Βασίλης Κικίλιας: Το Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο», αλλά αντέχει!

Must Read

Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, με την παρουσία του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Αναστασία Κοτανίδου.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ, τονίζοντας ότι, εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου είπε ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, σοκ προκαλεί το ποσοστό θετικότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης στον κορωνοϊό, που σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, έχει φθάσει στο 32%, κάτι που σημαίνει ότι, πλέον, πάνω από 3 στους 10 πολίτες στην περιοχή εκτιμάται ότι είναι θετικοί στον ιό. «Πρόκειται για τεράστια διασπορά της νόσου και αυτό εξηγεί και το lockdown», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ενώ παραδέχτηκε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο.

Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν φτάσει τις 1.082

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ, και κατάφερε εν μέσω κορωνοϊού να φτάσει τις 1.082. Επίσης οι επαγγελματίες υγείας από 88.690 τον Σεπτέμβριο του 2019 έφτασαν μέσα σε ένα χρόνο σε πάνω από 100.000. Είπε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύστημα ακόμη 50 μονάδες εντατικής θεραπείας, υποστηρίζοντας ότι «δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της Υγείας να μείνουν όρθιοι και αντιμετωπίσουν την πανδημία».

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πολιτεύεται με ψέματα και fake news και ότι με την στάση τους δεν χτυπούν την κυβέρνηση αλλά τους ίδιους τους πολίτες. «θα κάνουμε μαζί με τον πρωθυπουργό ότι είναι δυνατό για ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση», σημείωσε και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στην Υγεία για τις προσπάθειές τους.

Ο κ .Κικίλιας μίλησε και για τις προκλήσεις της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, παρουσιάζοντας κάρτες με στατιστικά στοιχεία της υγειονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

  • Δείτε τις κάρτες:

Στα 60 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκους η θνητότητα

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κυρία Κοτανίδου, η οποία με την σειρά της ανέλυσε την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για όλους όσοι «έχουν βάλει πλάτη» στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Κατόπιν τόνισε ότι «είναι ψέμα ότι οι άνθρωποι μπαίνουν σε ΜΕΘ και έχουν περισσότερες πιθανότητες θνητότητας». Η πνευμονολόγος διευκρίνισε ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι για την χώρα μας σε ένα ποσοστό 35-37% το οποίο είναι εξαιρετικό σκορ και αυτό το οφείλουμε στο προσωπικό των ΜΕΘ που είναι εκπαιδευμένο να κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του. Η θνητότητα στην χώρα μας βρίσκεται σε 60 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση πολύ χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής.

«Το εμβόλιο όταν θα έρθει θα το κάνουν όλοι. Πρώτα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μετά οι ευπαθείς ομάδες και ακολούθως οι εθελοντές», σημείωσε επίσης η κα Κοτανίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This