Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Δίκη ΧΑ: Κανένα ελαφρυντικό στους 7 ηγέτες της εγκληματικής οργάνωσης – Συνεδρίαση για την εξαίρεση της έδρας που ζήτησε ο συνήγορος του Λαγού (video)

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά σε κανένα από τα 7 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής: Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή.

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως, υπέβαλε ο συνήγορος του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το δικαστήριο για το αίτημα της εξαίρεσης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.

Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα)

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του. Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.

Ο Ιωάννης Λαγός δήλωσε: «Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου». Συνήγορος του καταδικασμένου Ευρωβουλευτή είναι ο Κωνσταντίνος Πλευρης, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη,

Ο κ. Πλεύρης ανέπτυξε την αίτηση εξαίρεσης, διευκρινίζοντας ότι ζητά την εξαίρεση τακτικών και αναπληρωματικών μελών, αλλά όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα. Υποστήριξε ότι το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

«Οι θεσμοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα μιας δίκης, να προβαίνουν σε απαξιωτικούς ισχυρισμούς. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί στην Ελλάδα υπό την ανοχή του Δικαστηρίου Σας. Υπάρχει επηρεασμός στο Δικαστήριό Σας. Ο επηρεασμός αυτός έχει γίνει από την ΠτΔ που απεφάνθη ότι ενίκησε η δημοκρατία, από όλα τα κόμματα, από όλα τα ΜΜΕ. Αυτός ο επηρεασμός για μας, μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου Σας. Διότι τόσοι παράγοντες, πολιτειακοί, πολιτικοί και με διαδηλώσεις στον δρόμο προσπαθούν να σας επηρεάσουν, ελπίζω να μην έχετε επηρεαστεί. Αλλά στο θέμα της εξαίρεσης για λόγους αμεροληψίας δεν χρειάζεται ούτε ένδειξη, ούτε απόδειξη. Απλή υπόνοια αρκεί. Και έχουμε την υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί».

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ευθύμιος Λέκκας: «Πιθανό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού»

Υποστήριξε, επίσης, ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου μετατράπηκε μία ποινική σε πολιτική δίκη. «Το δικαστήριό σας δεν δικάζει ούτε τον φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Δικάζει πράξεις. Ο φασισμός και ο ναζισμός άλλωστε είναι ιδεολογίες. Δεν δικάζονται οι ιδεολογίες. Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε με δικαστικές αποφάσεις. Και σας το λέω εγώ που δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή».

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί εάν κρίνεται παραδεκτή ή όχι η αίτηση του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Εάν κριθεί παραδεκτή για το ζήτημα της εξαίρεσης ή μη των δικαστών, τότε θα αποφανθεί άλλη σύνθεση που θα ανέβει στην έδρα.

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

Διαβάστε στο newsbreak.gr ζωντανή ενημέρωση για τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Οι ανακοινώσεις για τα ελαφρυντικά, τι γίνεται έξω από το Εφετείο.

Οι 57 κατηγορούμενοι (και κατά το δικαστήριο ένοχοι) έχουν στην πλειονότητά τους ζητήσει τα παρακάτω ελαφρυντικά:

  • Μη τέλεσης αδικημάτων κακουργηματικής φύσεως στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης
  • Μη εύλογης διάρκειας της δίκης αφού αυτή ολοκληρώθηκε μετά από 5,5 χρόνια ( αυτό το ελαφρυντικό θεσπίστηκε με τον νέο ΠΚ)
  • Προτέρου σύννομου βίου
    και
  • Καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη

Αμέσως μετά η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου θα προτείνει την ποινή για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά και το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να συζητήσει την πρόταση της εισαγγελέως, να αποφασίσει και να ανακοινώσει τις ποινές για να ακολουθήσει διάσκεψη για την συγχώνευση και την ανακοίνωση των τελικών ποινών.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Νέα τροπή στην καταδίωξη με τραυματία στην Θεσσαλονίκη: Δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από τους αστυνομικούς ο 16χρονος;

Τα βλέμματα στραμμένα στους «7»

Είναι δεδομένο ότι το βλέμμα είναι στραμμένος στα 7 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής οι οποίοι βαρύνονται με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και η εισαγγελέας έχει απορρίψει (μέχρι στιγμής) τα ελαφρυντικά τα οποία ζήτησαν να προσμετρήσουν ώστε να μειωθεί η ποινή τους

Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παπά,  Γιώργο Γερμενή, Γιαννη Λαγό και Αρτέμη Ματθαιόπουλο οι οποίοι βαρύνονται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και με την ποινή ναι κυμαίνεται από 5-15 χρόνια κάθειρξη. Σε περίπτωση που κάτι αλλάξει με ένα ελαφρυντικό πέφτει στα 2-8 χρόνια και με δεύτερο ακόμα περισσότερο.

Για τους 43 κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση  (μεταξύ των οποίων και οι υπόλοιποι 11 βουλευτές της ΧΑ) η ποινή κυμαίνεται από 5-10 χρόνια. Με αναγνώριση ενός ελαφρυντικού η ποινή πέφτει  στα 1-5 χρόνια. Η εισαγγελέας ζήτησε να τους αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση (μείωση ποινής) για τη μη τέλεση κακουργήματος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.

Η περίπτωση Γιάννης Λάγος

Ο Γιάννης Λαγός είναι ο μοναδικός από τους κατηγορουμένους εν ενεργεία ευρωβουλευτής, κάτι που εμπλέκει όχι μόνο την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και την Ευρωβουλή.

Πάντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να χειριστεί γρήγορα τις διαδικασίες άρσης ασυλίας. Το αίτημα από την ελληνική πολιτεία έφτασε και η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου, όταν θα γίνει η επόμενη Ολομέλεια. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία στην Επιτροπή JURI.

Ο Γ. Λαγός δήλωσε πως θα είναι παρών στο δικαστήριο ενώ κάλεσε και τους οπαδούς του σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για σήμερα το πρωί κάτι που αργά χθες το βράδυ απαγόρευσε η ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων.

Τρομάζουν οι ποινές με ανασταλτικό χαρακτήρα

Κάτι που τρομάζει τις Αρχές (όπως έχουμε πει πολλές φορές μέχρι σήμερα) είναι το θέμα της ποινής με ανασταλτικό χαρακτήρα. Η δημοσιότητα που έχει πάρει η απόφαση και οι μέχρι τώρα δυναμικές συγκεντρώσεις ενθουσιασμού μπορεί να γίνουν «εχθροπραξίες» σε περίπτωση που κάποιου από τους 7 καταδικαστούν με αναστολή.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η δικαστική απόφαση περί ποινής με ανασταλτικό χαρακτήρα δεν συνδέεται ούτε με το αδίκημα, ούτε με το ύψος της ποινής αλλά με το αν ο καταδικασμένος θεωρηθεί «επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων» ή «ύποπτος φυγής».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χωρίς ανάσα» γα 20 ημέρες: Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), το...

Νέα τροπή στην καταδίωξη με τραυματία στην Θεσσαλονίκη: Δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από τους...

Διαφορετική τροπή φέρεται να παίρνει η αιματηρή καταδίωξη που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην...

Ραγδαίες εξελίξεις στην «Κιβωτό»: Οι δικηγόροι του πατέρα Αντωνίου στον Άρειο Πάγο για την...

Στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες μέσα από τη δομή του Βόλου, όπου υπάρχουν καταγγελίες για τιμωρητικές συμπεριφορές - Άλλαξε όνομα και λογότυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ΜΚΟ

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Σε μια πρώτη εκτίμηση για τον καιρό που θα κάνει τα Χριστούγεννα αλλά και...

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Ποιοι τυχεροί εισπράττουν σήμερα!

Πότε θα καταβληθεί στον ιδιωτικό τομέα

Μητέρα Έμμας: «Σταματήσαμε να αναπνέουμε στις 22 Νοεμβρίου»- Η οργισμένη επιστολή στον πρωθυπουργό

Σήμερα θα γίνει η μεταμόσχευση κερατοειδών της αδικοχαμένης φοιτήτριας

Θεσσαλονίκη: Οδηγός «έφυγε» πάνω στο τιμόνι – Προκάλεσε τροχαίο με έναν τραυματία

Μια τραγωδία που θα μπορούσε να έχει ακόμα χειρότερες «προεκτάσεις» συνέβη χθες το απόγευμα...

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα στη Σάμο

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες ή υλικές ζημιές

Αιματηρή καταδίωξη αστυνομικών με άνδρα στη Θεσσαλονίκη γιατί έφυγε χωρίς να πληρώσει τη βενζίνη!

Ένα απίστευτο σκηνικό διαδραματίστηκε στη συμπρωτεύουσα με έναν άνδρα, ο οποίος πήγε να βάλει...

Εφορία: Στην πρέσα όσοι δεν διαβιβάζουν αποδείξεις

Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει ήδη αρχίσει η επιβολή βαρύτατων προστίμων και ταυτόχρονα η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται 

«Σεισμός» στην υπόθεση του Κολωνού: Επιβεβαιώνεται η καταγγελία για πασίγνωστο πολιτικό που βίαζε την...

Πριν από έναν περίπου μήνα, στο newsbreak.gr είχαμε αναφέρει πως ο ποινικολόγος Βασίλης Νουλέζας...

Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Στο «φως» έγγραφα δυσαρέσκειας του Α/ΓΕΕΘΑ προς το Στρατιωτικό Γραφείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τους Ισραηλινούς πυραύλους SPIKE NLOS, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 1, 5, 15,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM