Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου: Δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι 4 στο Θριάσιο

Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ακατάλληλους χώρους, σε κλινικές με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Must Read

Σε επείγον έγγραφό του που απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείο, καταγγέλλει ότι 4 ασθενείς στο Θριάσιο και δεκάδες στα άλλα νοσοκομεία παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κλίνες απλής νοσηλείας.

Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονται σε ακατάλληλους χώρους, σε κλινικές με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή, «η κυβέρνηση αρνείται την άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών με δεκάδες κλίνες ΜΕΘ», τονίζεται στο έγγραφο, όπως αναφέρει το ygeionomikoi.gr.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής όπου 6 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι, συνεπικουρούμενοι από ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων (π.χ. ψυχιατρικής, γυναικολογίας, νευρολογίας) έχουν την ευθύνη για δεκάδες πνευμονολογικούς ασθενείς (COVID και μη) αλλά και της Α και Β Παθολογικών κλινικών, που στελεχώνονται συνολικά από 10 μόνο ειδικευμένους και 19 ειδικευόμενους παθολόγους.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια «που συχνά δουλεύουν με 1 ρεπό την εβδομάδα και βρίσκονται στα πρόθυρα σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, να έχουν την ευθύνη για 32 και περισσότερους ασθενείς, ενώ και οι τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου και οι φυσικοθεραπευτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες».

Αν και το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν περισσότερες από 46 επιπλέον κλίνες COVID, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό: «Παραμένουν κενές 85 θέσεις γιατρών, 89 νοσηλευτικού προσωπικού, 51 τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων και 6 τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπήρξε ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε για την «αντικατάσταση» των 16 νοσηλευτριών που νόσησαν το τελευταίο διάστημα».

Ανασφαλείς είναι οι συνθήκες νοσηλείας και στις ΜΕΘ COVID, όπου η πρόσφατη ανάπτυξη 9 επιπλέον κλινών έγινε χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον γιατρός, νοσηλευτής, τραυματιοφορέας ή φυσικοθεραπευτής: «Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμη ούτε οι 5 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, για τις οποίες υπάρχει αίτημα του νοσοκομείο από 28/9/2020, δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν στις 17/12/2020 και δεν έχουν προσληφθεί οι 24 επιλαχόντες νοσηλευτές της 2Κ/2019. Η «ανάπτυξη» των νέων κλινών ΜΕΘ COVID έγινε με μετακίνηση 3 γιατρών από το Αναισθησιολογικό και 2 γιατρών από τη Γενική ΜΕΘ. Αντίστοιχα μετακινήθηκαν 10 νοσηλευτές από τη Γενική ΜΕΘ, 2 νοσηλεύτριες από τη ΜΤΝ και 1 νοσηλεύτρια από το Αναισθησιολογικό, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων τους».

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι ότι «οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν «φτάνουν» για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας, ενώ ακόμα και νοσηλευτές, με λιγοστούς μήνες εμπειρίας ή ειδικευόμενοι, έχουν την ευθύνη για 3 ασθενείς ανα βάρδια.

Για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των περισσότερων από εκατό ασθενών με COVID, που νοσηλεύονται στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, απαιτείται:

  • να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών COVID
  • να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμούσες προκηρύξεις και η πρόσληψη των 24 νοσηλευτών της 2Κ/2019
  • να προσληφθούν όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που συμμετείχαν στις κρίσεις για τις πρόσφατα προκηρυχθείσες θέσεις
  • να συσταθούν και καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 7 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 25 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ καθώς και 4 θέσεις φυσικοθεραπευτών για τις συνολικές ανάγκες του νοσοκομείου.
  • να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές
  • για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και οι καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απόλυτος κυρίαρχος με ποσοστά… δικτάτορα!

Η Δύση τις ονόμασε εκλογές-παρωδία, όπου ένας «αδύναμος, ανασφαλής Πούτιν» επιθυμεί τα τεράστια ποσοστά αποδοχής, αλλά κυνικά φροντίζει να...

More Articles Like This