Β. Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία πρέπει να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, μόλις επέλθει βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για "διαβατήριο" εμβολιασμού σε όσους πολίτες κάνουν το εμβόλιο»

Must Read

Τα κρούσματα μπορεί να μειώνονται σταδιακά, αλλά υπάρχουν ακόμη περιοχές που «βράζουν», καθώς, παρά τη μείωση των νεών εισαγωγών, υπάρχει διατήρηση πίεσης στο ΕΣΥ, λόγω πληρότητας των ΜΕΘ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε κατά την αποψινή τοποθέτησή της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.  

Στη «σκιά» της παρατεταμένης… παράτασης των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η αποψινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας έγινε χωρίς την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Ειδικότερα, το υπουργείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην σημερινή ενημέρωση δεν θα συμμετέχει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας».

Τον λόγο πήρε πρώτη η κα Παπαευαγγέλου, η οποία ανακοίνωσε πως από τα 1.251 νέα κρούσματα τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 243 στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο Κιλκίς καταγράφηκαν 102, με την καθηγήτρια να τονίζει πως, από τη μία τα κρούσματα μειώνονται σταδιακά σε κάποιες περιοχές, αλλά από την άλλη υπάρχουν άλλες που ακόμη «βράζουν», καθώς, παρά τη μείωση των νεών εισαγωγών, υπάρχει διατήρηση πίεσης λόγω πληρότητας των ΜΕΘ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.

Κατόπιν ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Φώτα. «Το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο. Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος, γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία. Η θέση της επιτροπής δεν άλλαξε: Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε εμάς. Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εκπαίδευση. Υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται διασπορά εντός σχολικών μονάδων και εισηγούμαστε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, έκανε εκ νέου έκκληση για την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, επαναλαμβάνοντας ότι ένας ασυμπτωματικός μπορεί να διασπέιρει τον ιό σε ολόκληρη την παρέα.

Οι Βρετανοί πρωτοπόροι στον τομέα της Υγείας

Στη συνέχεια η κα Παπαευαγγέλου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να «τρέξει» το ζήτημα του εμβολιασμού, καθώς έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ενέκρινε το εμβόλιο, τονίζοντας πως πρόκειται για μια χώρα πρωτοπόρο στη διαχείριση ζητημάτων Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, η κ. Παπαευαγγέλου, επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για «διαβατήριο» εμβολιασμού σε όσους πολίτες κάνουν το εμβόλιο, στα πρότυπα της Βρετανίας. Επίσης, τόνισε πως το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό, καθώς αυτό επιβάλει το σύνταγμα της χώρας. «Είμαστε κάθετοι, κανένα θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες. Ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα μπορεί κάποιος να το τυπώνει. Ως προς τα περί “διαβατηρίου” εμβολιασμού στη χώρα μας, δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση στην επιτροπή», είπε.

  • Δείτε την τοποθέτηση της κας Παπαευαγγέλου:

Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκίνησε την τοποθέτηση του, αναφέροντας ότι τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι η πανδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση.

Κατόπιν, τόνισε πως «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Μικρότερη η συρρίκνωση από τις προηγούμενες εβδομάδες. Εξαιρετικά υψηλά τα ενεργά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον ανέρχονται στα επίπεδα των τελών Οκτωβρίου, αρχών Νοεμβρίου. Το Rt σε Αττική και Θεσσαλονίκη έπεσε κάτω από τη μονάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με την Αττική. Επιμένει, επίσης, το επιδημιολογικό φορτίο στη Δυτική Ελλάδα».

Χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια

Ο καθηγητής συνέχισε, τονίζοντας πως «η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση». Παρατήρησε, επίσης, ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα.

Αναφερόμενος στις ηλικίες, είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι στους 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω. «Είναι επίπονη η διαδικασία υποχώρησης της covid τον χειμώνα και η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων», παρατήρησε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This