Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τον Αγώνα για Ανεξαρτησία

Ποιοί έλαβαν μέρος στην παρέλαση, δρακόντεια μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Must Read

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η ιστορική στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν, πέρα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλί. Το «παρών» δίνουν ακόμη ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Live εικόνα από τις εκδηλώσεις εορτασμού

Πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. Παράλληλα, περέλασαν 15 ιππείς με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων, φορώντας στρατιωτικές ενδυμασίες του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον 1ο και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους.

Οι πρώτες εικόνες από την παρέλαση:

Η διέλευση των εναέριων μέσων

Μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και την Γαλλία, αμερικανικά και βρετανικά ιπτάμενα τάνκερ, η δύναμη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα του στρατού, ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού αλλά και πτητικά μέσα της αστυνομίας, του λιμενικού και του πυροσβεστικού σώματος συμμετείχαν.

Λίγο μετά την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, από αέρος, πέταξαν πάνω από το κέντρο της Αθήνας, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν διέλευση τέσσερα F-16 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, προερχόμενα από τη βάση του ΝΑΤΟ στο Αβιάνο της Ιταλίας.

Ο επόμενος σχηματισμός που πέρασε πάνω από το Σύνταγμα αποτελείτο από τέσσερα Mirage 2000-5 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Την σκυτάλη» έλαβαν αμέσως μετά τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Armee de l Air, όμοια με αυτά που πριν λίγο καιρό συμφώνησε να αγοράσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στη συνέχεια διήλθαν πάνω από τον χώρο των επισήμων, της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Καρόλου, του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί τέσσερα αεροσκάφη τύπου F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, με τα οποία έκλεισε το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών.

Ακολούθησε ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B, που εκσυγχρονίζεται για το Πολεμικό Ναυτικό. Από τον αττικό ουρανό πέρασαν αμέσως μετά δύο τεράστια ιπτάμενα τάνκερ: Πρώτο ένα αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 και στη συνέχεια ένα Voyager της RAF.

Τα ελικόπτερα

Μετά τα δύο ιπτάμενα τάνκερ από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ξεκίνησε η διέλευση των ελικοπτέρων. Αρχικά πέρασαν από τον χώρο της παρέλασης ΑΗ-64 Apache της Αεροπορίας Στρατού. Ακολούθησαν ελικόπτερα OH-58 Kiowa, που παρουσίασαν για πρώτη φορά σε παρέλαση, και αποκτήθηκαν πριν από δύο χρόνια από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Η από αέρος παρουσίαση των πτητικών μέων των ενόπλων δυνάμεων συνεχίστηκε με τα UH-1H, τα γνωστά σε όλους Χιούι.

Πάνω από τον χώρο της παρέλασης πέρασαν αμέσως μετά τα μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ CH-47 και θα ακολουθήσουν τα σύγχρονα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90. Νέα διέλευση των ελικοπτέρων Apache και αμέσως μετά των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού S-70B, ειδικευμένων να «ξετρυπώνουν» αντίπαλα υποβρύχια.

Η παρέλαση για τη πτητικά μέσα έκλεισε με τα σώματα ασφαλείας, με ελικόπτερα EC135/BO105 της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά των Dophin του Λιμενικού Σώματος και στο τέλος με τα AS332/BK117 του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κατάθεση στεφάνων

Νωρίτερα, υπό τα ακούσματα των εθνικών ύμνων και στρατιωτικών εμβατηρίων οι πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι των ξένων χωρών κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ακολούθησε ο πρόεδρος της Κύπρου, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Δρακόντεια είναι φυσικά τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω των εκδηλώσεων και της παρέλασης.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί έχουν ενταχθεί και συμμετέχουν στον σχεδιασμό για την ασφάλεια που περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους στον χώρο της παρέλασης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα σε ταράτσες κτιρίων βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ για την ανίχνευση εκρηκτικών. Στα μέτρα συμμετέχουν και η Αντιτρομοκρατική με την ΕΥΠ.

Σε ό,τι αφορά στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν σήμερα λόγω της παρέλασης, σύμφωνα με την Αστυνομία θα απαγορευτεί σταδιακά η στάση και στάθμευση, καθώς και η κυκλοφορία των οχημάτων, από τις 6 το πρωί μέχρι και το τέλος το τέλος των εκδηλώσεων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς και στις κάθετες αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

– Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της.
– Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της.
– Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
– Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.
– Πλ. Ομονοίας.
– Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
– Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
– Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της.
– Πλ. Καραϊσκάκη.
– 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
– Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Πλ. Συντάγματος.
– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.
– Σταδίου, σε όλο το μήκος της.
– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.
– Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της.
– Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ερμού και Αδριανού.
– Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Ασωμάτων και της οδού Αιόλου.
– Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Πετμεζά, σε όλο το μήκος της.
– Βούρβαχη, σε όλο το μήκος της.
– Καλλιρόης, σε όλο το μήκος της.

Σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, από 06.00΄ ώρα μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων στις παρακάτω οδούς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

– Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Λένορμαν, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Μάρνης, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Κολοκυνθούς, σε όλο το μήκος της.

Τέλος, θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This