Κυριακή 9/5/2021

Όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος διέγραφε τις «γκρίζες ζώνες» του Σημίτη με ακλόνητα νομικά επιχειρήματα

Μια ιστορική ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με την οποία τεκμηριώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι «διεκδικήσεις» της Τουρκίας είναι «αβάσιμες και αυθαίρετες» και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Σε αντίθεση με τα κατορθώματα του Σημίτη στη Συμφωνία της Μαδρίτης, η οποία ήταν «δώρο» στην Τουρκία.

Προβάλλοντας το δίκτυο «Natura» ως ασπίδα εθνικής κυριαρχίας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ισχυρά νομικά επιχειρήματα κατάφερε μετά από 20 χρόνια να διαγράψει τις «γκρίζες ζώνες» του Σημίτη αποδεικνύοντας ότι τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας, είναι σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «…ουδόλως μπορούν ν’ αμφισβητηθούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Και, αφετέρου, ότι, επιπλέον και συνακόλουθα, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο».

Ο κ.Παυλόπουλος μιλώντας στο  Υπουργείο Άμυνας το 2018 σχετικά με την «προστιθέμενη θεσμική αξία» του Δικτύου NATURA 2000, είχε δώσει το στίγμα από τον πρόλογο κιόλας:

«Αποτελεί κοινό τόπο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος «γκρίζας ζώνης» ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι’ αυτό και το μόνο «ανοιχτό» ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

Η ιστορική ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου με την οποία διέγραφε τις «γκρίζες ζώνες»:

2018-06-04 – ΟΜΙΛΙΑ ΠΤΔ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (Η «προστιθέμενη θεσμική αξία» του «Δικτύου NATURA 2000

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ