Το lockdown επιδείνωσε το δημογραφικό πρόβλημα, με τις γεννήσεις να καταγράφουν πτωτικές τάσεις

Η πανδημία ακυρώνει τον οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό, ιδίως για τα άτομα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία

Must Read

Ολοένα επιδεινώνεται το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών να καταδεικνύουν ότι οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 6,5% κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αν και η έλλειψη δραστηριοτήτων -σε όλα τα επίπεδα- στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας λόγω των επιβεβλημένων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς της Covid-19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του αριθμού των γεννήσεων, αυτό δεν συνέβη ούτε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, αλλά ούτε και στη συνέχεια.

Η αναμενόμενη όμως αυτή αύξηση των γεννήσεων λόγω των επιβεβλημένων lockdown τελικά δεν «καταγράφηκε» στα ληξιαρχεία της χώρας μας, επισημαίνει ο κ. Σταυριανουδάκης. Πέραν της προαναφερόμενης σύγκρισης των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου των δύο τελευταίων ετών, το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, κατά τους οποίους, σύμφωνα με τα στοιχεία, συνεχίστηκε αυτή η καθοδική τάση. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2021 είχαμε 7.049 νέες γεννήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, που ήταν 7.778. Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα τον Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται σε 6.658, έναντι αυτών του 2021, που έφτασαν τις 6.553.

Έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία

«Αν και ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε μια σταθερά πτωτική τάση για αρκετά χρόνια, η μείωση επιτάθηκε εννέα μήνες μετά το lockdown και κάτω από την πίεση της πανδημίας», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως εξηγεί ο κ. Σταυριανουδάκης στη δήλωσή του, «αυτό σημαίνει πως οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία Covid-19 τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού όσο και, κατ’ επέκταση, της αδυναμίας για οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This