Το «Μέντωρ» του λόρδου Έλγιν βυθίστηκε το 1802, αλλά το ναυάγιό του εξακολουθεί να δίνει… θησαυρούς!

Το ιστορικό πλοίο μετάφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν κλαπεί από τον Παρθενώνα

Must Read

Πλούσια ήταν η αρχαιολογική «σοδειά» της νέας υποβρύχιας έρευνας στο ιστορικό μπρίκι «Μέντωρ», ιδιοκτησίας του λόρδου Έλγιν, το οποίο βυθίστηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας στον όρμο του Αγίου Νικολάου στα Κύθηρα, το 1802, ενώ μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν κλαπεί από τον Παρθενώνα και άλλα αρχαία μνημεία των Αθηνών!

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ευρήματα που έφερε στο «φως» η συστηματική υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά το χρονικό διάστημα από τις 4 έως τις 21 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ήταν πολλά ξύλα από το πέτσωμα του πλοίου και τμήματα νομέων που ήταν διάσπαρτα και χωρίς συγκεκριμένη διάταξη. Το γεγονός αυτό μαρτυρά τη γενικότερη καταστροφή που συντελέστηκε στον χώρο του ναυαγίου, τόσο κατά τη βύθισή του όσο και κατά τις μετέπειτα διεργασίες ναυαγιαιρεσίας.

Στο δυτικό όριο του σωζόμενου σκαριού του πλοίου εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός ξύλινων και μεταλλικών αντικειμένων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον εξαρτισμό του ενός εκ των δύο ιστών του πλοίου, όπως ξύλινοι διαμπερείς κύλινδροι που χρησίμευαν για την κύλιση της κεραίας του κεντρικού ιστίου στον ιστό, ξύλινοι κύλινδροι που απέτρεπαν την περιτύλιξη των σχοινιών, ξύλινες δέστρες για την πρόσδεση των σχοινιών και τροχαλίες διαφόρων μεγεθών, ορισμένες από τις οποίες σώζουν ακόμα τμήματα των σχοινιών πρόσδεσής τους.

Ανελκύθηκαν και ενδιαφέροντα κινητά ευρήματα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν, επίσης, τα κινητά ευρήματα που ανελκύθηκαν. Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν τμήματα δερμάτων υποδημάτων, πόρπες υποδημάτων και ζωνών και άλλα μικροαντικείμενα, όπως ένα μικρό νόμισμα/μάρκα που χρησιμοποιούταν κυρίως σε χαρτοπαίγνια. Πέραν των ανωτέρω, ανελκύθηκαν διάφορα άλλα μικροαντικείμενα, όπως δύο πιόνια σκακιού, νομίσματα και θραύσματα μαγειρικών και άλλων σκευών.

Στην υποβρύχια έρευνα του 2020 συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και επιστημονικών εξειδικεύσεων, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο δρα Δημήτρη Κουρκουμέλη.

*πηγή φωτό: e-nautilia.gr, ΥΠΠΟΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This