«Πόλεμος» εισηγήσεων! Το «καθολικό lockdown» του Κικίλια και «το κλείσιμο στα σπίτια είναι λάθος» της Λινού

Για μια ακόμη φορά αντικρουόμενες απόψεις

Must Read

Από τη μια ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δηλώνει ότι θα εισηγηθεί σκληρό και καθολικό lockdown στην Αττική και από την άλλη η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού επισημαίνει ιδιαιτέρως χαρακτηριστικά ότι «το κλείσιμο στα σπίτια είναι λάθος»!

Καθόλου αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα μας προκαλώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς και στην κυβέρνηση, οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για να τεθεί ένα ολικό lockdown. Βέβαια δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη και η διχογνωμίες είναι όλο και πιο συχνές.

Διαβάστε ακόμα: Καθηγητής Βασιλακόπουλος: «Το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα»

Κικίλιας: «Καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική»

Ο Υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τρίτης, δήλωσε πώς είναι πολύ πιθανό να τεθούν αυστηρότερα μέτρα και καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου, καθώς οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει σε τρίτο κύμα πανδημίας.

O Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι σε περίπτωση που είναι ανησυχητικά τα σημερινά δεδομένα τότε θα εισηγηθεί ο ίδιος για ένα «σύντομο ολικό lockdown» σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου, επισημαίνοντας το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέλυσε τους αριθμούς νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες αλλά και σε κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, τονίζοντας ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική ανέρχεται πλέον στο 70%.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Στην ερώτηση αν θα μπει «λουκέτο» στα σχολεία στην περίπτωση που τεθεί νέο lockdown, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών.

Λινού: «Να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άνθρωποι και να τους ενθαρρύνουμε να κυκλοφορούν»

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «το κλείσιμο στα σπίτια είναι λάθος»!

Κατά την καθηγήτρια οι άνθρωποι πρέπει να κυκλοφορούν στο ύπαιθρο: «Όταν είναι τα πάντα κλειστά το να κλείνουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους δημιουργούμε κίνδυνο μετάδοσης. Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους, με σύνεση, να είναι στο ύπαιθρο, να περπατάνε στον δρόμο, να πάνε σε πάρκα, χωρίς να συνωστίζονται. Δεν εννοώ να κάνουν συγκεντρώσεις ή υπαίθρια πάρτι. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άνθρωποι και να τους ενθαρρύνουμε να κυκλοφορούν. Η αξιοποίηση της υπαίθριας χώρας είναι ένα από τα μέσα που προτείνει και η Αμερική μέσα στα προληπτικά μέτρα».

Πρόσθεσε επίσης, πως πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων και της εξ αποστάσεως εργασίας και να γίνουν πολλά τεστ στους χώρους εργασίας και τα σχολεία: «Είναι σωστό που μένουν ανοιχτά τα σχολεία, αλλά ανησυχώ γιατί δεν γίνονται τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών και δεν γίνονται τεστ σε δείγμα των παιδιών επίσης συστηματικά».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν σε μια τάξη 25-26 παιδιών υπάρχει ένα κρούσμα θα μεταδοθεί γρήγορα γιατί τα παιδιά είναι κοντά και αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο σχολείο, τότε είναι εύκολο να έχουμε μια τεράστια αύξηση. Η πλειονότητα των παιδιών δεν θα πάθει τίποτα. Μπορεί ένα, δύο παιδιά να έχουν πρόβλημα. Πρόβλημα θα υπάρξει με τους γονείς, με τους παππούδες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This