Αυτή είναι η «νέα τάξη πραγμάτων» από σήμερα και για -τουλάχιστον- ένα μήνα! Τι να προσέξετε

Χρηστικός οδηγός επιβίωσης... Τι ισχύει και που

Must Read

Μια διαφορετική ημέρα ξημέρωσε σήμερα, με αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών λόγω των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα χωρίζεται λοιπόν από σήμερα σε τρεις επιδημιολογικές ζώνες, καθώς μετά τη ζώνη επιτήρησης (οι Νομοί που μέχρι σήμερα ήταν στο «πράσινο» και το «κίτρινο») και τη ζώνη αυξημένου κινδύνου (περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική), προστέθηκε η γκρι ζώνη (περιοχές υπό καθεστώς τοπικού lockdown με εξατομικευμένα μέτρα συναγερμού).

Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στο «Επίπεδο Α’-Επιτήρησης (κίτρινο)» κατατάσσονται οι ακόλουθες 46 Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

  • Στο «Επίπεδο Β’-Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)» κατατάσσονται οι υπόλοιπες 25 Περιφερειακές Ενότητες:

Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

  • Στο «Επίπεδο Γ’ – Lockdown (γκρι)» κατατάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Μέτρα που ισχύουν για όλη τη χώρα ανεξαρτήτως του επιπέδου ασφαλείας:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
  • Περιορισμός κυκλοφορίας από 00:00 – 05:00
  • Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας
  • Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ (εξαιρούνται κλινικές και εργαστήρια τελειοφοίτων)
  • Αναστολή επισκεπτηρίου στις δομές πρόνοιας
  • Ανοικτά λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, σχολεία, ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία, βιομηχανία, κομμωτήρια
  • Σε αυτή τη φάση δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Διευκρινίσεις για το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες: Τηλε-εκπαίδευση σε λύκεια και ΑΕΙ – Μετακίνηση με sms στο 13033 – Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, ανοικτά παραμένουν: χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία, εκτός από όλα τα λύκεια, όπου είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ οι λειτουργίες στους τόπους λατρείας θα γίνονται χωρίς πιστούς, οι κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων, ενώ οι χωρισμένοι γονείς θα βλέπουν τα παιδιά τους μετά από SMS.

Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00).

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Αναλυτικά τα εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού:

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις περιοχές στο «Επίπεδο Β. Αυξημένου Κινδύνου» (π.χ. Αττική)

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις περιοχές στο «Επίπεδο Α. Επιτήρησης»

Το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα:

ΦΕΚ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This