Ο μοναδικός Αρχηγός του Ελληνικού Κράτους που επισκέφθηκε την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης

Ουδείς Αρχηγός του Ελληνικού Κράτους τόλμησε να πει μέσα στο Φανάρι αυτά που είπε ο Παυλόπουλος

Must Read

Ας θυμηθούμε αυτές τις κρίσιμες ώρες το κύρος της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία όταν ΠτΔ ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η ιστορική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Αυτές τις κρίσιμες ώρες που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται «διστακτικός» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αξίζει να θυμηθούμε ποιο ήταν το κύρος της Ελλάδας όταν ήταν ΠτΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος.  Και τότε θα καταλάβουμε γιατί δεν ανανέωσε την θητεία του καθώς και με ποια τον αντικατέστησε.

Ας γυρίσουμε πίσω στις 23 Μαΐου 2017. Ήταν τότε που ο Προκόπης Παυλόπουλος ως ΠτΔ πραγματοποίησε την ιστορική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, την πρώτη Αρχηγού του Ελληνικού Κράτους μετά το 1952, όταν είχαν επισκεφθεί την Πόλη ο Παύλος και η Φρειδερίκη.  Ουδείς επικεφαλής του Ελληνικού Κράτους τόλμησε έκτοτε να επισκεφθεί την Πόλη, και μάλιστα να κάνει αυτά που έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος και που έχουν ως εξής:

Προκόπης Παυλόπουλος

Πριν απ’ όλα ο Προκόπης Παυλόπουλος, προτού καν συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε επισήμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  Και εκεί είπε αυτά τα λόγια που ουδείς Αρχηγός του Ελληνικού Κράτους τόλμησε να πει μέσα στο Φανάρι: «Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα της Ορθοδοξίας. Και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι ο ισχυρότερος δεσμός του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση. Ελπίζω η τουρκική ηγεσία να το αντιληφθεί και να δώσει στο Πατριαρχείο τη δυνατότητα να επιτελέσει το ιστορικό του έργο».

Το απόγευμα της 23ης Μαΐου 2017, μετά την συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος πήγε στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης και μίλησε στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.  Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο με Αρχηγό του Ελληνικού Κράτους.  Δεν ήταν όμως μόνο οι συμβολισμοί.  Ήταν τα λόγια που είπε δημοσίως στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης: «Εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, φυλάσσετε Θερμοπύλες. Το κουράγιο σας, το ήθος σας και η υπομονή σας το αποδεικνύουν. Εκπροσωπείτε το μεγαλείο του Ελληνισμού που πρέπει να προχωρήσει και να διεκδικήσει αυτό που του αναλογεί, σύμφωνα με την Ιστορία του και τον Πολιτισμό του, με βάση το διεθνές δίκαιο».

Λίγους μήνες μετά τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεπτόταν την Αθήνα.  Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε το πώς ο Προκόπης Παυλόπουλος έβαλε στην θέση του τον Ταγίπ Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης.  Τώρα που, δυστυχώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει παθητικά τον Ερντογάν να μιλάει για «τουρκική μειονότητα» στην Ελληνική Θράκη πρέπει να υπενθυμίσουμε και τούτο: Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να επισκεφθεί την Ελληνική Θράκη.  Ο Προκόπης Παυλόπουλος το δέχτηκε, θέτοντας στον Ερντογάν ως όρο να μη προβεί σε καμία πρόκληση που θα αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία μιλάει για «θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα».  Και όχι για «τουρκική μειονότητα». Ο Ερντογάν πήγε στη Θράκη και όχι μόνο δεν μίλησε για «τουρκική μειονότητα» αλλά παρότρυνε τους μουσουλμάνους να σέβονται την Ελλάδα, ενώ δεν υπήρξε ίχνος τουρκικής σημαίας.

Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.  Επί Προκόπη Παυλόπουλου η Ελλάδα είχε κύρος διεθνώς και ιδίως στην Τουρκία.  Σήμερα, με την πολιτική των υποχωρήσεων της εποχής Σημίτη, δέχεται δυστυχώς την μια ταπείνωση πάνω στην άλλη.  Θα επαναλάβουμε λοιπόν ότι τώρα εξηγούνται όλα.  Τώρα εξηγείται γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε ποτέ να δεχτεί την ισχυρή προσωπικότητα του Προκόπη Παυλόπουλου και γι’ αυτό δεν ανανέωσε την θητεία του αλλά και επέλεξε μια διαδοχή η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα το κύρος της Ελλάδας την εποχή εκείνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This