Πέμπτη 5/8/2021

Δερμιτζάκης: «Δεν έπρεπε να ανοίξει η αγορά» – Τι θα γίνει το Πάσχα

Ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης εξέφρασε την άποψη ότι τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη πρέπει να παραμείνουν κλειστά

Για τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον τρόπο που γίνεται η δημόσια συζήτηση για το άνοιγμα καταστημάτων, αλλά και το μήνυμα που μπερδεύει τον κόσμο μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο για να ανοίξει η εστίαση»

«Σε ιδανικές συνθήκες θα ήταν καλύτερα να καθόμασταν όλοι μέσα. Αλλά αυτό δε δουλεύει πια. Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο που θα επιτρέπει το άνοιγμα. Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος», εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στο Μega, σημείωσε πώς «έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος» καθώς όπως είπε το ζήτημα είναι οι συναντήσεις του κόσμου να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους και όχι να μπούμε σε μία αντιπαράθεση για το τι θα ανοίξει πρώτο και για ποιο λόγο.

«Δεν μπορούν να ανοίξουν όλα μαζί»

«Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away», τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης.

«Να μην ανοίξουν τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη»

Στη συνέχεια εμφανίστηκε αντίθετος με την επιλογή να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε κάποιες περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη), καθώς όπως σημείωσε «από την μία εκφράζεται η άποψη για αποσυμπίεση και από την άλλη συνδέεται το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο προκαλώντας σύγχυση»

«Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο. Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό.

Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε ο καθηγητής.

Πάσχα στα χωριά αν κρατήσουμε το σωστό μήνυμα

«Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid test και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε», είπε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης.

«Συμφωνώ πολύ με την πολιτική των self-test. Ένα αρνητικό τεστ δε σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Πρέπει πιο αξιόπιστα τεστ να γίνονται σε οργανωμένες δομές. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει κοστίσει. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε όλη την πολιτική των τεστ. Τα τεστ σε πλατείες δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», ανέφερε σχετικά με τα self-test.

«Εάν δεν πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός»

Μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού, ο ίδιος είπε ότι «εάν δε βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος. Το θέμα είναι η πορεία των κρουσμάτων. Εάν έχουμε 1000 το Μάιο, ενώ τώρα έχουμε 3.500-4.000, τότε πάμε καλά. Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%.

Επομένως σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ένας εμβολιασμένος έχει την πιθανότητα να μεταδώσει, και μια μικρή πιθανότητα να νοσήσει. Ακόμα και ο εμβολιασμένος δε θα έρθει σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ