Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά – Πότε αναμένονται χιόνια

Η πρόγνωση του καιρού για τις ημέρες των γιορτών από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Must Read

Αίθριος αναμένεται ο καιρός μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Στο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά, το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο και την Μακεδονία οι βροχές θα είναι λίγες και αναμένεται να αποχωρήσουν μετά την Τρίτη ενώ θα παρατηρηθεί αύξηση θερμοκρασίας.

Ωστόσο, τα Χριστούγεννα θα χαλάσει ο καιρός με αρκετές βροχές και χιόνια στα ορεινά.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση καιρού για τις ημέρες των γιορτών από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. 

Χωρίς αξιόλογες διακυμάνσεις θα κυλήσει ο καιρός μέχρι και τα Χριστούγεννα με τις βροχές να είναι γενικά λίγες και αυτές στο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά, το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο και την Μακεδονία ενώ μετά την Τρίτη και αυτές θα υποχωρήσουν δίνοντας τη θέση τους σε μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ανεβάζοντας ταυτόχρονα και την θερμοκρασία.

Κοντά στους 20°C τα Χριστούγεννα

Το ατμοσφαιρικό βουνό από τις Αζόρες νήσους θα μετατοπιστεί προς τη χώρα μας καθώς θα βαδίζουμε χρονικά προς τα Χριστούγεννα και καθώς θα συνδυαστεί με βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας, θα στρέψει τους ανέμους σε νότιους μεταφέροντας θερμότερες αέριες μάζες οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με έμφαση την ανατολική και νότια χώρα. Ταυτόχρονα λίγες βροχές που δεν θα προβληματίσουν πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους προς το απόγευμα των Χριστουγέννων στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Έρχονται κακοκαιρίες μετά τα Χριστούγεννα

Όπως είχαμε ενημερώσει και στις πρώτες μας εκτιμήσεις για τον καιρό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετά και τα Χριστούγεννα αναμένεται αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με την μεσημβρινή ροή να επικρατεί και η οποία θα φέρει πολικής προέλευσης αέριές μάζες σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Έτσι λοιπόν την τελευταία εβδομάδα του έτους αναμένουμε διαδοχικές κακοκαιρίες που θα δώσουν αρκετές βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά.

Περισσότερο Κρύο και χιόνια από Πρωτοχρονιά

Με την αλλαγή του χρόνου και χωρίς τα στοιχεία να έχουν σταθεροποιηθεί, εκτιμούμε ότι θα κατέβει περισσότερο κρύο και τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Όπως επισημαίνουμε και στον τελευταίο επισυναπτόμενο χάρτη υπάρχει πιθανότητα το ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών να συνδυαστεί με το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας. Πώς θα συμβεί αυτό? Από την μια πλευρά το ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών θα ανέβει σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη ωθώντας κακοκαιρίες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συνδυάζονται στην εξέλιξή τους με το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας ωθώντας πολικής προέλευσης αέριες μάζες από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ο Χειμώνας είναι πιθανό να δείξει για τα καλά τα δόντια του φέρνοντας τα χιόνια και χαμηλά. Κρατήστε όμως ότι η παραπάνω ανάλυση είναι μια προσπάθεια συνδυάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από τα μετεωρολογικά μας μοντέλα και τις γνώσεις μας να λύσουμε έναν χαοτικό γρίφο. Η φετινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη μιας και δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα πολλά συστήματα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και όπως καταλαβαίνετε όσο πιο πολλοί παράγοντες μπαίνουν στο τραπέζι τόσο πιο δύσκολα φτάνουμε στη λύση ή και δεν φτάνουμε. Η πρόγνωση του καιρού είναι προσέγγιση και τα σφάλματα πολλές φορές ανίκητα. Παρόλα αυτά αξίζει πιστεύω να προσπαθείς να φωτίσεις το σκοτάδι από το να μένεις άπρακτος απέναντι σε αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This