Τρίτη 3/8/2021

Η ΕΙΗΕΑ στηρίζει την πρόταση του ΜέΡΑ25 περί φορολόγησης των μεγάλων ψηφιακών πολυεθνικών

Το ποσό θα πηγαίνει στη στήριξη δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και κλάδων επί των οποίων οι πολυεθνικές παρασιτούν

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 να καταθέσει τροπολογία για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών πολυεθνικών (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Spotify), η οποία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, στηρίζοντας, ανάμεσα σε άλλους κλάδους, και τις εφημερίδες.

Η τροπολογία προτείνει μια οριζόντια φορολόγηση 4% επί των μεικτών εσόδων της κάθε ψηφιακής επιχείρησης στην ελληνική επικράτεια. Το ποσό αυτό θα πηγαίνει στη στήριξη ζωτικών δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και κλάδων επί των οποίων οι εν λόγω υπερκολοσσοί ντε φάκτο «παρασιτούν»: στους παραγωγούς πολιτιστικών προϊόντων, όπως η μουσική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, το βιβλίο, ο έντυπος Τύπος.

Η ΕΙΗΕΑ συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ρύθμισης του θέματος και μέσω των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων, της οποίας η ΕΙΗΕΑ είναι ενεργό μέλος, ασκείται συνεχώς πίεση στην ίδια την Κομισιόν, η οποία αναγνωρίζει το πρόβλημα και κινείται προς την κατεύθυνση της φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών κολοσσών.

Αργή νομοθετική αντίδραση

Οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένου, εκμεταλλευόμενες την αργή νομοθετική αντίδραση κάθε χώρας να συμβαδίσει με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να ρυθμίσει τη νέα πραγματικότητα, επωφελούνται, μέχρι στιγμής, από ψηφιακές υπηρεσίες, για τις οποίες χρησιμοποιούν πνευματική ιδιοκτησία των εφημερίδων, χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο τίμημα.

Ήδη αρκετές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν προχωρήσει σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ