Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Δικαστική απόφαση αναγκάζει τον ΕΦΚΑ να καταβάλει σε συνταξιούχο 800 ευρώ για δώρα-επιδόματα

Νέα «βόμβα» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και τον κρατικό προϋπολογισμό, έρχεται να βάλει δικαστική απόφαση που δικαιώνει χαμηλοσυνταξιούχο σε σχέση με τις περικοπές δώρων και επιδομάτων.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλει 800 ευρώ σε κάθε ένα χαμηλοσυνταξιούχο για τα δώρα και επιδόματα που δεν καταβλήθηκαν στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει συνταξιούχος εναντίον του ΕΦΚΑ και του e-ΕΦΚΑ ο οποίος δικαιώθηκε, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση «το Δικαστήριο κρίνει ότι το εναγόμενο υποχρεούται να καταβάλει στον ενάγοντα ως αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106 Εισ.Ν.Α.Κ., τα συνολικό ποσό των 800 ευρώ που αντιστοιχεί στο άθροισμα των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων του έτους 2015 και Πάσχα του έτους 2016».

Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφαση αναφέρεται:

«Η θεσπισθείσα κατάργηση των επιδομάτων εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας που ελάμβανε με την ανωτέρω κύρια σύνταξή του από το εναγόμενο αντίκειται στα άρθρα 4 παρ.5, 22 παρ.5, 25 παρ.1 και 106 του Συντάγματος και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., σύμφωνα και με την 2287/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Ως προς την καταβολή των 800 ευρώ, το δικαστήριο επισημαίνει πως η σύνταξη «συνιστά το μοναδικό μέσο βιοπορισμού του και η κατάργηση των επίδικων επιδομάτων εορτών και αδείας ανέτρεψε βιαίως και αναιτίως τον οικονομικό προϋπολογισμό του, προκάλεσε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια στον ίδιο και στην οικογένειά του με περαιτέρω συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις».

Επίσης, σημειώνεται ότι λόγω ηθικής βλάβης του συνταξιούχου, το κράτος υποχρεούται να του καταβάλει και το ποσό των 100 ευρώ.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), γνωστός εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση να καταβάλει τα δώρα και τα επιδόματα κατά το επίδικο 11μηνο στους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους στους οποίους είχαν περικοπεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ