Ολοένα και αυξάνονται οι επιστημονικοί σύλλογοι που τάσσονται υπέρ της θεσμοθέτησης της συνεπιμέλειας των παιδιών και του ίσου χρόνου επικοινωνίας και ενασχόλησης.
Για την επίτευξη του στόχου η ΜΚΟ «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του Παιδιού- ΑΜΚΕ» έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ενόψει της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για το οικογενειακό δίκαιο το δικαίωμα της συνεπιμέλειας.
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Ενεργοί Μπαμπάδες, μετά τις γνωμοδοτήσεις της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, ήρθε και η σχετική θέση του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Μάλιστα, επισημαίνουν τα συμπεράσματα του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), ο οποίος κρίνει πως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κοινή επιμέλεια και προκύπτουν διαμάχες, το αποτέλεσμα είναι εκτός από τα μέλη της οικογένειας, να επιβαρυνθούν ψυχοσυναισθηματικά τα παιδιά.
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η ανάλογη γνωμοδότηση του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων.
«Πρόσφατη μελέτη ελληνικού πανεπιστημίου έδειξε ότι οι κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ώριμες για θέσπιση της συνεπιμέλειας. Συγκεκριμένα, σε δείγμα 1349 ατόμων το 84,8% συμφωνεί με τη θέσπιση νόμων για τη συνεπιμέλεια, το 73,6% θεωρεί τον πατέρα εξίσου ικανό να αναλάβει την ανατροφή των παιδιών και το 87,2% διαφωνεί με τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος» αναφερόταν σχετικά.
Ως εκ τούτου, προβλέπεται με την πρακτική της συνεπιμέλειας ότι το δικαστήριο, σε περίπτωση που οι γονείς δεν μπορούν να πάρουν κοινή απόφαση, θα αποφασίζει υποχρεωτικά τη διατήρηση ίσων γονικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Ακόμη, θα ορίζει ως τόπος κατοικίας του παιδιού την τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του, θα ορίζει ίσο χρόνο για κάθε παιδί με τον κάθε γονέα σε καθημερινότητα και διακοπές.
Πηγή: www.energoimpampades.gr/seps