Παρασκευή 14/5/2021

ΑΡΧΕΛΩΝ: Το 2020 καταγράφηκαν 6.500 φωλιές της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας Καρέτα

Τεράστιο άλμα έκαναν οι φωλιές της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας Καρέτα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο, το 2020 σύμφωνα με τον σύλλογο προστασίας ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι φωλιές που καταγράφηκαν φέτος από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στα 75 χιλιόμετρα των κύριων παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.500, αριθμό εντυπωσιακά μεγαλύτερο από τις 5.400 φωλιές που είχαν καταγραφεί πέρυσι στις ίδιες παραλίες.

Όπως έκανε γνωστό ο ΑΡΧΕΛΩΝ αντίστοιχη αύξηση υπήρξε και σε άλλες χώρες, γεγονός που αποδίδεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν στη Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχει να κάνει με την καραντίνα και γενικότερα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Σε όλες τις περιοχές βοήθησαν αφοσιωμένοι εθελοντές, οι περισσότεροι διαμένοντες στην Ελλάδα, καθώς και το προσωπικό και μέλη του Συλλόγου, που, συγκροτώντας ολιγομελείς ομάδες έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους», επισημαίνει ο σύλλογος.

Σημειώνεται, ότι ανάμεσα στις περιοχές αυτές είναι οι παραλίες του Ρεθύμνου, των Χανίων και του κόλπου Μεσσαράς στην Κρήτη. Στα 75 χιλιόμετρα παραλίας προσμετρώνται οι παραλίες στον κόλπο Λαγανά, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, οι παραλίες του Ρωμανού Μεσσηνίας και επίσης του Λακωνικού κόλπου.

«Ο κορωνοϊός πάντως είχε ως αποτέλεσμα φέτος τη μεγάλη έλλειψη εθελοντών, κυρίως αυτών από το εξωτερικό που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν, ωστόσο o ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να αναπτύξει το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της αναπαραγωγής της Καρέτα στις παραλίες ωοτοκίας και στις καταγεγραμμένες φωλιές. Στις παραλίες αυτές καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους ερευνητές και εθελοντές του συλλόγου, να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα» ανέφερε ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Τέλος, ο Σύλλογος απέστειλε έκκληση προς τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες των περιοχών ωοτοκίας να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11 το βράδυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι Δήμοι και τα κατά τόπους λιμεναρχεία για την κατάλληλη αντιμετώπιση συμβάντων αποπροσανατολισμού νεοσσών στις περιοχές τους. «Προσοχή λοιπόν για ακόμη λίγες εβδομάδες…» ζητάνε τα μέλη του Συλλόγου προστασίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ