Παρασκευή 18/6/2021

Λινού: «Με 7.000.000 εμβολιασμούς στη χώρα μας θα είμαστε ασφαλείς» (video)

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και στη συνέχεια οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι

Αισιόδοξη σχετικά με τις εξελίξεις για τα εμβόλια που θα «χτυπήσουν» τον κορωνοϊό εμφανίστηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μετά τα καλά νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Pfizer.

Ωστόσο, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επισήμανε πως πρέπει να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός πολιτών για να είμαστε ασφαλείς.

Είπε πως το εμβόλιο «είναι εξαιρετικό» και ότι δεν αναμενόταν πως θα ήταν τόσο αποτελεσματικό, καθώς μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητά του φτάνει στο 90%. Ούτε τα εμβόλια της γρίπης φτάνουν το συγκεκριμένο ποσοστό, καθώς καλύπτουν τους πολίτες σε ποσοστό 60%-70%, όπως ανέφερε η ίδια.

Η κυρία Λινού δήλωσε πως για την παρασκευή του χρησιμοποιείται μια νέα τεχνολογία, η οποία αξιοποιεί μέρος του γενετικού υλικού του ιού για να παραχθούν αντισώματα, μέσω μιας διαδικασίας που δεν εφαρμόζεται για τη δημιουργία των περισσότερων εμβολίων.

Όπως είπε, η μόνη δυσκολία που παρουσιάζει το εμβόλιο της Pfizer, και έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες, είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, στους -70 με -80 βαθμούς Κελσίου. Η καθηγήτρια ανέφερε πως ένας αριθμός πολιτών θα πρέπει να περιμένει αρκετά ώσπου να εμβολιαστεί, καθώς δεν θα παραχθούν αμέσως οι δόσεις που αντιστοιχούν σε όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αθηνά Λινού διευκρίνισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν γύρω στα 7.000.000 πολίτες ώσπου να υπάρξει η μέγιστη ασφάλεια απέναντι στον ιό, σχολιάζοντας πως «το ίδιο συμβαίνει με όλα τα εμβόλια». Στη συνέχεια, εξήγησε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς που νοσούν από τον ιό, στη συνέχεια οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι και μετά θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

Μετά την άνοιξη του 2021

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε ότι έως την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους, υπονοώντας ότι μέχρι τότε το εμβόλιο δεν θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη έγινε γνωστό από την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την εταιρία Pfizer και τη γερμανική BioNTech και ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 300.000.000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

  • Δείτε την τοποθέτηση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ