Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Μπλόκο» στην αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας για όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος

Το μέτρο θα αφορά καταναλωτές που χρωστούν από 150 ευρώ και πάνω

Όσοι χρωστούν από 150 ευρώ και πάνω σε λογαριασμούς ρεύματος, αναμένεται να δυσκολευτούν «λίγο» περισσότερο να προχωρήσουν σε αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.  

Ειδκότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εισηγείται ανώτατο όριο ανεξόφλητης οφειλής για να μπορούν να αλλάξουν πάροχο τα 150 ευρώ (το ποσό αφορά τετραμηνιαίο λογαριασμό) για τους οικιακούς καταναλωτές, τα 200 ευρώ για τους μη οικιακούς που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση και τα 1.000 ευρώ για τους καταναλωτές μέσης τάσης.

Σύμφωνα με την εν λόγω εισήγηση, καταναλωτές που χρωστούν στον υφιστάμενο πάροχό τους ποσά μεγαλύτερα των συγκεκριμένων ανά περίσταση και επιθυμούν να αλλάξουν πάροχο, θα πρέπει προηγουμένως είτε να αποπληρώσουν τα χρέη τους είτε να τα διακανονίσουν. Θα δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στον παλαιό προμηθευτή να υποβάλει στον αρμόδιο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής για διάστημα 6 μηνών μετά την αλλαγή προμηθευτή, στην περίπτωση που ο πελάτης δεν τηρεί τον διακανονισμό αποπληρωμής της οφειλής του και υπό την προϋπόθεση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του αντίστοιχου σε τουλάχιστον 6 μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύστημα αξιολόγησης τύπου «Τειρεσία»

Ένα τρίτο μέτρο που προτείνει η ΡΑΕ, προκειμένου να αποθαρρύνει το φαινόμενο των μετακινήσεων από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας πίσω οφειλές, είναι η δημιουργία ενός συστήματος τύπου «Τειρεσία», που θα αξιοποιούν οι προμηθευτές, για να αξιολογούν τον βαθμό φερεγγυότητας των καταναλωτών. Πρόκειται για ένα σύστημα επισήμανσης οφειλών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι προμηθευτές και θα αφορά τους οφειλέτες λογαριασμών ρεύματος που θέλουν να αλλάξουν πάροχο.

Προτείνεται μάλιστα να υπάρχει διαβάθμιση της επισήμανσης και συγκεκριμένα «κόκκινη» για όσους κινούνται στα όρια των οφειλών των ανώτατων ορίων που προτείνει και «πράσινη» για όσους ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ