Εγκληματικό αλαλούμ, πανικός και ανεπάρκεια: «Γνώριζαν από τις 19:00 ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι κι έλεγαν ψέματα»

Must Read

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη μοιραία πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, βασισμένες σε καταθέσεις που δόθηκαν πρόσφατα στον ανακριτή, έφερε στο φως η εφημερίδα Realnews. Καταλογίζονται μεγάλες ευθύνες στους αρμοδίους του Πυροσβεστικού Σώματος, της Περιφέρειας Αττικής και των αρμόδιων δήμων για τη μη έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διάσωση των 102 τραγικών θυμάτων.

Από το σύνολο των στοιχείων, προκύπτουν όχι μόνο συγκεκριμένες ευθύνες για την τραγωδία, αλλά και ένα πρωτοφανές αλαλούμ και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες και εντολές ανάμεσα σε υπηρεσίες, Κέντρα Επιχειρήσεων, Συντονιστικά και ∆ιευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, χωρίς κανείς να σκεφτεί το ενδεχόμενο εντολής εκκένωσης στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά.

Τα στοιχεία είναι βασισμένα στις καταθέσεις επιτελών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πιλότων της Πολεµικής Αεροπορίας, στελεχών του Πυροσβεστικού Σώµατος, αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ. και υπαλλήλων της ∆ιεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Τα χοντροκομμένα ψέματα

Οι νέες καταθέσεις αποκαλύπτουν τα χοντροκομμένα ψέματα που έλεγαν στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κορυφαία στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ενώ ήξεραν ότι είχαν ήδη χαθεί δεκάδες ζωές. Πολύ πριν φτάσει ο πρώην πρωθυπουργός στο συντονιστικό κέντρο και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη σύσκεψη, στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής Κ.Χ. δίνεται μια καθοριστική εντολή, όπως αναφέρει ο ίδιος: «Πριν τελειώσει η σύσκεψη, ο διευθυντής του ΚΕΠΠ, αρχιπύραρχος κ. Π., μου έδωσε εντολή να μεταβώ στις αποθήκες του ΕΚΕΠΥ, που βρίσκονταν πλησίον της υπηρεσίας και να παραλάβω σάκους πτωμάτων. Αυτό έγινε περί ώρα 21:30. Ρωτώντας τον διευθυντή πόσους σάκους να παραλάβω, μου είπε να έρθω σε επικοινωνία με τις αποθήκες και να ρωτήσω πόσες έχουν. Τους πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι έχουν περίπου 45 σάκους. Πήγα, παρέλαβα και υπέγραψα ότι παρέλαβα τους σάκους πτωμάτων και, γυρνώντας στην υπηρεσία, παρέδωσα αυτούς στον τότε διευθυντή της ∆ΑΕΕ, αντιπύραρχο κ. Χ.Κ., στον αύλειο χώρο του Κέντρου Επιχειρήσεων και εν συνεχεία ο κ. Χ.Κ. μετέβη στον τόπο της πυρκαγιάς».

Τα ελικόπτερα που δεν πέταξαν ποτέ και ο δειλός διοικητής

Φως στη μη αποστολή ελικοπτέρων για κατάσβεση και διάσωση των πολιτών εκείνες τις κρίσιμες ώρες ρίχνει στην κατάθεσή του ο πυρονόμος Ι.Τ. του Πυροσβεστικού Σώματος. «Για ποιο λόγο δεν επιχείρησαν τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα παντός καιρού στην πυρκαγιά;», τον ρωτά ο ανακριτής. «∆εν γνωρίζω τον λόγο. Επίσης, κανείς από την υπηρεσία μου (ΠΥ∆ΑΑ) δεν το γνωρίζει. Γνωρίζω ότι υπάρχουν εκπαιδευμένα πληρώματα για τον χειρισμό του βαρούλκου (γερανάκι) για να διασώζουν ζωές. Εκείνη την ημέρα υπήρχαν διαθέσιμα ακόμα δύο ελικόπτερα ΒΚ-117, τα οποία, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην πυρκαγιά στο Μάτι και μάλιστα το κρίσιμο διάστημα από τις 16:30 μέχρι αργά το βράδυ. Χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την ημέρα στα Μέγαρα και ρίχνουν 1,5 τόνο κάθε φορά. Αν επιχειρούσαν στο Μάτι, θα μπορούσαν να ρίξουν 15 τόνους νερού το κρίσιμο διάστημα της έναρξης της πυρκαγιάς, δηλαδή μετά τις 16:41, πριν φτάσει στον Ν. Βουτζά… Γνώριζαν ότι κινδύνευαν άνθρωποι στη θάλασσα, πολλοί πνίγηκαν και εξακολουθούσαν να μη ζητούν βοήθεια και να μη χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα…», τονίζει ο αξιωματικός.

Σοκ προκαλεί η κατάθεση πυράρχου του Π.Σ. για τις κινήσεις του διοικητή της Ν. Μάκρης Π.Δ., που επέβαινε στο Π.Σ. 3663 και ο οποίος, σύμφωνα με την περιγραφή του συναδέλφου του, «εγκατέλειψε τη θέση του, αν και γνώριζε ότι κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές».

«Εφυγε από την πυρκαγιά, παρότι ήταν επικεφαλής, εγκατέλειψε τόσο τους κατοίκους του Νταού όσο και τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν, αλλά και εμένα προσωπικά», τονίζει ο πύραρχος Π.Ι. και συνεχίζει: «Την ώρα που καίγονταν άνθρωποι στο Μάτι, εκείνος επέλεξε να τους εγκαταλείψει, συμβάλλοντας στον αριθμό των πολλών θυμάτων. Ακολούθως, περί ώρα 19:30, Ο Π.Δ. με το Π.Σ. 3663 βρισκόταν στη Ραφήνα, όπου παρέμεινε έως ώρα 20:21, χωρίς να υπάρχει πυρκαγιά εκεί…».

Πηγή: realnews

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This