Σάββατο 8/5/2021

Πως έμεινε ανοχύρωτο το Νοσοκομείο Μεταξά στον κορωνοϊό και μετετράπη σε εστία υπερμετάδοσης

Πάνω από 30 κρούσματα σε εργαζόμενους και ασθενείς

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά που καταδεικνύουν περίτρανα την κακή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες δείχνουν να τα έχουν εντελώς χαμένα και να λαμβάνουν αποφάσεις κατόπιν εορτής, πηγαίνοντας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!

Όπως ακριβώς συνέβη με τη μεγάλη διασπορά του ιού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που συνέβαλαν στην εξάπλωση του κορωνοϊού στο μεγάλο νοσοκομείο ήταν το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στους υγειονομικούς, η μετατροπή κλινικής ύποπτων περιστατικών σε κλινική υποδοχής θετικών περιστατικών Covid και οι συνοδοί που ξέφευγαν από τους ελέγχους.

Όλα αυτά όμως θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι με τεστ και όχι κατόπιν εορτής, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στο Μεταξά, με τους 33 θετικούς, εκ των οποίων 24 είναι εργαζόμενοι και εννέα ασθενείς, επικρατεί από την περασμένη Πέμπτη αναβρασμός. Στο νοσοκομείο όπου απασχολούνται περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών φτάνει μόλις στο 55% και όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, το ποσοστό των μη εμβολιασμένων είναι μεγάλο.

«Αυτή είναι η αλήθεια. Οι μισοί υγειονομικοί από όσους νόσησαν είχαν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τα δικά μου νούμερα, πάντως, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται θετικοί έπειτα από τεστ είναι αυτή τη στιγμή 40» υποστηρίζει και εξηγεί: «Ο εμβολιασμός είναι μια σημαντική παράμετρος, αλλά θέλω να πω ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Τα προληπτικά τεστ σε εργαζομένους δεν ήταν συχνά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και οι συνοδοί των ασθενών δεν επιδείκνυαν τεστ για να μπουν στο νοσοκομείο. Υπήρχε μια “τρύπα” σε αυτό το κομμάτι, στο σύστημα, και το νοσοκομείο ήταν εκτεθειμένο. Μόνο θερμομέτρηση γινόταν σε πολλές περιπτώσεις στους συνοδούς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων Θωμάς Κατσικάρος κάνει λόγο για μια μετατροπή που έγινε στο νοσοκομείο και συνέβαλε στη μεγαλύτερη έκθεση εργαζομένων και ασθενών στον κορωνοϊό. Όπως ανέφερε, την περασμένη εβδομάδα μια Χειρουργική Κλινική, που είχε μετατραπεί σε κλινική φιλοξενίας ύποπτων περιστατικών, μετατράπηκε σε κλινική φιλοξενίας θετικών περιστατικών.

«Όταν φιλοξενείς θετικά περιστατικά, η έκθεση στον κορωνοϊό αυτόματα αυξάνεται» λέει ο κ. Κατσικάρος και συμπληρώνει: «Έλεγχος γίνεται με μοριακά και rapid tests, αλλά είδαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα αρχικά αρνητικά τεστ έγιναν στην πορεία θετικά. Περιστατικό ασθενούς που μπήκε σε χειρουργείο με αρνητικό τεστ στο επόμενο τεστ βγήκε θετικός. Σε αυτή την περίπτωση κόλλησαν έπειτα και δύο νοσηλευτές».

Μετά τη μεγάλη διασπορά του ιού στο Νοσοκομείο Μεταξά, με μία από τις αιτίες να είναι ο μη εμβολιασμός από μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε, έστω και αργά, την υποχρεωτική διενέργεια rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό -ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό- των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ