Η ΕΙΗΕΑ στηρίζει την πρόταση του ΜέΡΑ25 περί φορολόγησης των μεγάλων ψηφιακών πολυεθνικών

Το ποσό θα πηγαίνει στη στήριξη δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και κλάδων επί των οποίων οι πολυεθνικές παρασιτούν

Must Read

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 να καταθέσει τροπολογία για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών πολυεθνικών (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Spotify), η οποία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, στηρίζοντας, ανάμεσα σε άλλους κλάδους, και τις εφημερίδες.

Η τροπολογία προτείνει μια οριζόντια φορολόγηση 4% επί των μεικτών εσόδων της κάθε ψηφιακής επιχείρησης στην ελληνική επικράτεια. Το ποσό αυτό θα πηγαίνει στη στήριξη ζωτικών δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και κλάδων επί των οποίων οι εν λόγω υπερκολοσσοί ντε φάκτο «παρασιτούν»: στους παραγωγούς πολιτιστικών προϊόντων, όπως η μουσική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, το βιβλίο, ο έντυπος Τύπος.

Η ΕΙΗΕΑ συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ρύθμισης του θέματος και μέσω των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων, της οποίας η ΕΙΗΕΑ είναι ενεργό μέλος, ασκείται συνεχώς πίεση στην ίδια την Κομισιόν, η οποία αναγνωρίζει το πρόβλημα και κινείται προς την κατεύθυνση της φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών κολοσσών.

Αργή νομοθετική αντίδραση

Οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένου, εκμεταλλευόμενες την αργή νομοθετική αντίδραση κάθε χώρας να συμβαδίσει με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να ρυθμίσει τη νέα πραγματικότητα, επωφελούνται, μέχρι στιγμής, από ψηφιακές υπηρεσίες, για τις οποίες χρησιμοποιούν πνευματική ιδιοκτησία των εφημερίδων, χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο τίμημα.

Ήδη αρκετές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν προχωρήσει σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This