Μαρία Θεοδωρίδου: «Απαραίτητες και οι δύο δόσεις του εμβολίου για γίνει δυνατή η πλήρης ανοσοποίηση του οργανισμού»

Περί τους 15.000.000 πολίτες προγραμματίζεται να εμβολιαστούν στη χώρα μας

Must Read

Την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τις αιτήσεις εμβολιασμού των άνω των 85 έτων (σε πρώτη φάση), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης, με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19

Τον λόγο πήρε αρχικά η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή της εξηγώντας το γιατί οι άνω των 85 ετών -ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου- πήραν σειρά μετά τους υγειονομικούς, σημειώνοντας, παράλληλα, πως το εμβόλιο θα γίνει σε δύο δόσεις. «Η πρώτη “γνωρίζει” στο ανοσοποιητικό μας σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Μετά την πρώτη δόση, αυτή που ορίζεται να γίνει μετά από 21 μέρες, υπάρχει μια ετοιμότητα για πιο μακρόχρονη ανοσία», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοοποίηση και, αν κάποιος δεν πάρει την δεύτερη δόση, τότε ο εμβολιασμός θα είναι ανεπαρκής», κατέληξε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Στα «σκαριά» ο εμβολιασμός 15.000.000 πολιτών

Κατόπιν το λόγο πήρε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος, αφού ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 49.000 άτομα στη χώρα μας, τόνισε πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις εμβολίου (2,36% των δόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη), οι οποίες και αντιστοιχούν στον εμβολιασμό περί των 15.000.000 πολιτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ μίλησε και για το επικείμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο και θα χορηγείται σε μία δόση.

«Η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις προηγούμενες ανακοινώσεις», διευκρίνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν από την AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως αναμένεται. Η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση τους επόμενους μήνεςΕπιπλέον αναμένεται και νωρίτερα η έγκριση των εμβολίων της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικά και πιο εύκολα στην διαχείριση σαν εμβόλια. Άρα, σταδιακά αυξάνονται οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσοι είναι οι κάτοικοί μας, που σημαίνει ότι έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες μας», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για τους κατοίκους νησιωτικής χώρας, λέγοντας ότι μέλημα είναι να μεταφέρουν τα εμβόλια σε όλα τα σημεία, ακόμα και σε νησίδες με πολύ λίγους κατοίκους.

Δυνατότητα μίας αλλαγής στο ραντεβού μας για εμβολιασμό

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ανέλυσε το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, τονίζοντας πως θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το ραντεβού μας για μία και μόνο φορά. Ο υπουργός εξήγησε, κατόπιν, τους τρεις τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο (σε φαρμακείο, σε ΚΕΠ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης), πρωτού αναφερθεί στον «τέταρτο δρόμο» που έχει να κάνει με την πλατφόρμα, με χρήση των κωδικών του Taxisnet, η οποία λειτουργεί από σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη οι τέσσερις τρόποι για να κλείσουμε ραντεβού για το εμβόλιο, είναι οι ακόλουθοι:

  1. Πρώτον, πηγαίνοντας στο φαρμακείo ώστε να κλειστούν τα δύο ραντεβού, ξεκινώντας από τώρα.
  2. Δεύτερον, πηγαίνοντας στο ΚΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί και ένα τρίτο πρόσωπο, κάνοντας μία υπεύθυνη δήλωση να κλείσει το ραντεβού.
  3. Τρίτον, μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρχε και υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουμε δηλώσει, ώστε να μπορέσει το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού. Αυτός ο τρόπος αφορά πάνω από 50.000 συμπολίτες μας που είναι άνω των 85. Οι πολίτες αυτοί θα λάβουν τις επόμενες ώρες μηνύματα με έναν κωδικό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απαντήσουν στο 13034 με αυτόν τον κωδικό, εφόσον είναι επιθυμητό το ραντεβού.
  4. Τέταρτον, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μπαίνοντας σε αυτήν μπορούμε να ελέγξουμε την προτεραιοποίηση και έπειτα με χρήση των κωδικών του Taxisnet και του ΑΜΚΑ μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και ένα διάστημα χρονικό και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού. Μόνο στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητοι οι κωδικοί του Taxisnet, σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί το ΑΜΚΑ και η ταυτότητα.

Στο τέλος κάθε μιας από αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει κανείς να έχει έναν κωδικό. Στην άυλη συνταγογράφηση ο κωδικός είναι αυτός που θα λάβουμε με μήνυμα, τον οποίο και κρατάμε για να πάμε στο ραντεβού του εμβολιασμού. Σε φαρμακεία ΚΕΠ και την πλατφόρμα, θα παράγεται ένας QR κωδικός, τον οποίο θα πρέπει κανείς να εκτυπώσει ή να τον έχει στο κινητό του προσερχόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ραντεβού που έχουμε ήδη κλείσει μέχρι και 72 ώρες μετά, λόγω των αυξημένων αναγκών, όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων, και τόνισε ότι είναι μια απαιτητική διαδικασία, στην οποία θα υπάρχουν και αστοχίες.

  • Δείτε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This