Κυριακή 20/6/2021

Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων- Σε δομές του Δήμου Αθηναίων 330 άνθρωποι που βρίσκονταν στο δρόμο

Την προσωπική τους ιστορία, τον δικό τους γολγοθά, τα παράπονα και τις δυσκολίες τους μοιράστηκαν με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης, Γρηγόρη Λέων και με εκπροσώπους των φορέων που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην προστασία των αστέγων της πόλης (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Αποστολή, Praksis, Γιατροί του Κόσμου, Equal Society), οι άνθρωποι που πάλεψαν και κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους την αστεγία και να «επιστρέψουν», βρίσκοντας δουλειά ή σε κάποιες περιπτώσεις και το δικό τους σπίτι. Η συνάντηση-συζήτηση οργανώθηκε στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων.

Για τον Δήμο Αθηναίων, ο αγώνας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας είναι καθημερινός και εκφράζεται με έργα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κ.Υ.Α.Δ.Α. σε διάστημα ενός έτους έχει πραγματοποιήσει 2.755 επιτόπιες παρεμβάσεις, βοηθώντας ουσιαστικά τον άστεγο πληθυσμό της πόλης. Καθημερινά πρωί και βράδυ, οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, με σκοπό να παρέχουν βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο. Διανέμουν τρόφιμα, ρουχισμό, αλλά και μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό. . Παράλληλα, τους ενημερώνουν για όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα, για να στεγαστούν σε δομές του Δήμου, ακόμη και για να βρουν δουλειά.

Περίπου 330 άνθρωποι βρέθηκαν στεγασμένοι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων, 330 άνθρωποι βρέθηκαν στεγασμένοι στις τρεις δομές αστέγων του Δήμου: Στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στον Ξενώνα Άστεγων Τοξικοεξαρτημένων και στην Εστία των Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δύο πρώτες δομές δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας σε χρόνο – ρεκόρ, για να δώσουν άμεση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της αστεγίας στην πόλη. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απένειμε με άρθρο του, εύσημα στον Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία των δομών αυτών τις οποίες και παρουσίασε ως «καλή πρακτική» για την αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων πληθυσμών της πόλης.

Ωστόσο, στόχος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. δεν είναι απλώς η ένταξη ανθρώπων σε δομές, αλλά οι επιστήμονες του σκύβουν πάνω από αυτούς για να τους προσφέρουν όλα όσα έχουν ανάγκη. Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα ώστε να ισορροπήσουν πρώτα σωματικά και στη συνέχεια σημαντική και συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Έπειτα, αξιοποιούνται οι δυνατότητες προγραμμάτων όπως το «Στέγαση και Εργασία», που προσφέρουν επιδοτούμενη στέγαση και επιδοτούμενη εργασία σε ευάλωτους ανθρώπους ή τους παρέχεται βοήθεια ώστε να βρουν εργασία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Είναι χαρακτηριστικό πως, στην τελευταία προκήρυξη θέσεων εργασίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α., δύο από τους επιτυχόντες ήταν πρώην ωφελούμενοι. Δύο πρώην άστεγοι που εξακολουθούν να ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια του Κ.Υ.Α.Δ.Α. ως εργαζόμενοι.

Τι δήλωσαν ο Δήμαρχος Αθηνών και ο πρόεδρος της ΚΥΑΔΑ

«Σημασία έχει να ακούς, να συζητάς και να σχεδιάζεις την επόμενη μέρα της πρόνοιας στην πόλη, με τους ανθρώπους που βιώνουν ή βίωσαν τις υπηρεσίες του δήμου στις δομές αλλά και στους δρόμους. Γιατί μόνο μαζί τους μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά που κάναμε αλλά και να βελτιώσουμε όσα πρόκειται να κάνουμε. Είμαστε περήφανοι για κάθε άνθρωπο που άφησε πίσω το δρόμο της πόλης και βρίσκει το δρόμο της ζωής», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης στην διάρκεια της συζήτησης που είχε με ορισμένους από αυτούς.

«Σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων έγινε μία ουσιαστική συζήτηση μεταξύ του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη και των ωφελούμενων του ΚΥΑΔΑ, οι οποίοι έχουνε βρει τον τελικό τους προορισμό ο οποίος είναι η επανένταξη στην κοινωνία και νομίζω ότι αυτή η κουβέντα ήταν πάρα πολύ ουσιαστική, ανέδειξε ότι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα στον ΚΥΑΔΑ ειδικά τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα όποια θέματα υπάρχουν σε αυτή την πορεία. Στη συνέχεια είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση επίσης με τους φορείς που συμμετέχουν στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία κουβέντα ουσίας που έθεσε τους στόχους για την επόμενη χρονιά , η οποία ελπίζουμε να είναι τόσο δημιουργική όσο ήταν η πρώτη χρονιά της νέας διοίκησης του ΚΥΑΔΑ» δήλωσε με τη σειρά του ο Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος Κ.Υ.Α.Δ.Α.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ