«Καμπανάκι» από επιστήμονες: Αύξηση κρουσμάτων κατά 30% το χειμώνα – Στο επίκεντρο οι ηλικίες από 20 έως 50 ετών! (video)

Must Read

Προειδοποίηση κινδύνου για τις ηλικίες 20 ως 50 ετών απευθύνει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εξηγεί ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ώστε να μην πλήττει αυτές τις ηλικιακές ομάδες που είναι και οι πιο παραγωγικές.

Όπως είπε, από αυτές τις ηλικίες προέρχονται οι περισσότεροι από τους εργαζομένους σε δομές όπως τα γηροκομεία, τα οποία έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα.

«Έχουμε το φαινόμενο διάχυσης της πανδημίας σε ηλικίες που είναι στην ομάδα των εργαζομένων οι οποίοι προσέχουν ηλικιωμένους. Πάνω από 20 και ως 50 ετών είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα γηροκομεία» επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής.

Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε: «Είναι νωρίς να λέμε ότι είμαστε κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως. Θέλουμε δύο εβδομάδες να κινούμαστε με τέτοιο ρυθμό. Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης στον μέσο όρο των τελευταίων ημερών, αλλά είναι νωρίς να λέμε ότι είμαστε σε ύφεση», ενώ συμπλήρωσε ότι ο χειρότερος εχθρός είναι η κόπωση. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε τα εμβόλια αρκετά νωρίς, ώστε να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι τον χειμώνα, με την πτώση της θερμοκρασίας, περιμένουμε αύξηση του αριθμού αναπαραγωγής (Rt) σε μια τάξη μεγέθους γύρω στο 30%. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μετάδοση στους κλειστούς χώρους είναι ως και δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους ανοιχτούς» είπε.

Αναφερόμενος στην αντοχή του συστήματος υγείας, ο επίκουρος καθηγητής υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την προσήλωση στα μέτρα προστασίας και κυρίως, από την αποστασιοποίηση.

Ας είμαστε επιφυλακτικοί…

Όσον αναφορά τον μαζικό εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας μίλησε στην εκπομπή του Mega και ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι του 2021.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών» και συνέχισε λέγοντας:

«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους»

«Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί η φάση 3 του εμβολίου, το οποίο διανεμηθεί σε 30.000 ανθρώπους. Τότε θα φανεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές.

«Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών – πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν».

Επίσης ανέφερε πως όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης και πως πολύ καλά έπραξε η ΕΕ και προπαρήγγειλε το εμβόλιο.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή και παράξενη κατάσταση αλλά νομίζω ότι η ΕΕ καλά έκανε και το προπαρήγγειλε».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις θεωρίες συνωμοσίας λέγοντας ότι «είμαστε σε μια επιδημία παραπληροφόρησης» και ότι «η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι σε όσους διακινούν επικίνδυνα ψεύδη για την δημόσια υγεία».

Επίσης ο κ. Σύψας ερωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει το κάθε σχολείο μία νοσηλεύτρια όπως συμβαίνει ήδη στην Ισπανία. Ο ίδιος απάντησε πως σε ορισμένα σχολεία υπάρχει ήδη μία νοσηλεύτρια και στα υπόλοιπα υπάρχει ο υπεύθυνος για τον Covid-19, ο οποίος είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.

Όσον αφορά τα σχολεία μας διαβεβαίωσε πως στην περίπτωση της επιβολής ακραίων μέτρων τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This