Κυριακή 26/9/2021

Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: «Το πρόβλημα δεν τελειώνει μόλις εμβολιαστούμε. Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης»

Συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην Ελλάδα μέχρι τέλος Μαρτίου

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά επίσημα ο εμβολιασμός στη χώρα μας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως μέχρι τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχουμε παραλάβει συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech., με τους εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό να αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.     

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και o πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέλαβαν να παρουσιάζουν την πορεία της πανδημίας και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού κατά της Covid-19, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρώτη πήρε το λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία ανέλυσε το πώς λειτουργεί η Επιτροπή σχετικά με τον εμβολιασμό που θα γίνει αυτός στη χώρα μας, σημειώνοντας πως τα εμβόλια σώζουν ζωές. «Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες όπως ο FDA και μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση φτάνουν στην έγκριση. Για να εγκριθούν, πρέπει να πληρούν τρεις αυστηρές προϋποθέσεις: να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα και να αυξάνουν την προστασία του ασθενή, όταν εκτεθεί στη νόσο. Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται είναι αυτό της Pfizer που έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο MRNA», συνέχισε η κα Θεοδωρίδου.

Στην συνέχεια, επικαλέστηκε μια δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά η οποία αναφέρει πως το εμβόλιο αυτό έχει αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 94%. «Είναι σημαντικό ότι η Ε.Ε. ανέλαβε μια πρωτοβουλία να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων με βάση την ισοτιμία. Ήταν εξ αρχής γνωστό ότι τα εμβόλια που θα διατίθεντο αρχικά δεν θα κάλυπταν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού. Και γι’ αυτό οι χώρες κλήθηκαν να προτεραιοποιήσουν».

Προτεραιοποίηση

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον κορωνοϊό. Θα ακολουθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας, ενώ, αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ανθρώπων άνω των 85 ετών. «Η προτεραιοποίηση βασίζεται στην ηλικία, στο κίνδυνο θανάτου και την έκθεση στον ιό. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, όπως οίκοι ευγηρίας. Μετά θα ακολουθήσουν οι άνω των 85 ετών. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις στις συστάσεις για εμβολιασμούς θα προτεραιοποιούνται».

«Το πρόβλημα δεν τελειώνει όταν εμβολιαστούμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκες. Ναι στην αισιοδοξία, όχι στον εφησυχασμό», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, ο οποίος μίλησε για την επιχείρηση «Ελευθερία», όπως έχει ονομαστεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ενάντια στον φονικό ιό. «Ήδη υπάρχουν πέντε ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη ψυχρή αποθήκευση των εμβολίων», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η διανομή των εμβολίων θα γίνει με τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ η διαδικασία εμβολιασμών για τους πολίτες θα οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, την ευθύνη για την προστασία και φύλαξη των εμβολίων θα αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στις 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

«Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε τις πρώτες 9.750 δόσεις. Στις 27/12 θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στις 28/12, θα διανεμηθούν εμβόλια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας), έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στις 29/12», δήλωσε γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Και συνέχισε, τονίζοντας ότι: «Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει, μόνον από την Pfizer/BioNTech, συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca».

Όσον αφορά στη διαδικασία εμβολιασμού αυτή καθαυτή, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr
  • και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία),

με την πλατφόρμα των ραντεβού να αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Έτσι, με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ