Στον… αέρα το σχέδιο «Ελευθερία»: Το ηλικιακό «φρένο» στην AstraZeneca και το αουτσάιντερ Sputnik V

Ανατροπή στην ανατροπή και στο βάθος... Ρωσία

Must Read

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης συνιστούν να μη χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών, δημιουργώντας κλίμα δυσπιστίας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα, αυτό το παράδειγμα αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση στο να χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών ήταν αρνητική. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί αποφάσεις σε επίσημο επίπεδο.

Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς ανατρέπει όλα τα δεδομένα, καθώς η προτεραιοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» προέβλεπε πως το επόμενο διάστημα το εμβόλιο θα χορηγείτο σε άτομα άνω των 65 ετών και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, αν δεν δοθεί σε αυτούς το σκεύασμα της AstraZeneca, θα δοθεί σε κατοίκους των νησιών, σε ένστολους, σε εργαζομένους στα ΜΜΜ και σε οδηγούς ταξί.

Αυτή τη στιγμή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο (μεταξύ άλλων) έχουν «μπλοκάρει» τη χορήγηση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, με το Βέλγιο και την Ιταλία να κατεβάζουν το όριο στα 55 έτη. Η Ελβετία αποφάσισε να καθυστερήσει γενικά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, ζητώντας να γίνουν νέες μελέτες.

Η ευρωπαϊκή… επιφοίτηση για το Sputnik V

Η Ευρώπη στρέφεται πλέον και προς το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο έδειξε αποτελεσματικότητα στο 92%, σύμφωνα με την τελευταία, μεγάλη κλινική έρευνα που έγινε.

Το εμβόλιο, που επικρίθηκε για βιασύνη και αδιαφάνεια στις δοκιμές, έβαλε τα… γυαλιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις φαρμακοβιομηχανίες που έχει συνάψει συμφωνίες και αναγκάζει τις Βρυξέλλες να στραφούν προς αυτό. Επίσης, η Ε.Ε. εξετάζει τις προοπτικές και του κινεζικού εμβολίου, ενώ η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει να εκταμιεύσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να στηρίξει την εμβολιαστική έρευνα για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων.

Η αντίδραση της AstraZeneca με εμβόλιο «δεύτερης γενιάς»

Από την άλλη, η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca ετοιμάζεται να απαντήσει στους επικριτές της με νέο εμβόλιο κατά των μεταλλάξεων. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι το εμβόλιο «δεύτερης γενιάς» της θα είναι έτοιμο ως το φθινόπωρο του 2021.

Ο καθηγητής της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ, που είναι επικεφαλής των ερευνών, είπε ότι θα είναι μια σύντομη διαδικασία σε σύγκριση με τη δημιουργία του αρχικού εμβολίου, που η δουλειά έγινε από το μηδέν. Ο αντιπρόεδρος της AstraZeneca, σερ Μενέλαος Πάγκαλος δήλωσε: «Στοχεύουμε κυρίως στο να έχουμε κάτι έτοιμο ως το φθινόπωρο φέτος».

Ρόλο… δικηγόρου υπεράσπισης της AstraZeneca έχει πάρει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς κατασκευάστηκε από βρετανική εταιρία και αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο λειτουργεί για όλες τις ηλικίες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This