Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου: Τι είναι, πόσο θα κοστίζει και πότε ενεργοποιείται

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό φάκελο, που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός κτηρίου

Must Read

Ενεργοποιείται στις αρχές του 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, μέσω της οποίας η Πολιτεία θα αποκτήσει επιτέλους σαφή εικόνα για όλα τα κτήρια, νόμιμα και αυθαίρετα.

Θα αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά του κτηριακού αποθέματος της χώρας, την υφιστάμενη κατάσταση, τις άδειες, καθώς και όποια μεταβολή στα παραπάνω κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής κάθε κτηρίου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό φάκελο, που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός κτηρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, μελέτη στατικής επάρκειας, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αυθαιρέτων κ.λπ.).

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν τα νέα κτήρια (για όσα δηλαδή εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες), ενώ τα παλαιότερα θα αποκτούν Ηλεκτρονική Ταυτότητα όταν μεταβιβάζονται.

Η συμπλήρωση του φακέλου θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια επιβλέποντος μηχανικού, κάτι που φυσικά συνεπάγεται αμοιβή για τον μηχανικό και άρα, επιπλέον επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το κόστος εκτιμάται γύρω στα 300 ευρώ.

Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β’ 5447) η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου για την υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Μητρώου της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου.

Η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος «Ταυτότητα Κτηρίου» θα γίνει έως τις 31/12/2020 από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που ορίζεται και πάροχος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το ΥΠΕΝ, τους μηχανικούς και τους πολίτες. Η καταχώρηση της Ταυτότητας Κτηρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας στο σύστημα θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση.

Το τέλος ανταπόδοσης που δικαιούται ο πάροχος (ΤΕΕ) αποκλειστικά για την έκδοση πιστοποιητικών ορίζεται σε 20 ευρώ ανά εκδιδόμενο πιστοποιητικό.

Β. ΠΑΠ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This