλλων, συναλλαγές με τους τραπεζικούς Τιερί Βάις, Μόνικα Εσπινόζα – Πατρίτσιο, Εύα Κολοκοτρώνη και Φαμπιόλα Μπαρόζο (δηλαδή, τους ίδιους με τους οποίους σχετιζόταν ο Στ. Παπασταύρου), και -γενικότερα- και με τους τρεις γνωστούς συνεταίρους (Μιωνής, Μεταξάς, Παπασταύρου) και τον Κων. Λαναρά.

5.        Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου: χρηματοοικονομικός αναλυτής με δραστηριότητα στο εξωτερικό που, μέσω της CAPLAND με την οποία συνεργαζόταν, κρίνεται πως λειτουργούσε προς όφελος της HSBC. Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά αρχεία που ανέλυσε η ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Παπαδημητρίου εμφανίζεται συνδεδεμένος με 21 εταιρίες εκ των οποίων οι 16 ήταν ιδιοκτησίας της CAPLAND και άλλες δύο σχετίζονταν με αυτήν. Και αυτός βρισκόταν σε επαφή με τους πέντε τραπεζίτες που διεκπεραίωναν συναλλαγές και εργασίες του Στ. Παπασταύρου.

6.        Κωνσταντίνος Λαναράς: εκτός από την προαναφερθείσα στενή προσωπική σχέση του με τον Σ. Μιωνή και την επαγγελματική σχέση και άσκηση διοίκησης στη CMA Γενεύης, ο κ. Λαναράς συνδέεται με την επίμαχη STABRI του Στ. Παπασταύρου και εμφανίζεται μαζί του και σε άλλη μία εταιρία-«ίδρυμα» που αποκαλύφθηκε από τα Panama Papers, την Aisios Foundation. Κύριο εύρημα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. για τον κ. Λαναρά είναι οι συναλλαγές με όλα τα στελέχη της CMA, ο πλήρης έλεγχός του επί των εταιριών, οντοτήτων και λογαριασμών που έχουν σχέση με την CAPLAND, καθώς και οι συναντήσεις του με πελάτες της HSBC, οι οποίοι αναφέρονται στη «λίστα Λαγκάρντ», στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αυτού του άρθρου δεν επαρκεί για την καταγραφή και ανάλυση του πελατολογίου και των συναλλαγών του κ. Λαναρά. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι, μαζί με τους τρεις συνεταίρους της CMA, την CAPLAND και άλλα εταιρικά σχήματα, ο κ. Λαναράς είναι εκ των διαχειριστών των λογαριασμών μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, που μέχρι τώρα το όνομά της δεν είχε ακουστεί στην υπόθεση.

7.        Αλέξανδρος Ματαθίας: ασκούσε το επάγγελμα του λογιστή και χρηματοοικονομικού συμβούλου, χωρίς να φαίνεται ότι σχετίζεται εργασιακά με την HSBC, αλλά η ανάλυση των ηλεκτρονικών στοιχείων θεμελιώνει ότι, επί της ουσίας, λειτουργούσε υπέρ αυτής. Οι κωδικοί του στην HSBC ήταν οι 5090158868 και 5090189144, ενώ από τις 11 Νοεμβρίου 2002 συνδέθηκε ιδιοκτησιακά και διοικητικά με πλήθος οντοτήτων. Σχεδόν όλες από αυτές ταυτίζονται με τις αντίστοιχες του Σ. Μιωνή (σ.σ.: άλλωστε ο κ. Ματαθίας είναι ξάδελφος, λογιστής και αντίκλητός του), καθώς και με εκείνες των Αγγ. Μεταξά, Στ. Παπασταύρου και Κων. Λαναρά (CAPLAND). Αντίστοιχη σχέση είχε και με τους τραπεζικούς της HSBC.

8.        Μαρία Παντελή: υπενθυμίζεται ότι το όνομά της είχε πάρει ευρεία δημοσιότητα το 2012-13, επειδή ήταν διαχειρίστρια ενός εκ των μεγάλων λογαριασμών αμοιβαίων κεφαλαίων της CMA (550.000.000 ευρώ). Ο κωδικός της στην HSBC ήταν ο 5090154651 και εμφανίζεται να εισέρχεται στο ηλεκτρονικό σύστημα από τις 15 Απριλίου 2003 συνδεόμενη με, κυρίως, έξι εταιρίες του Σ. Μιωνή και των συνεταίρων του. Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αφιερώνει στη δράση της 23 πυκνογραμμένες σελίδες, καθώς χειριζόταν τις περισσότερες συναλλαγές των «μεγάλων και καλών» πελατών και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Είχε στενή συνεργασία με τον Κων. Λαναρά, τον Τιερί Βάις και τη Μόνικα Εσπινόζα – Πατρίτσιο.

9.        Μάρκος Καμχής: στέλεχος της CMA που η έναρξη εμπλοκής του στην υπόθεση πιστοποιείται ότι αρχίζει στις 14 Ιουνίου 2000 με κωδικούς 5090154652 και 5090150360 στην HSBC. Είχε στενή συνεργασία με τους τρεις συνεταίρους της CMA, τον Αλ. Ματαθία και τη Μ. Παντελή και διέθετε δικαίωμα συνυπογραφής για εκπροσώπηση της εταιρίας έναντι τρίτων. Συνεργαζόταν με τους Κων. Λαναρά, Τιερί Βάις και Μόνικα Εσπινόζα – Πατρίτσιο. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «δ», ο κ. Καμχής συνομιλεί με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ μέσω εταιρίας που εδρεύει στις Μπαχάμες με άγνωστους μετόχους και άδεια οικοτεχνίας!

10.    Μαρίνα Εφραίμογλου: ο κωδικός της στην HSBC ήταν ο 5090146992 και συνδέθηκε, μετά το 2001, σε συναλλαγές με τη CMA, χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί αν είχε βαθιά ανάμειξη ή όχι. Ωστόσο η έκθεση έχει εντοπίσει πως είχε πολλά πληρεξούσια της CMA, το όνομά της βρισκόταν στη λεγόμενη ομάδα «Α» όσων συναλλάσσονταν με την HSBC και συνεργαζόταν με τους Μιωνή – Μεταξά – Παπασταύρου και Ματαθία.

11.    Ηλίας Μεταξάς: γνωστό όνομα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και πατέρας του Αγγ. Μεταξά. Αν και συνταξιούχος πλέον κατά την περίοδο ακμής της δραστηριότητας της CMA, οι κινήσεις του καταγράφονται σε 11 σελίδες της έκθεσης σχετικά με τουλάχιστον 8 εταιρίες, αλλά είναι ασαφές τι γνώριζε και τι όχι ως προς τις δραστηριότητες του υιού και των δύο συνεταίρων του. Ο Ηλίας Μεταξάς σχετιζόταν με τους τραπεζίτες Τ. Βάις και Μ. Εσπινόζα – Πατρίτσιο.

12.    Κωνσταντίνος Βελουδάκης: εργαζόμενος στην HSBC ως διαχειριστής λογαριασμών πελατών της αναφορικά με μεγάλο πλήθος offshore εταιριών και άλλων. Η δραστηριοποίησή του καταγράφεται, κυρίως, στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη, ενώ συναντιόταν με τους πελάτες και στην Αθήνα. Είχε τον κωδικό 5090174276 από τον Δεκέμβριο του 2003 ως τον Απρίλιο του 2007. Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. δεν τον συνδέει με τη CMA, αλλά με την HSBC την ίδια περίοδο, καθώς πραγματοποιούσε συναλλαγές για λογαριασμό πελατών που προέρχονταν από τον κλάδο της ναυτιλίας. Ο κ. Βελουδάκης δεν φαίνεται να είχε άμεση σχέση με τον Σ. Μιωνή, αλλά τα ονόματά τους «διασταυρώνονται» σε ορισμένες επενδύσεις, όπως στις εταιρίες «Lante» και «Gazebo».

13.    Γεώργιος Καλέας: γεννημένος στη Γενεύη και εργαζόμενος από το 1993 στην τράπεζα-«μπουτίκ» Republic National Bank of New York (RNB) του Λιβανοβραζιλιάνου μεγιστάνα Εντ. Σάφρα. Η RNB εξαγοράστηκε το 1999 από την HSBC λόγω του ενδιαφέροντος πελατολογίου της στη Γενεύη, στο Μονακό και το Λουξεμβούργο. Οι κωδικοί συναλλαγών του Γ. Καλέα ήταν οι 5090123448, 9010123448 και 9070123448. Τα αρχεία, που ανέλυσε η ΕΛ.ΑΣ., εντοπίζουν τον Γ. Καλέα σε διαχείριση ή συναλλαγές με 49 (!) offshore εταιρίες ελληνικών συμφερόντων. Θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του «πρωταγωνιστή της λίστας Λαγκάρντ» από τον Σ. Μιωνή, αλλά ο τελευταίος τον απέκτησε επάξια λόγω ιδιοκτησιακού ή διαχειριστικού ελέγχου πολύ μεγαλύτερων ποσών και σε μικρότερο χρόνο. Ο Γ. Καλέας προϋπήρχε στην HSBC, ενώ έχει κοινή ανάμειξη με τον Σ. Μιωνή στις εταιρίες «Gazebo» και «Lante» και άλλες οντότητες συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια από την HSBC!

Τα απολύτως θεμελιωμένα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ότι το κύκλωμα Μιωνή – Μεταξά – Παπασταύρου λειτουργούσε όχι μόνον προς ίδιον οικονομικό όφελος, αλλά και προς όφελος της HSBC, επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί -άμεσα- νομικά για τη διεκδίκηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του Δημοσίου και των φορολογουμένων.

Εκτός από την αυτονόητη νομική ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των οικονομικών υπουργών και του υπουργού Δικαιοσύνης να δράσουν ταχύτατα, το ζήτημα έχει αποκτήσει πρόσθετη ηθική και πολιτική σημασία μετά τις μεθοδεύσεις που έγιναν στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και βουλευτής της Ν.Δ. Ι. Μπούγας, μάλλον υπό την πίεση παραγόντων ανώτερων αυτού (θα πρέπει να μιλήσει, ώστε να μη φορτωθεί ευθύνες άλλων…), παρέλειψε να φέρει προς συζήτηση την επίμαχη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Η έκθεση «θάφτηκε» στο σωρό των 200.000 σελίδων του υλικού της Επιτροπής και -το ακόμα χειρότερο- μετά δεν δόθηκε στα στελέχη της «δ» που τους φορτώθηκε, άνευ λόγου, η ρετσινιά του «ύποπτου». Οι σημερινές αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της έκθεσης εξηγούν πλέον πάρα πολλά!

Για όσους έχουν αμφιβολία, αν όντως η κυβέρνηση και το Ελληνικό Δημόσιο μπορούν να πάρουν χρήματα από την HSBC και τους ιδιώτες συνεργούς της, αρκεί να υπενθυμίσουμε όσα πέτυχαν άλλες χώρες.

Στις 14 Νοεμβρίου 2017 η HSBC Holdings συνήψε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, για να πληρώσει 300.000.000 ευρώ ως αποζημίωση για τις ζημίες από την αντίστοιχη «λίστα Λαγκάρντ» με Γάλλους πολίτες και εταιρίες στο κατάστημα Γενεύης. Ηταν η πρώτη σχετική εξωδικαστική συμφωνία έπειτα από γαλλικό νόμο του 2016 που επέτρεπε συμβιβασμό, χωρίς οι εταιρίες να παραδεχτούν ενοχή.

Αντίθετα, όπως τονιζόταν σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, δύο (μη κατονομαζόμενοι) πρώην διευθυντές της HSBC Γενεύης παρέμεναν υπόλογοι και υπό έρευνα. Η ίδια η HSBC, στο πλαίσιο της γαλλικής διάστασης της υπόθεσης, έχει ήδη παραδεχτεί σε ανακοίνωσή της ότι «δημόσια αναγνωρίσαμε ιστορικές αδυναμίες ελέγχου στην ελβετική ιδιωτική τράπεζα σε έναν αριθμό περιπτώσεων και λάβαμε μέτρα να τις αντιμετωπίσουμε».

Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Αυγούστου 2019, η HSBC ανακοίνωσε την καταβολή άλλων 295.000.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου. Η HSBC έσπευσε να προβεί σε διακανονισμό και να πληρώσει μόλις διαπίστωσε ότι το βελγικό κράτος και η βελγική Δικαιοσύνη «δεν παίζουν» με τέτοιες υποθέσεις, καθώς δικαστήριο των Βρυξελλών επέβαλε πρόστιμο 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μία άλλη ελβετική τράπεζα, τη UBS, για παρόμοια υπόθεση! Προηγουμένως, η HSBC είχε αδιαφορήσει για την αγωγή που είχαν καταθέσει εναντίον της οι βελγικές Αρχές, από το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι και οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει επιδρομές στα γραφεία της UBS στην Αθήνα και έχουν πάρει από τη Γερμανία σχετικά CD («λίστα Μπόργιανς»), αλλά και αυτή η υπόθεση έχει «θαφτεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This