Τρίτη 15/6/2021

Ε. Γιαμαρέλλου: «Για να γίνει χαλάρωση και “όχι κατάργηση” του lockdown, τα κρούσματα πρέπει να είναι 500» (video)

«Αν είμαστε συνεπείς θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας»

Για την ελπίδα ότι θα δούμε λιγότερα κρούσματα αυτή την εβδομάδα μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας πως «προς το τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown.»

«Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό του Έλληνα μόλις δει ότι έπεσαν τα κρούσματα. Πόσο θα χαλαρώσει. Επομένως, χαλαρώνω το lockdown, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνω τα μέτρα» υπογράμμισε.

Συνέχισε, λέγοντας, ότι από τον αριθμό των κρουσμάτων θα φανεί πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας» είπε.

Η κα. Γιαμαρέλλου μάλιστα επισήμανε πως για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα για την βόρεια Ελλάδα λόγω της σφοδρότητας που πλήττεται από τον κορoνοϊό

Χριστούγεννα

Αναφορικά με τα Χριστούγεννα η ίδια ανέφερε ότι «αν είμαστε συνεπείς θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας. Να μαζευτούμε με την οικογένειά μας και τους στενότερους φίλους μας».

Σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία η κα. Γιαμαρέλλου θεωρεί ότι η μετάδοση του ιού γίνεται στην κινητοποίηση και την ανάμιξη του πληθυσμού και όχι στα σχολεία μέσω των παιδιών.

Έτσι, ως προσωπική της άποψη, όπως διευκρίνισε: «Θα άνοιγα τα σχολεία, αλλά θα οργάνωνα την κινητικότητα των γονέων, αλλά και τον τρόπο που θα σχόλαγαν τα παιδιά».

Νέοι

«Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος. Να μη σκέφτονται οι νέοι ότι αν κολλήσουν δεν θα πάθουν τίποτα. Προσοχή και οι νέοι. Όλοι κινδυνεύουμε. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο», ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας εφιστώντας την προσοχή και στους νέους.

Εκκλησία

Σχετικά με τους ιεράρχες που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, είπε ότι «το θέμα της μάσκας ήταν πρόβλημα εκεί. Είτε είσαι αρχιερέας είτε αρχιεπίσκοπος, κινδυνεύεις εξίσου. Όλοι να φοράμε μάσκα».

Ωστόσο η ίδια ανέφερε ότι συνεχίζει κανονικά η ίδια να κοινωνά. «Ασφαλώς. Ούτε συζήτηση. Μιλάμε μόνο για την Αγία Κοινωνία. Το μεγαλύτερο μυστήριο. Ή πιστεύεις ότι είναι το μυστήριο και δεν μεταδίδεται ή δεν το πιστεύεις».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ