Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Θεαγένειο νοσοκομείο: Γίνονται εισαγωγές ασθενών χωρίς αρνητικό τεστ Covid

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κύρωση της δωρεάς της κ. Λάτση προς το Θεαγένειο για τη δημιουργία της Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς.

Σοβαρή καταγγελία κάνει ο Σύλλογος εργαζομένων του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σχετικά με την είσοδο ασθενών χωρίς να έχουν αποτελέσματα με αρνητικό τεστ Covid!

Η απόφαση της 4ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Θεαγενείου για διενέργεια χειρουργείων ασθενών σε ιδιωτική κλινική, ενώ τα χειρουργεία του νοσοκομείου είναι σε λειτουργία, προκαλεί επίσης την αντίδραση των εργαζομένων, που αναφέρουν:

«Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο συνειδητής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να απαξιώσει τα δημόσια νοσοκομεία, υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αμείβεται πλέον πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες που προσφέρει εν μέσω πανδημίας».

Στην ίδια ανακοίνωση καταλογίζουν καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ παράλληλα κάνουν και την πιο σοβαρή καταγγελία από όλες, ότι «ακόμα και τώρα γίνονται εισαγωγές ασθενών χωρίς αρνητικό τεστ Covid»!

Παράλληλα, αναφέρουν πως πάνω από 80 εργαζόμενοι νόσησαν, ενώ πολλοί από αυτούς είναι ακόμα σε καραντίνα, και στέλνουν μέσω της ανακοίνωσης ένα ακόμη μήνυμα: «Παρά τα προβλήματα, το προσωπικό του Θεαγενείου δίνει καθημερινά μεγάλο αγώνα για να μπορεί να κρατηθεί όρθιο το νοσοκομείο και να εξυπηρετεί όσον το δυνατόν περισσότερους ασθενείς. Αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί, όμως, είναι ασθενείς του Θεαγενείου, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο μας, να παραπέμπονται για να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές, που τάχα επίταξε η κυβέρνηση, διπλασιάζοντας μάλιστα το κόστος νοσηλείας».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Σε μία περίοδο, όπου η υγειονομική κρίση στην χώρα μας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της.   

Το Α.Ν.Θ Θεαγένειο μπορεί να μην βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτής, αλλά όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας έτσι και τώρα, έχει επωμισθεί να εξυπηρετεί ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι πληθυσμού ασθενών, μιας και οι ογκολογικοί ασθενείς θεωρούνται επείγοντα περιστατικά και η καθυστέρηση της θεραπείας τους μπορεί να έχει συνέπειες στην υγείας τους.   

Για να μπορεί να ανταπεξέλθει όμως σε αυτό το έργο, πρέπει να διαθέτει και το απαραίτητο προσωπικό. Στο ήδη μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης (πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις), ήρθαν να προστεθούν και πάνω από 80 εργαζόμενοι, που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα.

Σε όλα αυτά ήρθε πρόσφατα και απόφαση από την 4η ΥΠΕ, που μετακίνησε 10 επικουρικούς νοσηλευτές σε άλλο νοσοκομείο (κυριολεκτικά όλους τους νοσηλευτές, που ήρθαν την άνοιξη να ενισχύσουν το νοσοκομείο μας) 1 αναισθησιολόγο και 2 καρδιολόγους.   

Σε ένα νοσοκομείο, όπου η κτηριακή ανεπάρκεια (κάθετη δομή, έλλειψη χώρων) κάνει ούτος ή άλλως δύσκολη την διαχείριση της πανδημίας, η λήψη των όποιων μέτρων, εκ του αποτελέσματος, έγινε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και τώρα γίνονται εισαγωγές ασθενών χωρίς αρνητικό test covid.   

Αποτέλεσμα όλων αυτών, αρκετά τμήματα να αναστέλλουν προσωρινά την λειτουργία τους, με συνέπεια να μην μπορούν ασθενείς να εξυπηρετηθούν ή να καθυστερεί η θεραπεία τους. Παρόλα αυτά τα προβλήματα, το προσωπικό του Θεαγενείου δίνει καθημερινά μεγάλο αγώνα για να μπορεί να κρατηθεί όρθιο το νοσοκομείο και να εξυπηρετεί όσον το δυνατόν περισσότερους ασθενείς.  

 Αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί, όμως, είναι ασθενείς του Θεαγενείου να μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο μας και να παραπέμπονται να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές, που τάχα επίταξε η κυβέρνηση διπλασιάζοντας μάλιστα το κόστος νοσηλείας.   

Το σωματείο εργαζομένων Α.Ν.Θ Θεαγένειο καταγγέλλει την απόφαση της 4ης ΥΠΕ και την διοίκησης του νοσοκομείου μας, που επιτρέπει να χειρουργούνται ασθενείς του Θεαγενείου σε ιδιωτική κλινική ενώ τα χειρουργεία μας είναι σε λειτουργία. Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο συνειδητής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να απαξιώσει τα δημόσια νοσοκομεία υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αμείβεται πλέον πλουσιοπάροχα για της υπηρεσίες που προσφέρει εν μέσω πανδημίας.

Το Θεαγένειο είναι γνωστό ότι έχει την υποδομή, την τεχνογνωσία και την εμπειρία του προσωπικού για να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς, και δεν χρειάζεται καμία σύμπραξη με τον “επιταγμένο” ιδιωτικό τομέα.   Καλούμε τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ να πάρει πίσω αυτές τις  αποφάσεις.

Ζητούμε την επίταξη του ιδιωτικού τομέα με όρους δημοσίου συμφέροντος και όχι ΣΔΙΤ από την πίσω πόρτα και να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος.»  

«Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος»

Παράλληλα, η Μαριάννα Λάτση έκανε δωρεά στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο για τη δημιουργία της Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, η οποία θα ονομαστεί «Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο χθες, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κύρωση της δωρεάς της κ. Λάτση προς το Θεαγένειο για την εν λόγω μονάδα.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την ανακατασκευή τμήματος παραχωρηθέντος κτηρίου και την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τη δημιουργία Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, με ονομασία «Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος».

Η Μονάδα θα περιλαμβάνει 41 θέσεις για τη διενέργεια χημειοθεραπειών, 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο και χώρο επειγόντων περιστατικών αίθουσα αιμοληψίας, αποθηκευτικούς χώρους και υποδοχή. Θα δημιουργηθεί επίσης χώρος αναμονής των συνοδών των ασθενών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ