Τετάρτη 28/7/2021

Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: «Θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο αν ανοίξουν τα σχολεία»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ είναι αρνητικός στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για την επαναλειτουργία των σχολείων, για την οποία συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την Επιτροπή των Ειδικών, υπάρχουν πληροφορίες για τις ημερομηνίες 8 ή 11 Ιανουαρίου.

Στην απόφαση αυτή ωστόσο λοιμωξιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους και είναι αρνητικοί για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Πρόσφατα μάλιστα ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας εξέφρασε την άποψή του ότι θα ήταν προτιμότερο να συγκεντρωθούν πρώτα τα στοιχεία και η επιδημιολογική πορεια της εορταστικής περιόδου και μετά να προχωρήσει η επιτροπή σε προτάσεις.

Κάθετα αρνητικός στην απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία εμφανίστηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8: «Το άνοιγμα των σχολείων με βάση τα δεδομένα και από την προηγούμενη εμπειρία και του κλεισίματος – ανοίγματος στο προηγούμενο κύμα αλλά και το κλείσιμο που έγινε στο δεύτερο κύμα, βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο έχουμε μια συνεισφορά στην αύξηση του αριθμού των επαφών από τα σχολεία, των επαφών όχι της μετάδοσης, εξαρτάται και από το πώς γίνεται η επαφή αν φοράμε μάσκα ή όχι κτλ. Η αύξηση αυτών των επαφών είναι συνολικά γύρω στο +10%» υπογράμμισε.

Ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε να περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα των γιορτών:«Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές. Χθες είχαμε μια αύξηση κατά 200 κρούσματα πάνω από ότι προβλέπαμε εμείς, που σημαίνει ότι εμείς είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών αλλά εδώ είχαμε λίγο παραπάνω» υπογράμμισε.

2.000 κρούσματα τον Μάρτιο

Με μια εφιαλτική πρόβλεψη, ο καθηγητής του ΑΠΘ προειδοποιεί για επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων: «Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στα 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα για να κάνουμε μια σύγκριση θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη» τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αποφύγουμε ένα 3ο lockdown.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ