Κυριακή 20/6/2021

Αθηνά Λινού: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι πρόκειται να εμβολιαστούν με AstraZeneca

Για το μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς αρκετές χώρες έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Τι γίνεται με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση ή έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν

«Αυτό είναι αλήθεια και ούτε και οι κυβερνήσεις ούτε οι οργανισμοί ξέρουν τι να κάνουν» επισήμανε η κ. Λινού, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, λέγοντας μάλιστα πως «είναι δύσκολο να συμβουλέψεις κάποιον αυτή τη στιγμή». Αυτό που τόνισε η κ. Λινού είναι πως, πρέπει να ζυγίσουν με τον κίνδυνο από το εμβόλιο με τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό.

«Το όφελος είναι τόσο μεγαλύτερο, που θα έπρεπε να προχωρήσουμε» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, ενώ η ίδια με κάθε επιφύλαξη ξεκαθάρισε πώς για το ζήτημα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Υπογράμμισε πως «τα προβλήματα είναι λίγα, ελάχιστα μέχρι στιγμής».

Η κ. Λινού σημείωσε πώς τα περιστατικά με θρομβώσεις είναι ελάχιστα και σπάνια, δηλαδή 5 με 6 περιστατικά στο εκατομμύριο. Έκανε λόγο για «σοβαρή παρενέργεια» και επισήμανε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συζητείται τόσο, στάθηκε ωστόσο στη συχνότητα των περιστατικών.

Είναι, όπως σημείωσε, «δύσκολη απόφαση». «Υπάρχουν συσκέψεις επί συσκέψεων, είναι δύσκολο. Πώς να βρεις τους 170.000 (σ.σ. στην Ελλάδα) αν κάποιος νόσησε και από τι νόσησε;» συμπλήρωσε. «Είναι σπάνιο και είναι ίσως το ίδιο σπάνια με αυτά που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως και αυτό προσπαθούν να διερευνήσουν τώρα» εξήγησε. «Όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και έχουν σχέση με το πηκτικό σύστημα» ανέφερε η κ. Λινού.

Βασίλης Κικίλιας: «Κανονικά οι εμβολιασμοί – Να πάνε όσοι έχουν ραντεβού»

«Φυσικά εμβολιάζονται μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη. Ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ποιες χώρες της Ευρώπης σταμάτησαν τη χρήση του AstraZeneca

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κύπρος, Λετονία, Βενεζουέλα και Ταϋλάνδη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ