Σάββατο 19/6/2021

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα ισχύει για κυλικεία, απουσίες, μεταφορά μαθητών (video)

Μια ανάσα βρίσκονται οι μαθητές από την επιστροφή τους στα θρανία και το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Μέχρι στιγμής έχει οριστεί η 7η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εκκίνησης των μαθημάτων για όλους τους μαθητές, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων που παρακολουθούν την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού.

Υποχρεωτική μάσκα

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους και θα υποδεχτούν παιδιά και εκπαιδευτικούς με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική μάσκα, χωρίς όμως να διευκρινίζει τις ηλικίες που θα αφορά το μέτρο: «Μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στην τάξη αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και για μαθητές».

Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας από τους μαθητές, νωρίτερα, ο κ.Σύψας ξεκαθάρισε: «Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας. Από την εμπειρία σχολείων που έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα παιδιά δέχονται εύκολα τη μάσκα, υπάρχουν ωραίες βαμβακερές μάσκες με σχέδια και ακούν τον δάσκαλο».

Τα διαλείμματα

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, η επιτροπή αποφάσισε διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για κάθε τάξη και εντατικό καθαρισμό των χώρων, πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της λειτουργίας των σχολείων. Οι επικαιροποιημένες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ θα για τα μέτρα και την σωστή χρήση της μάσκας θα ανακοινωθούν στο μέλλον.

Οι απουσίες των μαθητών

Αναφορικά με τις απουσίες των μαθητών, η Νίκη Κεραμέως απάντησε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τα μαθήματα όταν είναι άρρωστοι οι ίδιοι αλλά και κάποιο μέλος από την οικογένειά τους με το οποίο μένουν μαζί. Στην περίπτωση των μαθητών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, θα υπάρχει η δυνατότητα να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων.

Η μεταφορά των μαθητών

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο προβλέπει υποχρεωτική χρήση μάσκας από γονείς και κηδεμόνες που θα αναλάβουν την αυτή την μετακίνησή τους.

Τηλεκπαίδευση αν κριθεί απαραίτητο

Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, η οποία θεωρήθηκε ότι δημιουργεί ανισότητες σε σχέση με την εκπαίδευση των μαθητών στους χώρους του σχολείου, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί αυτό το σενάριο για όσους δεν συγκαταλέγονται σε κάποια κατηγορία που τους δικαιολογεί τις απουσίες από την παράδοση στην σχολική αίθουσα.

Ωστόσο, διευκρίνησε, ότι το υπουργείο είναι καθόλα έτοιμο να εφαρμόσει την τηλεκπαίδευση εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο: «Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ