Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Δυσεύρετοι οι «κομπιουτεράδες»! Έτοιμες (και πρόθυμες) οι ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν μαζικές προσλήψεις

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Την δυσκολία τους να βρουν κατάλληλο προσωπικό με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες εκφράζουν οι μικρομεσαίες επιχείρησεις στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις στον τομέα της Πληροφορικής μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Μαζικές προσλήψεις από επιχειρήσεις

Ποσοστό μεγαλύτερο από 60% των εταιρειών απαντά ότι σκοπεύει να προσλάβει τουλάχιστον ένα (και έως πέντε άτομα), ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εκδηλώνει πρόθεση να προσλάβει από πέντε έως δέκα άτομα στον τομέα του ΙΤ. Μάλιστα, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 11% των μικρομεσαίων εταιρειών που δηλώνει ότι έχει πλάνα για την πρόσληψη άνω των 20 ατόμων στον τομέα της Πληροφορικής, ενώ το 3% κάνει λόγο για προσλήψεις 11-19 ατόμων στο ΙΤ.

Όσον αφορά στις εταιρείες που προσανατολίζονται στον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων, εκείνες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του ICT και σε τομείς σχετικούς με τα χρηματοοικονομικά. Τα πλάνα των εταιρειών στην Ελλάδα για προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της Πληροφορικής συμπίπτουν με την ανάγκη για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων. Ωστόσο, τα φιλόδοξα αυτά σχέδια προσλήψεων σκοντάφτουν στην έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες στην ελληνική αγορά εργασίας.

Δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό

Συντριπτικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει πως δυσκολεύεται ιδιαίτερα όσον αφορά στην εύρεση προσωπικού με τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες, παρά την πρόθεση να προχωρήσουν σε προσλήψεις τους επόμενους 12 μήνες (65%). Εξ αυτών, ένα ποσοστό 18% χαρακτηρίζει την εύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες ως “πολύ δύσκολη”, το 43% ως “δύσκολη”, ενώ σχεδόν το 30% τη χαρακτηρίζει “ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη”.

Υπάρχει πάντως και μια μειοψηφία μικρομεσαίων εταιρειών στην Ελλάδα, που δηλώνει ότι η υπόθεση εύρεσης προσωπικού με τις αναγκαίες δεξιότητες είναι “εύκολη” (7,5%) ή “πολύ εύκολη” υπόθεση (1,5%).

Οι τεχνικές δεξιότητες που αναζητούν

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας “Greek Market’s Needs in Tech Talent”, που πραγματοποίησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία SocialInnov, με την υποστήριξη της Microsoft, οι πιο δημοφιλείς τεχνικές δεξιότητες στην ελληνική αγορά είναι η ανάπτυξη λογισμικού και η διαχείριση βάσεων δεδομένων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που είχε ως στόχο να διερευνήσει τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε προσωπικό με ειδίκευση στις ΤΠΕ, οι εταιρείες ψάχνουν, επίσης, καταρτισμένο προσωπικό στις γλώσσες προγραμματισμού (HTML, JavaScript και CSS κατά κύριο λόγο), στο project management, αλλά και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων παραγωγικότητας.

Οι εταιρείες σε ποσοστό 72% θεωρούν ως εξαιρετικά σημαντική τη γνώση κάποιου προγράμματος επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων, όπως το Excel. Σε δεύτερο επίπεδο, η γνώση προγραμμάτων παρουσιάσεων, όπως το PowerPoint με 62,69% και προγραμμάτων διαχείρισης πληροφοριών και email, όπως το Outlook, με 62,68%. Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η γνώση εργαλείων παραγωγικότητας και συνεργασίας με ποσοστό 77,61%, αλλά και εργαλείων project management, με ποσοστό 68,66%. Ακολουθούν οι γνώσεις προγραμματισμού και διαχείρισης βάσεων δεδομένων με ποσοστό 64,18%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν επαγγελματίες με γνώσεις σε γλώσσες προγραμματισμού, οι οποίες αξιοποιούνται για την ανάπτυξη web εφαρμογών. Ως εκ τούτου, ως πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού ορίζονται οι JavaScript, HTML, Java, CSS και PHP.

Ποιες είναι οι πιο πιεστικές ανάγκες προσλήψεων

Στο πλαίσιο της έρευνας δίδεται απάντηση στο ερώτημα, ποιες είναι οι πιο πιεστικές ανάγκες για προσλήψεις στον τομέα του ΙΤ, την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν το 70% των εταιρειών θεωρεί επιτακτική ανάγκη την πρόσληψη προσωπικού στους τομείς του Application/Web Development, ενώ ακολουθεί ο τομέας των Data & Analytics και έπονται οι κατηγορίες του Business Intelligence (BI), Databases και Cloud.

«Οι ειδικότητες με την πιο έντονη ζήτηση είναι αρκετά αναμενόμενες, καθώς οι εταιρείες έχουν την ανάγκη διατήρησης μιας καλής διαδικτυακής παρουσίας ή ακόμη και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ειδικά μέσω κινητών καναλιών» αναφέρει η μελέτη μεταξύ άλλων.

«Η αυξημένη ζήτηση στους τομείς του BI και Data Analytics είναι στενά συνυφασμένη με τις προσπάθειες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ενώ αυτό το γεγονός είναι ενθαρρυντικό, φαίνεται περίεργο ότι ορισμένες άλλες τεχνολογίες, που συσχετίζονται συχνά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως η κυβερνοασφάλεια και το ΙοΤ, βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη», προσθέτουν οι αναλυτές.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ