Φοιτήτρια έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό αναδεικνύοντας το μπάχαλο που επικρατεί στα πανεπιστήμια

Η πρωτοετής στο ΕΚΠΑ καυτηριάζει το μπάχαλο με τα συγγράμματα και αναδεικνύει τα προβλήματα του lockdown.

Must Read

Το αλαλούμ που επικρατεί σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές αναδεικνύεται από την επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως σημειώνει η φοιτήτρια, παρατηρείται τεράστιο πρόβλημα με τα συγγράμματα, καθώς άλλοι τα έχουν παραλάβει και άλλοι όχι, κάτι που προκαλεί εκ των πραγμάτων ανισότητα στη φοίτηση.

Η συγκεκριμένη φοιτήτρια στην επιστολή της σημειώνει ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο κάποιοι από τους φοιτητές να πάρουν τα συγγράμματα λίγο πριν από τις εξετάσεις καθιστώντας αδύνατη τη μελέτη και κατάλληλη προετοιμασία τους. Σε αντίθεση, κάποιοι άλλοι που στάθηκαν τυχεροί να τα παραλάβουν νωρίτερα έχουν το προβάδισμα του χρόνου.

Η ανάδειξη αυτού του σημαντικού προβλήματος στη σχολή της φοιτήτριας αποδεικνύει ότι δεν έχουν λυθεί βασικά προβλήματα που γεννά το κλείσιμο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Μπορούν να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις; Αυτό είναι το ερώτημα, γιατί διαφορετικά η «τάξη του lockdown» θα έχει ξεκινήσει με στρατηγικό μειονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες, αφού τα εφόδια θα είναι λειψά.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ονομάζομαι Φαίδρα Βιτζηλαίου και είμαι πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που σπουδάζω σε ένα τμήμα που μου επιτρέπει να εντρυφήσω σε θέματα που θα με βοηθήσουν να κατανοήσω καλύτερα την κοινωνία και την πολιτική, τα κράτη και τις κυβερνήσεις, τη διοίκηση και την οργάνωση των σύγχρονων κοινοβουλευτικών (και όχι μόνο συστημάτων), και πολλά ακόμη.
Υπάρχει, όμως, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Τα συγγράμματά μας δυστυχώς καθυστερούν πάρα πολύ να έρθουν. Σε κάποιους φοιτητές έχουν φτάσει τα μισά, σε άλλους όλα, στους περισσότερους όμως, κανένα. Η βιβλιογραφία είναι πολύ σημαντική για έναν φοιτητή, πόσο μάλλον όταν σπουδάζει ένα επάγγελμα που δίνει μεγάλη βάση στη θεωρία. Όντας απόφοιτος των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, είμαι σίγουρη πως καταλαβαίνετε την αναγκαιότητα του να υπάρχουν τα κατάλληλα εγχειρίδια που βοηθούν τον σπουδαστή να αναλύσει σε βάθος τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα, και όχι απλώς να τα εξετάσει επιφανειακά, όπως αναγκάζεται να κάνει όταν στα χέρια του υπάρχουν μόνο οι σημειώσεις.

Στόχος δικός μου, αλλά και πάρα πολλών ακόμα φοιτητών του τμήματός μας, δεν είναι απλώς να περάσουμε τα μαθήματα. Θέλουμε να βγούμε από το τμήμα έχοντας βαθιές και στέρεες γνώσεις, που θα αποτελέσουν δυνατά ερείσματα ώστε να γίνουμε καταξιωμένοι επαγγελματίες στο μέλλον. Θέλουμε να τιμήσουμε την επιστήμη μας, και όχι απλώς να πάρουμε το πτυχίο. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο έχουμε ανάγκη να αποκτούμε τα συγγράμματά μας από νωρίς και όχι λίγο πριν τις εξετάσεις. Έχουμε ανάγκη να υπάρχει ο χρόνος ώστε να είμαστε κριτικοί δέκτες των όσων διαβάζουμε, και όχι παθητικοί αποδέκτες που θα ξεφυλλίσουν γρήγορα το βιβλίο ώστε να μπορέσουν απλώς να περάσουν το μάθημα.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή έχετε να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη κρίση. Στις προτεραιότητές σας είναι οι τομείς της υγείας και της οικονομίας. Όμως κρίνεται αναγκαίο να γίνει και η παιδεία προτεραιότητά σας. Το ζήτημά της δεν είναι καθόλου λιγότερο σημαντικό από τα άλλα δύο. Και εμείς, τόσο οι μαθητές των σχολείων, όσο και οι φοιτητές, νιώθουμε ότι την παραμελείτε. Η παιδεία όμως είναι αυτή που διαμορφώνει πολίτες και επιστήμονες ικανούς να ξεπερνούν τις μεγάλες κρίσεις. Και μπορεί βραχυπρόθεσμα τα αποτελέσματά της να μη φαίνονται και να θεωρείτε πως επείγουν άλλα θέματα, πιο κρίσιμα, μακροπρόθεσμα όμως τα ελλείμματα της παιδείας θα φανούν, και τότε θα είναι πια αργά για να διορθωθούν.

Σας ζητάμε, λοιπόν, να κάνετε κάτι ώστε να έχουμε επιτέλους τα συγγράμματά μας και να μπορέσουμε να διαβάσουμε. Έχετε φοιτητές σε όλα τα τμήματα που διψάνε για μάθηση και γνώση. Μην τους τη στερείτε. Αλλά και γενικότερα, ας δώσετε επιτέλους στην παιδεία τη θέση που της αρμόζει! Εξάλλου, από την παιδεία ξεκινά και η αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων.

Με εκτίμηση,
Φαίδρα Βιτζηλαίου.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This