7/7/2022

Υπενθύμιση: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2021

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Έχετε κανέναν που γιορτάζει;

Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (16/01/2021) εορτάζουν οι:

ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΕΥΣΙΠΠΟΣ, ΕΛΑΣΙΠΠΟΣ, ΜΕΣΙΠΠΟΣ & ΝΕΟΝΙΛΛΗ
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΑΝΑΞ ο Αναγνώστης
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ νέος ίερομάρτυρας
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ νεομάρτυρας. ο εν Μυτιλήνη
ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΡΩΜΥΛΟΣ, ο Αγιορείτης, Μαθητής Αγίου Γρηγορίου του Σιναΐτου, και οι συν αύτω:
ΝΕΣΤΩΡ,
ΜΑΡΤΙΝΟΣ.
ΔΑΝΙΗΛ,
ΣΙΣΩΗΣ,
ΖΩΣΙΜΑΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (+14ος αι.).
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ της Τότμα.

Αναλυτικά:

ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Την ημέρα αυτή προσκυνείται ή τίμια άλυσίδα, πού ο απόστολος Πέτρος δέχτηκε για τη δόξα του Χριστού με προσταγή του τετράρχη Ηρώδη, καθώς ο ευαγγελιστής Λουκάς ιστορεί στο 12ο κεφάλαιο των Πράξεων. Ή αλυσίδα αυτή λοιπόν, πού έπεσε με την Ι εμφάνιση θείου αγγέλου, πήρε άγιαστική και “θαυματουργική χάρη, ώστε να θεραπεύει αυτούς πού την προσκυνούσαν με πίστη, από τα δεσμά κάθε κακής ασθένειας. Κατόπιν οί χριστιανοί πού την πήραν, την παρέδιδε ο ένας στον άλλο διαδοχικά για να μη χαθεί. Ύστερα από χρόνια οι ευσεβείς βασιλείς την έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου και την τοποθέτησαν στο ναό του αποστόλου Πέτρου.

Απολυτίκιον. Ηχος δ’.

Την Ρώμην μή λιπών, προς ημάς έπεδήμησας, δι’ ών έφόρεσας τιμίων άλύοεων, των Αποστόλων πρωτόθρονε’ άς έν πίστει προοκυνούντες δεόμεθα, ταίς προς Θεόν πρεσβίαις σου, δώρησαι ήμίν το μέγα έλεος.

0Ι ΑΓΙΟΙ ΠΕΥΣΙΠΠΟΣ, ΕΛΑΣΙΠΠΟΣ, ΜΕΣΙΠΠΟΣ & ΝΕΟΝΙΛΛΗ

Ή γιαγιά και ο παππούς, όταν συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στην οικογένεια των παιδιών τους, μπορούν να επηρεάσουν πολλά μέλη της προς το θεάρεστο δρόμο. Οι Πεύσιππος, Έλάσιππος και Μέσιππος ήταν αδέλφια τρίδυμα, από την Καππαδοκία. Είχαν ειδικότητα να ημερώνουν και να Ιππεύουν άγρια άλογα, πατροπαράδοτη δε θρησκεία είχαν την ειδωλολατρική. Ή γιαγιά τους όμως Νεονίλλη πίστευε στο Χριστό. Με την επιρροή πού είχε πάνω στα εγγόνια της, κατάφερε να τα φέρει στην αληθινή θρησκεία. Ή αλλαγή αυτή της πίστης των τριών αδελφών δεν αργεί να γίνει γνωστή. Πιέζονται να αρνηθούν το Χριστό, αλλά και οι τρεις με θάρρος επανειλημμένα Τον ομολογούν. Τότε, ανάβουν φωτιά και τους φέρνουν μπροστά στις φλόγες, πού υψώνονταν τεράστιες, φοβερές και παμφάγες. Όμως, τα τρία παλικάρια δε λυγίζουν και ξανά ομολογούν Χριστόν Έσταυρωμένον, οπότε αλύπητα, έναν-έναν τους ρίχνουν στη φωτιά και οι φλόγες κατέφαγαν και τους τρεις. Άλλ’ οι ψυχές τους πήγαν εκεί, όπου ή προαπόλαυση των ανέκφραστων αμοιβών είναι λαμπρότερη από τη φωτιά πού αποτέφρωσε τα σώματα τους. Ή γιαγιά τους, όταν έμαθε το μαρτύριο των εγγονών της, δάκρυσε μεν, αλλά και καμάρωσε. Ευχήθηκε, μόνο, να τελειώσει και τη δική της ζωή έτσι θεάρεστα.

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΑΝΑΞ ο Αναγνώστης

Καταγόταν από την Αυλώνα του Ιλλυρικού, δηλαδή την Αλβανία. Όταν κάποτε οι άπιστοι θέλησαν να λεηλατήσουν την εκεί χριστιανική εκκλησία, αυτός πρόλαβε και φύλαξε τα Ιερά σκεύη της Αγίας Τράπεζας. Εκείνοι τον συνέλαβαν και τον πίεζαν να προσκυνήσει τα είδωλα. Άλλ’ ο καλός στρατιώτης του Χριστού αρνήθηκε. Γενναίος και απτόητος, έπεσε από τα χτυπήματα τους κατακρεουργημένος. Φύλαξε όμως τίμια και υπερήφανα την πίστη του, χωρίς να εγκαταλείψει τη σημαία της ούτε στιγμή.

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ νέος ίερομάρτυρας

Καταγόταν από το χωριό Γάμπροβο της επαρχίας Τυρνόβου της Βουλγαρίας. Ήλθε στο Άγιον Όρος, όπου μόνασε στο Σέρβικο μοναστήρι του Χιλιανταρίου και εκεί έγινε Ιερομόναχος. Αργότερα οι Πατέρες του μοναστηρίου τον έστειλαν στην πόλη Σφιστόβι της Βουλγαρίας, Όπου υπήρχε μετόχι της Μονής, με προοπτική να επιστρέψει σ’ αυτή αφού τελειώσει την αποστολή του στη Βουλγαρία, πού ήταν ή απόδοση των οφειλών ενός Τούρκου σ’ αυτόν για το μετόχι της Μονής. Άλλ’ ο κακόπιστος Τούρκος συκοφάντησε τον μάρτυρα, ότι είχε σχέσεις με μωαμεθανίδα γυναίκα. Και κοντά σ’ αυτό, 6ρήκε την ευκαιρία και άρπαξε την περιουσία του μετοχίου και τον ‘ίδιο τον Δαμασκηνό έσυρε βίαια στον κριτή. Παρά τις αντιρρήσεις του κριτή, οι παριστάμενοι ψευδομάρτυρες πέτυχαν την θανατική του καταδίκη με αγχόνη. Παρά τις επίμονες προτάσεις των Τούρκων, να ασπασθεί τον Ισλαμισμό, για να γλιτώσει τη ζωή του, ο Δαμασκηνός παρέμεινε σταθερός στην πίστη του. Έτσι στις 16 Ιανουαρίου 1771, δέχτηκε τον μαρτυρικό θάνατο με αγχόνη αφού πρώτα προσευχήθηκε.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ νεομάρτυρας. ο εν Μυτιλήνη

Ό νεομάρτυρας αυτός δεν αναφέρεται από τους Συναξαριστές. Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για τον νεομάρτυρα αυτόν από τον Χρυσόστομο Παπαδόπουλο. Δυστυχώς ο Ιστορικός αυτός δεν αναφέρει την πηγή, πού πήρε την πληροφορία αυτή. Αναφέρει σχετικά: “Κατά το αυτό έτος μαρτυρικώς έτελειώθη ο Νικόλαος ο Μυτιληναίος, τη δε 16 Ιανουαρίου 1771 ο Ιερομάρτυς Δαμασκηνός (σχετικά αναφέραμε πιο πάνω), αγιορείτης μοναχός…”. Έτσι ο αντιθετικός σύνδεσμος “δέ”. ένισχύει την άποψη, Ότι την ημερομηνία του μαρτυρίου του αγίου αυτού πρέπει να αναζητήσουμε σε άλλη εκτός της 16ης Ιανουαρίου. Με την επιφύλαξη αυτή καταχωρούμε τον νεομάρτυρα αυτόν στο Αγιολόγιο.

ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΡΩΜΥΛΟΣ, ο Αγιορείτης, Μαθητής Αγίου Γρηγορίου του Σιναΐτου, και οί συν αύτω: ΝΕΣΤΩΡ, ΜΑΡΤΙΝΟΣ. ΔΑΝΙΗΛ, ΣΙΣΩΗΣ, ΖΩΣΙΜΑΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (+14ος αι.).

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ της Τότμα.

Βόλογκντα Ρωσίας. Δια Χριστόν σαλός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δωρεάν διακοπές για συνταξιούχους: Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες 

Τσακώθηκε με την ανιψιά του, πήρε το όπλο του και την πυροβόλησε!

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία της Μεσσήνης για έναν 37χρονο Ρομά, ο οποίος χθες...

Μάχη για τη ζωή δίνει εξάχρονη που πήγε να πνιγεί στη Ζαχάρω – Νοσηλεύεται στο Ρίο διασωληνωμένη

Μια οικογένεια με καταγωγή από τα Μακρίσια Ηλείας η οποία διαμένει μόνιμα στην Ελβετία,...

Σύγκρουση δεξαμενόπλοιων νότια της Καρύστου

Έφθασε πλωτό του Λιμενικού προκειμένου να ελέγξει από κοντά τα δύο πλοία

Εκρήξεις στη ΔΟΥ Αμαρουσίου και σε ΑΤΜ στο Σισμανόγλειο

Κλιμάκια της ΕΛΑΣ ερευνούν τα δύο περιστατικά

Ο Στάσσης παραδέχτηκε το αυτογκόλ με τον λιγνίτη

Το φιάσκο του σχεδίου για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας παραδέχθηκε ουσιαστικά ο Γιώργος...

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 192 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κι όμως, η φίλη της Ντένης Μαρκορά, Νινέτα, ήταν άνδρας!

Η Ντίνα Κώνστα, που έγραψε τηλεοπτική ιστορία με τον...

Mόλις ανακοινώθηκαν οι αντικαταστάτες της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha

Η εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, Super Κατερίνα, θα ρίξει...

Μόνος έξω από δωμάτιο ξενοδοχείου ο Κυριάκος 2:30 τα ξημερώματα!

Την θλιβερή εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους τροϊκανούς...

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

Βαρύ πένθος για τη Ντέσσυ Κουβελογιάννη

Η παρουσιάστρια Ντέσσυ Κουβελογιάννη περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, με...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Η Κατερίνα Διδασκάλου έδειξε το τέλειο look παραλίας για γυναίκες άνω των 60

H Kατερίνα Διδασκάλου είναι μια πολύ αριστοκρατική γυναίκα και...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ