Έχουμε μάθει να χανόμαστε πάντα σε αυτά που θεωρούμε, μεγάλα και σημαντικά, με αποτέλεσμα, αυτά που είναι πράγματι σημαντικά να τα λησμονούμε.
Ένα από αυτά, που επειδή δεν το νιώθουμε να παίζει ρόλο στην καθημερινότητά μας, είναι και το δημογραφικό.
Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου
Όλοι το αναγνωρίζουν, όλοι το θεωρούν ως το μεγάλο στοίχημα, για την πατρίδα μας, και την Ευρώπη, θα λέγαμε αλλά κανείς δεν κάνει στην πράξη πράγματα ώστε να τα αλλάξει.
Η Ελλάδα αργά και σταθερά, πεθαίνει. Οι προβλέψεις δεν είναι απλά δυσοίωνες, αλλά τραγικές.
Από το 2011 και για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός μας, εξακολουθεί να γερνά.
Με βάση τα στοιχεία όλων των ερευνών, το 2050 , ο πληθυσμός της χώρας μας θα είναι γύρω στα 8,3 εκατομμύρια!
Η διάμεση ηλικία που το 1951, ήταν τα 26 έτη και σήμερα είναι 44, αναμένεται να φτάσει τα 52, δείχνοντας μια πορεία γήρανσης, η οποία δύσκολα ανατρέπεται.
Το ίδιο τραγική είναι η πρόβλεψη για τον πληθυσμό στις ηλικίες από 3-17, που θα συνεχίσει να είναι μειούμενος.
Το τελευταίο στοιχείο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο σοκ μια και αναφέρεται στο εν δυνάμει οικονομικά ενεργό πληθυσμό που από τα εφτά εκατομμύρια που είναι σήμερα, θα φτάσει σε 4,8 εκατομμύρια (έρευνα dianeosis) με τραγικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, στην οικονομία, αλλά κυρίως σε αυτά που δεν φαίνονται: Στην Άμυνα και την Ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά και στην γεωπολιτική στρατηγική που μπορεί να αναπτύξει, η χώρα μας αν αναλογιστούμε τους…φίλους που μας περιτριγυρίζουν στα Βαλκάνια και στα ανατολικά μας.
Για αυτό θεωρούμε κάτι παραπάνω από αναγκαία, μια άλλη πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού μας προβλήματος.
Πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρό τους, την υποστήριξη της μητρότητας, την δημιουργία θετικού περιβάλλοντος που θα στηρίζει την οικογενειακή ζωή, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Η πολύ σωστή κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και ανακοίνωσε η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, να δώσει το επίδομα 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται είναι ένα πρώτο βήμα.
Αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη, όπως η ενίσχυση επιδομάτων τοκετών, το πριμ για κάθε γέννηση παιδιού από μητέρα κάτω από 30, η διεύρυνση κριτηρίων ένταξης παιδιών, η θέσπιση του θεσμού των βοηθών μητέρων είναι μερικά από αυτά που έχουν προτείνει οι μελετητές.
Κλείνοντας θα προτείναμε την δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής, στη Βουλή ή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ώστε να χαράσσεται μια στρατηγική σωτηρίας για το μέλλον της Ελλάδας.